Beter levenDe Volkskeuken
Volkskeuken: Kokossoep met broccoli en kabeljauw
De suggestie voor uw dagelijkse dis van uw Volkskok: kokossoep met broccoli en kabeljauw. Kleine maaltijd voor 2 personen.
Toen ik als student stage ging lopen op de Nederlandse ambassade in Bangkok, dacht ik dat alle geheimen van de diplomatie nu aan mij onthuld zouden worden. Dat viel tegen. Op mijn eerste dag gaf de handelsattaché me als advies om toch vooral in een grijs pak naar kantoor te komen, verder moest ik me nergens mee bemoeien.
Gelukkig namen de Thaise secretaresses me wel op sleeptouw. Iedere dag mocht ik mee uit lunchen. In de rij voor de eetstalletjes op straat leerde ik dan misschien niks over diplomatie maar wel over Thaise eetgebruiken; en daar heb ik nog steeds wat aan.
Zo improviseerde ik laatst een variatie op de bekende Thaise kokossoep tom kha kai bij elkaar, maar dan met vis in plaats van kipfilet. Ik kreeg een eter en zat te dubben of het nou een maaltijd was of een voorgerecht. Of toch meer een lunch? Toen dacht ik aan Bangkok. De conventies ontbijt, lunch of diner interesseerden mijn Thaise collega’s niet zoveel. Wie ’s ochtends zin had in rode curry of visballetjes, haalde dat gewoon. Ook herinnerde ik me dat eten in restaurants vaak op tafel kwam zodra het klaar was. Bij een eettentje met Italiaans eten kon de spaghetti dus ook prima vóór de mozzarella met tomaat komen. Dat vond niemand gek, als het maar lekker was.
Die avond at ik de soep als maaltijd met rijst; de rest van de week als verkwikkend ontbijt. Mijn Thaise collega’s zouden trots zijn geweest.
Ingrediënten
4 teentjes knoflook, in schijfjes
7 cm verse gember, geschild, in plakjes
200 g broccoli
2 stengels citroengras, gekneusd
10 verse limoenblaadjes
10 cm verse laoswortel, ongeschild, in grote stukken
2 rode rawit-pepertjes
600 ml kokosmelk
600 ml kippenbouillon
200 g verse bladspinazie
3 eetl. Thaise vissaus
Sap van 2 limoenen
1 kabeljauwhaasje van 130 g
Fruit de knoflook en gember enkele minuten in een laagje zonnebloemolie op matig vuur. Snijd de broccoli in roosjes van 5 centimeter groot en bak met de citroengras, limoenblaadjes, laoswortel en hele pepers kort mee. Voeg kokosmelk en bouillon toe. Laat 5 minuten zachtjes koken tot de broccoli net gaar is. Roer de spinazie erdoor en kook nog enkele minuten zachtjes door. Voeg vissaus en limoensap toe. Leg de kabeljauw in de soep en zorg dat de moot onderstaat. Pocheer (zonder te koken) in zo’n 6-10 minuten gaar. Verdeel de vis over twee borden en schep de soep erover.