NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Meerderheid Kamer voor weigeren niet-gevaccineerd kind door opvang | Waarom de oorlog in Jemen goed is voor de koffie

Goedenavond. Bij monde van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak de partij zich als eerste coalitiepartij uit in het verhitte vaccinatiedebat in Nederland: wat de partij betreft worden vaccinaties verplicht. Inmiddels is er een wetsvoorstel voor het kunnen weigeren van niet-gevaccineerde kinderen door de kinderopvang – en daar is een ruime Kamermeerderheid voor. Verder in deze nieuwsbrief: hoe de Britse regering de Britten alvast voorbereidt op een harde Brexit, en Jemen. Dat land kent u vooral van verhalen over oorlog, maar die oorlog is ook ergens goed voor: herwaardering voor de eeuwenoude koffiecultuur in het land.

null Beeld met dank aan Lebowski Publishers
Beeld met dank aan Lebowski Publishers

Vandaag belangrijk

Kinderopvang moet niet-gevaccineerd kind kunnen weigeren, vindt de Kamer
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren. Met hun voornemen geven VVD, D66, CDA, SP en PvdA gehoor aan de toenemende zorgen onder ouders over de al jaren dalende vaccinatiegraad in Nederland.

Britse regering neemt het zekere voor het onzekere en komt met noodplan voor een Brexit zonder akkoord met Brussel
De Britse regering is donderdag begonnen burgers, bedrijven en instanties voor te bereiden op de mogelijkheid dat er met Brussel geen akkoord wordt bereikt over een ordelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Er is angst voor voedsel- en medicijntekorten, maar volgens Brexit-minister Dominic Raab berust die angst vaak op indianenverhalen.

Meevaller van kwart miljoen voor kabinet doordat kolencentrales emissierechten opkopen
Vlak voor Prinsjesdag krijgt kabinet Rutte III een mooie meevaller in de schoot geworpen van minimaal een kwart miljard euro. Met dank aan gas- en vooral kolencentrales. Vooral zij kopen van de overheid emissierechten voor de uitstoot van CO2. Die rechten zijn in een jaar tijd op de veiling drie keer zo duur geworden.

Een kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Een kolencentrale op de Rotterdamse MaasvlakteBeeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Leider IS laat na lange tijd weer van zich horen: hij roept volgelingen op meer aanslagen te plegen in Europa
De leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, heeft zijn volgelingen in een toespraak opgeroepen door te blijven vechten voor het kalifaat. Dat is te horen op een audio-opname van zijn toespraak die IS woensdag heeft verspreid.

Video van de dag

Het rauwe en hitsige geluid van Bizzey slaat in als een bom, bom, bom, bom. Hij deed inspiratie op in Zuid-Amerika en maakte er in Nederland een eigen stijl van, die inmiddels links en rechts flink gekopieerd wordt. Daarover maakt hij zich trouwens maar weinig zorgen.

Vanavond op televisie

Een kolkende nachtmerrie, die de kijker dwingt te blijven kijken, is de onthutsende documentaire We come as friends (NPO 2, 23.45 uur) over Zuid-Soedan, de jongste natie ter wereld. Hoe vergaat het de mensen in zo’n door oorlog en honger uitgeputte, op de rand van onafhankelijkheid balancerende staat, lijkt maker Hubert te willen weten. Wat vrolijker is Celebrity Masterchef (BBC 1, 21.00 uur), waarin beroemdheden strijden om wie het beste kan koken. Meer televisietips staan hier (of kijk even bij onze tips voor fijne televisieseries, hier)

Morgen in de krant

Waarom oorlog in Jemen goed is voor de koffie
Eén van de paradoxale effecten van de oorlog in Jemen is dat er in het Westen hernieuwde aandacht is voor de eeuwenoude koffiecultuur in dit land. Want koffie uit een land in oorlog heeft verkoopwaarde. Zeker als die ook nog eens lekker is.

null Beeld met dank aan Lebowski Publishers
Beeld met dank aan Lebowski Publishers

Uitstoten van CO2 wordt nu een dure grap, en dat is goed voor het klimaat én de schatkist
Het kostte jarenlang bijna niets om broeikasgassen uit te stoten, maar nu begint het systeem van emissierechten eindelijk echt te werken. Wordt het uitstoten van CO2 straks zo duur dat bedrijven overstappen op duurzamere energiebronnen?

Hoe de oude macht van Oeganda zich bedreigd kan voelen door een popzanger
Zanger-parlementariër Bobi Wine is donderdag dwars door hoofdstad Kampala gesleurd, van de ene naar de andere rechtbank. De dertiger wordt steeds populairder onder jonge Oegandezen en bedreigt daarmee de positie van president Museveni. Kan hij vanachter tralies de massa’s in beweging krijgen?

Bobi Wine (midden) Beeld AFP
Bobi Wine (midden)Beeld AFP

Kun je een beetje jaloers worden op de Wikipediapagina van een 27-jarige?
Want Aaf is, ondanks het ontbreken van aanhalingstekens in haar boek Conversations with Friends, jaloers op auteur Salley Rooney. ‘Ze was heel knap: porseleinkleurig met hertenogen. Ze had iets gewichtigs gestudeerd maar was daarmee gestopt, en ze kon heel goed debatteren. Op haar 15de had ze ook al een roman geschreven, maar die vond ze nu, lacherig, ‘heel slecht’.’

De tips over Jos B. stromen binnen. Zo gaat de politie met die informatie om
De politie heeft donderdagochtend al meer dan tweehonderd tips binnengekregen in de zoektocht naar Jos B., verdachte in de moord op Nicky Verstappen. Ze komen binnen via telefoonlijnen, een online-tipformulier en sociale media. Hoe gaat de politie om met die tips?

Na twee jaar erkent Zaanstad dat ‘onaangenaam klinkende’ Hobo-straat niet aangepast had moeten worden
Het heeft twee jaar geduurd, maar Zaanstad vindt nu zelf ook dat de gemeente de straatnaam ‘Hobo’ niet had moeten veranderen in ‘Piccolo’ vanwege bezwaren van enkele toekomstige bewoners. Zij vonden ‘hobo’ te veel lijken op ‘homo’ – en dat zou ‘onaangenaam in de oren’ klinken.

Aanvulling: B. werd aanvankelijk door de politie en ook door de Volkskrant met zijn volledige achternaam aangeduid, zoals bijvoorbeeld in bovenstaand artikel. De reden daarvoor was dat hij door zijn familie als vermist was opgegeven. Nu B. niet langer vermist is en enkel nog als verdachte geldt, schakelen zowel de politie als de Volkskrant vanaf 27 augustus 2018 terug op de gebruikelijke initialenregel die geldt voor verdachten die nog niet veroordeeld zijn, en schrijven we dus Jos B.

Meer over