De gidsDe Volkskeuken

Volkskeuken: spek aan de benen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: groentetaartjes met broccoli en champignons. Voorgerecht of kleine maaltijd. Voor 6 taartjes.

Groentetaartje met broccoli en champignons. Beeld Sake Slootweg
Groentetaartje met broccoli en champignons.Beeld Sake Slootweg

Deze kerstvakantie breng ik door in het sportfondsenbad. Voor mij een vrolijk toevluchtsoord in een schemerig seizoen van weinig daglicht, koopgekte en verplichte gezelligheid. Niet ‘mindful’ ontspannen in een spa met volgeboekte opgietingen. Nee. Het sportfondsenbad.

De pashokjes met de irritante klapbankjes, onder de douche naast een oude rimpelige meneer met z’n bril nog op, de zwemles voor volwassenen in banen 7 en 8. Iedereen onder hetzelfde niets verbloemende tl-licht. Ik vind het zo vredig en overzichtelijk dat ik er bijna een beetje kerstig van word.

Afgelopen weekend zit ik na het zwemmen bibberend in mijn handdoek langs de kant. Een oude dame stiefelt voorbij, haar omvangrijke lijf gestoken in een even zo vorstelijk badpak. ‘Ja, jij hebt het koud!’, zegt ze. ‘Je moet ook wat meer spek aan de benen, pop. Net als ik.’

Thuisgekomen is het etenstijd. Over mijn spek maak ik me met alle kerstdiners geen zorgen. Na die baantjes is het wel tijd voor iets hartigs. Een knapperig Yorkshire-puddinkje misschien? De binnenkant is zacht, een beetje als clafoutis. Niet met worstjes zoals in Engeland, maar met groenten: champigons en broccoli bijvoorbeeld. Met mijn 12-badenkaart gereed, kan de kerstvakantie beginnen.

Ingrediënten

150 g broccoli, in kleine roosjes

125 g witte champignons, in dobbelsteentjes

1 kleine ui, in partjes

2 teentjes knoflook, in dikke schijfjes

100 g bloem

2 eieren

2 theel. mosterd

1 eetl. lichte sojasaus

90 ml melk

Zonnebloemolie

Muffinbakblik met vormpjes van 8 cm doorsnede

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) op 230 graden. Spreid de broccoli, champignons, ui en knoflook uit in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster 15-20 minuten in de oven tot de broccoli zacht is. Haal uit de oven.

Doe bloem, eieren, mosterd en sojasaus in een beslagkom. Klop de melk en 90 ml water er in scheutjes doorheen. Voeg zout en peper toe. Laat 30 minuten rusten. Bestrijk zes muffinbakjes zeer rijkelijk met zonnebloemolie. Zet het lege muffinbakblik 5 minuten in de oven. Wanneer de olie rookt, giet u de bakjes vlug voor 3/4 vol met het beslag. Het moet sissen. Schep een eetlepel groentemengsel in elk bakje. Bak in 20-25 minuten goudbruin. Snijd er eventueel een open om de gaarheid te controleren. Serveer direct. Eet er één per persoon met sla en mosterddressing als voorgerecht of eet er meerdere als kleine maaltijd.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over