In de modeTruien

Voor de trui met print is de grens tussen grappig en leutig dun, maar belangrijk

Geeft A Box Of Puppies Walks Into a Bar het goede voorbeeld, of juist niet? Beeld Getty
Geeft A Box Of Puppies Walks Into a Bar het goede voorbeeld, of juist niet?Beeld Getty

Met een lekkere trui met print kom je als man piekfijn voor de dag, weet Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel.

Cécile Narinx

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Lekkere truien, al trekken we die natuurlijk ook aan als het niet aan de ontwerpers ligt. Het is immers winter. Wat de hippe mannentruien van dit seizoen zo hip maakt is de print. Er staan figuren op: zo zagen we gezichten en dieren, in sommige gevallen gecombineerd met letters of woorden. Weer eens wat anders dan de licht saaie effen trui of de – vorige winter nog enorm populaire – Noorse trui. Ook typisch van nu is de snit. Wijd en een tikje slonzig zijn ze, alsof je een trui van je vader of grote broer draagt.

OAMC. Beeld Imaxtree
OAMC.Beeld Imaxtree
Loewe. Beeld Imaxtree
Loewe.Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Lekker wijd dus, en bij voorkeur gecombineerd met een eveneens wijde broek en sneakers of stoere boots. Valentino combineerde een wijde coltrui met een korte wijde broek met vouw, bij Gucci werd net zo’n broek gedragen onder een spencer met een ingebreid lammetje erop. Bij Dior Homme werd de broek in de laarzen gedragen en bij Vuitton werd een vrij hysterische trui onderstreept door een klassieke iets te lange pantalon. Grote gemene deler: niet te veel binnen de lijntjes kleuren en niet terugdeinzen voor een grappig accent of onverwacht detail. Zo werd bij Off-White de trui heel jaren tachtig in de broek gedragen en combineerde Loewe lange truien met opengeritste visserslaarzen.

Valentino Beeld Imaxtree
ValentinoBeeld Imaxtree
Dior Homme. Beeld Imaxtree
Dior Homme.Beeld Imaxtree

Valkuilen vermijden doe je zo

De grens tussen grappig en leutig is een dunne, maar wel een belangrijke. Vriendelijk doch dringend verzoek: houd die grens in ere en verwar de vrolijk en soms primitief gedessineerde trui alsjeblieft niet met een lollig bedoelde opzettelijk lelijke clichékersttrui, zo’n zielig polyester gedrocht dat brand- en zweetgevaarlijk is. Mijd rendieren, Jezusfiguren, sneeuwpoppen, kerstmannen, klokken, ballen en andere inkoppers en omhels alle mensen, dieren en voorwerpen die niets met kerst van doen hebben. En ja, de pinguïn hoort daar ook bij.

Louis Vuitton Beeld Imaxtree
Louis VuittonBeeld Imaxtree
Gucci. Beeld Imaxtree
Gucci.Beeld Imaxtree

Een bekend mens

Nog nooit eerder was het stijlvoorbeeld in deze rubriek zo jong en onschuldig, en nog nooit eerder kwam de goede smaak en de flair hem zó aangewaaid. Prins George, de koddige zoon van William en Kate, is een geboren rolmodel die de coolheid aan het koninklijke kontje heeft hangen. Vooruit, het is geen wijde trui maar een keurig passende spencer, maar verder zit de beste knaap met de ingebreide changing of the guard op de buik hier natuurlijk bovenop de trend. En op een stoepje.

De kerstfoto van prins George, 2014.  Beeld Getty Images
De kerstfoto van prins George, 2014.Beeld Getty Images
Meer over