Voorgenomen fusie van drie loterijen wankelt

De voorgenomen fusie van de Staatsloterij, de Lotto en de BankGiroLoterij staat op losse schroeven. De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa maakte maandag bekend niet zonder meer in te stemmen met de fusie....

De drie loterijen maakten vorig jaar mei bekend te willen samengaan. Als belangrijkste reden voor de samenwerking noemen de drie verbetering van het rendement ten bate van goede doelen. Verder denken de loterijen samen beter te kunnen concurreren met branchegenoten uit het buitenland.

Een eerste onderzoek naar de voorgenomen fusie heeft bij de NMA echter het nodige wantrouwen gewekt. De mededingingsautoriteit vreest dat de te vormen loterij een te groot marktaandeel opslokt. Bovendien zou de nieuwe loterij te veel verkooppunten voor zijn rekening nemen, waardoor het voor de concurrentie erg moeilijk wordt loten te slijten.

De NMa kondigt aan een diepgaand onderzoek naar de fusie te willen doen, alvorens een vergunning af te geven. Zonder vergunning kan de fusie niet doorgaan.

De fusie moet een forse kostenbesparing opleveren, waarbij vooral de aanpak van de automatisering profijtelijk kan zijn. Veel verkopers van staatsloten en Lotto-kansspelbiljetten hebben nu nog twee terminals in de winkel.

De concurrentie van buitenlandse loterijen zal alleen maar groter worden, verwachten de fusiepartijen. Vooral via Internet zullen steeds meer aanbieders van kansspelen direct de Nederlandse huiskamers weten te bereiken.

Meer over