Voorbij de woonclichés: op deze Instagram-accounts vind je bijzondere interieurinspiratie

Allergisch voor de woonclichés op de meubelboulevard? De wondere wereld van Instagram biedt uitkomst aan wie ver weg wil blijven van het zuiver witte RAL 9010 tegen de muur en het schapenvachtje op de bank. Designredacteur Joline van den Oever tipt vijf Instagram-accounts om u over te verwonderen en verbazen.

null Beeld Instagram
Beeld Instagram

Instagram als doolhof

Instagram is een doolhof waar het makkelijk verdwalen is. Voordat je het weet, kijk je uren naar ultradunne vrouwen achter enorme pizza’s. Daarom tipt de Volkskrant bijzondere Instagrammers. Eerder vertelde redacteur Arno Haijtema accounts over fotografie hij de moeite waard vindt. En modejournalist Bregje Lampe tipte haar vijf favoriete streetstyle-accounts.

Decor Hardcore

Een optelsom van wansmaak en leedvermaak. Vanuit Berlijn cureert Ksenia Shestakovskaia de meest heftige hardcore gedecoreerde woonhuizen, restaurants, hotels, nachtclubs, noem maar op. Van een vijver met sproeiers in de vorm van borsten (?) tot een kitscherige kroonluchter met Flamingo-lampen. Soms dermate wanstaltig, dat je niet weet of je moet lachen of huilen. Maar af en toe ook weer zo ‘last season’ (lees: jaren ’90) dat het inmiddels weer cool is. Het ligt maar net aan de trend van het moment.

Accidentally Wes Anderson

Locaties die toevallig perfect als decor in een film van regisseur Wes Anderson (bekend om zijn vintage styling) kunnen fungeren, worden door fans gebundeld onder de hashtag #AccidentallyWesAnderson. Het Instagram-account vult zich op deze manier met veel vuurtorens (Moonrise Kingdom), antieke treincoupés (The Darjeeling Limited) en pastelkleurige hotelkamers (The Grand Budapest Hotel). Maar ook: dromerige strandhuisjes, roze paleizen, verlaten bioscopen en ondergesneeuwde boshutjes. Overigens maakt Anderson niet alleen films, hij deed ook de inrichting van Bar Luce in het Fondazione Prada in Milaan.

Ettore Sottsass

Designliefhebber Raquel Cayre houdt de speelse geest van haar favoriete architect Ettore Sottsass online in leven. Zijn ontwerpen, die van de door hem opgerichte Memphisgroep en al het kleurrijks wat daarbij in de buurt komt, deelt ze met bijna 100.000 volgers. Het account, dat een ode is aan de Italiaanse meester, leverde haar al snel een ontmoeting op met Sottsass’ weduwe Barbara Radice. Inmiddels - vier jaar later - selecteert Cayre niet alleen inspirerende beelden online, maar verdient ze offline haar geld als curator en interieuradviseur.

Design en nog eens design @designwanted

Er zijn veel, héél veel blogs die ik volg om op de hoogte te blijven van alle noviteiten op het gebied van (product)design, interieur en architectuur. Daarom een 3-in-1 tip, een kleine selectie van drie groten der Instagram-aarde. @designmilk startte als blog al ver voordat Instagram überhaupt bestond, ze zijn er altijd als de kippen bij zodra een nieuw ontwerp het daglicht ziet. De feed van @designwanted is een goed gecureerde combinatie van architectonische hoogstandjes en vernieuwende designs. @p.roduct is een digitaal walhalla voor liefhebbers van productdesign. Let wel op: laat je niet té lekker maken, want helaas zitten er ook vaak prachtige prototypes tussen, die vervolgens nooit op de markt komen.

Dutch Design Week

Niet alleen tijdens en in de aanloop naar de Dutch Design Week is het interessant om dit account te volgen. Het hele jaar door nemen zowel beginnende ontwerpers als gevestigde namen de Instagrampagina een week over (in instajargon: een take-over) om een kijkje te geven in hun maakproces, studio of atelier en hun dagelijkse beslommeringen. Veel van wat er op Hollandse bodem gebeurt op designgebied, kun je op deze manier in één klap volgen.

Meer over