De GidsToerisme

Waar kun je nog naartoe in de herfstvakantie?

De regio Noord heeft herfstvakantie. In normale tijden trekken grote scharen Nederlanders nog even naar het buitenland voor de laatste zonnestralen Dit jaar gooit corona roet in het eten: lang niet elk vakantieland staat open voor Nederlandse vakantiegangers. Waar kan je, behalve in eigen land blijven, nog wel naartoe?

Een rondvaartboot passeert de Reichstag in Berlijn. Voor een trip naar Duitsland moet je aan de grens een negatieve covid- test kunnen tonen die niet ouder is dan 48 uur. Beeld Getty Images
Een rondvaartboot passeert de Reichstag in Berlijn. Voor een trip naar Duitsland moet je aan de grens een negatieve covid- test kunnen tonen die niet ouder is dan 48 uur.Beeld Getty Images

In Frankrijk staan 55 (van de 102) departementen op code oranje: niet-noodzakelijke reizen (waaronder vakantiereizen) worden afgeraden. Ook Parijs als stedentrip zit er niet in: de stad der liefde kleurt vanwege de hoge besmettingsgraad oranje. De rest van het land staat nog op ‘geel’: er zijn veiligheidsrisico’s, maar op vakantie kan. Dat geldt bijvoorbeeld voor (delen van) Normandië en Bretagne, of in het zuiden het departement Aude (met hoofdstad Carcassonne). Reizen door oranje gebied om in een ‘veilige’ gele regio te komen, is toegestaan.

Braden in de Spaanse herfstzon zit er voorlopig niet meer in: heel Spanje staat op oranje. De Griekse eilanden dan? Wordt ook afgeraden. Het Griekse vasteland kan dan weer wel – dat is nog geel.

Mocht je naar Italië willen, neem dan een negatieve coronatest mee die niet ouder is dan 72 uur. Je kunt ook een covid-test doen bij aankomst op de luchthaven. Als je met de auto gaat, moet je je binnen 48 uur melden bij een lokale GGD voor een covid-test. Mocht je positief testen, dan kun je worden verplicht in quarantaine te gaan op een locatie die door de lokale GGD wordt aangewezen, mogelijk op eigen kosten.

Dichter bij huis: voor Duitsland moet je aan de grens een negatieve covid- test kunnen tonen die niet ouder is dan 48 uur. Dat geldt voor alle Nederlanders, behalve als je in de provincie Zeeland woont. Mocht je geen negatieve test kunnen voorleggen, dan moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Daarna wordt je verzocht 14 dagen in zelfquarantaine te gaan – deze quarantaine wordt pas opgeheven als de test negatief blijkt te zijn.

In België zijn vier gebieden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag tot ‘verboden’ gebied verklaard voor Nederlandse vakantiegangers: Brussel en omgeving, Antwerpen en de provincies Luik en Waals-Brabant. Daar komt bij dat de Belgische overheid vanaf vrijdagmiddag vier uur reizen naar België vanuit alle Nederlandse provincies afraadt, behalve vanuit Zeeland. Door het hoge aantal coronabesmettingen zijn elf Nederlandse provincies door België als ‘rood’ bestempeld. Als je toch naar de zuiderburen reist, is er grote kans dat de Belgische overheid je vijf dagen quarantaine oplegt.

Met de boot of het vliegtuig naar Engeland? Lastig, want de Britse overheid heeft ‘een verplichte thuisquarantaine’ van 14 dagen ingesteld, bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

Waar kun je dan nog wel heen? Polen is nog geel, Luxemburg ook. Maar BuZa waarschuwt op de site nederlandwereldwijd.nl om altijd waakzaam te blijven, want bij een nieuwe besmettingsgolf kunnen gele gebieden snel oranje worden. En wie uit een oranje gebied terugkeert in Nederland, wordt geacht hier 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Al is inmiddels genoegzaam bekend dat lang niet iedereen zich aan dit advies houdt.

Lees verder

Dat weekje vitamine-D-happen in een zonnig oord was waarschijnlijk al van de baan. Maar nu ook in eigen land de maatregelen almaar strenger worden, dreigt de herfstvakantie wel erg saai te worden. Gelukkig niet met deze gids - voor een leuke herfstvakantie in en rond het huis met kids.

Reisbureaus en touroperators schrijven het najaar en de winter af nu Nederlandse reizigers in steeds minder Europese landen welkom zijn.

De herfstvakantie is begonnen. Door het coronavirus zit reizen naar het buitenland er niet in. Dus hebben vakantieparken en campinguitbaters in Nederland meer klandizie. Is dit blijvend of vliegen we straks weer massaal naar Bali?

Meer over