Voor iedere doelgroep zijn er aparte winkels en webshops: zo vind je de perfecte zomerjurk

Sheila de Vries, bekend modeontwerper van onder meer prinses Beatrix, vertelt over de ideale zomerjurk.

Niels Waarlo
null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Sheila de Vries (1949) is modeontwerper. Onder meer prinses Beatrix behoort tot haar klantenkring. In RTL-programma De 5 Uur Show gaf ze kledingadvies. Ook presenteerde ze een modesegment op Amerikaanse winkelzender QVC. Ze is Ridder in de Orde van Oranje-Naussau voor haar bijdrage aan de Nederlandse mode en werd Dutch Designer of the Year in 2012.

‘Meestal loop ik een seizoen of twee voor op de mode. Dat is mijn taak, als couturier. Ik ga elke maand naar een ander land om te zien wat er speelt en lees wat mijn collega’s doen. Vaak ben ik in Istanbul te vinden, daar heb je de meest luxueuze winkelcentra, waar je alles op modegebied tegenkomt. De ene keer is het prachtig, maar nu vind ik de collecties van bekende couturiers zó lelijk. Overal hangt clownskleding met kakelbonte mixen van kleuren en ruiten en stippen. Wie gaat daar goed in uitzien?

‘Waren dit de sixties, dan zou iedereen deze mode hebben gevolgd. Ontwerpers als Mary Quant schreven toen de wet voor. Alle vrouwen liepen in minirok met enkellaarsjes, zelfs moeders die daar veel te dikke benen voor hadden. Die tijden zijn voorbij. Nu is er voor elke doelgroep een winkel of webshop. Vrouwen laten zich niet meer in korsetten of andere krankzinnigheden dwingen, ze dragen kleding waarin ze zich op hun gemak voelen. De zomerjurk, multifunctioneel en comfortabel, is een mooi voorbeeld.

‘Heb je een kleinere maat, dan kun je een body conscious jurk aantrekken, een wikkeljurk die strak om je heen zit. Met teenslippers kun je ermee op de camping lopen. Met een mooie, hoge hak en een goede tas kun je er chic mee naar het theater. Hij heeft felle, zomerse kleuren en is gemaakt van tricot, een stretchstof, zodat hij lekker meebeweegt. Je gooit hem in de koffer zonder dat hij kreukt. En als je bij het diner een beetje opzet, kun je hem ook nog laten vieren.

‘Boven maat 46 moet je niet meer aan zo’n wikkeljurk beginnen, dan wordt het al gauw hobbeldebobbel. In dat geval ontwerp ik een tweedelige jurk, bestaand uit een rok met een elastieken tailleband en een top die er losjes overheen valt. Zo zie je er fabulous uit, ook als je een maatje meer hebt.

‘Voor aankomende zomer zie je veel enkellange jurken met drukke prints. Bloemen, vlinders: pats, boem, knal. Die moet je wel casual dragen, met platte schoenen of slippers, en niet met hoge pumps, dan wordt het té feestelijk.

‘Zelf haal ik voor mijn kleding veel inspiratie uit oude culturen. Ik heb de zijderoute gedaan, Egypte bezocht, kimono’s uit Japan gehaald. Vooral de Oriënt komt in mijn collecties in al zijn facetten voor. Niets zo mooi als de hele wereld afreizen en stoffen uit allerlei landen gebruiken. Laatst was ik in Florence in een winkel, nou, die had ik wel leeg willen kopen. Handgeborduurde stoffen uit Rajasthan, beschilderde chiffon –een zijde zo dun als nylonkous – met schitterende patronen: helemaal mijn stoffen. Dan gaan mijn hersens direct werken. Zo geniet ik van het vak.’

Foto: Frank Ruiter Beeld
Foto: Frank Ruiter
Foto: Frank Ruiter Beeld
Foto: Frank Ruiter
Meer over