Volkskeuken: mueslirepen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: mueslirepen.

Loethe Olthuis
Loethe Olthuis. Beeld Studio V
Loethe Olthuis.Beeld Studio V

‘Dit ga je toch niet aan je collega’s vertellen?’ zei mede-journalist Job ontzet. ‘Of erger: in de krant zetten! Dan neemt niemand je meer serieus!’

Ik had net verteld over mijn ervaringen als dierentolk, mijn ‘dubbelcarrière’ naast de journalistiek. Zo bleken mijn kippen uiterst verbaasd dat ik blij ben met hun eitjes. Ontroerend was de terminaal zieke hond, die zich meer zorgen maakte over zijn baas dan over zichzelf. Of de cavia, die kon vertellen dat ze geen ‘speelding’ wilde zijn. Maar Job haakte af bij de wesp die me ‘bemoei je met je eigen zaken’ had toegesnauwd.

Het staat nu toch in de krant. Intuïtief communiceren met dieren is geen wetenschap, maar je kunt het wel leren. In juni geef ik samen met dierentolk Evelien de cursus Beestachtig gebekt, inleiding tot dierencommunicatie. U bent heel welkom en als u het allemaal maar onzin vindt, kom dan voor mijn lekkere mueslirepen, die eerder in het blad Radar+ stonden. Veel gezonder dan mueslirepen uit de winkel. Je kunt ook een deel van een grote vorm gebruiken, het mengsel loopt niet uit.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in met olie en bekleed met bakpapier; zo blijft dat beter zitten. Hak de havermout, noten/pitten, dadel-/vijgenstukjes, snuf zout, kaneel/vanille in een keukenmachine of blender zo fijn als je lekker vindt. Maak het niet té grof, dan vallen de repen snel uit elkaar. Verwarm de olie, honing of stroop en 2 eetlepels water in een pannetje al roerend op laag vuur tot een homogeen mengsel. Meng dit goed door het mueslimengsel.

Verdeel de mueslimassa over de bakvorm in een laag van ca. 1 cm dik. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en strijk de bovenkant glad. Bak de muesliplak in 15-20 minuten in het midden van de oven goudbruin: hoe langer je bakt, hoe knapperiger en minder vochtig de repen worden. Snijd de muesliplak in de vorm in repen: laat afkoelen tot het mengsel hard is. Til uit de vorm en breek de repen los. Bewaar ze in een afgesloten trommel.

volkskeuken@volkskrant.nl

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Ingrediënten voor circa 8 mueslirepen

130 gram havermout/havervlokken (evt. met andere granenvlokken)

60 gram gemengde, ongezouten noten en/of zaden (amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten, sesamzaad, etc. )

75 g ontpitte dadels en/of gedroogde vijgen, in stukjes

1/2 theel. kaneel en/of een paar druppels vanille-essence

60-70 ml vloeibare honing (of ahornsiroop, keukenstroop, agavesiroop, golden syrup)

2 eetl. koolzaad- of zonnebloemolie

Extra: klein rechthoekig bakblik (ca. 20x18 cm); bakpapier.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over