VintagevondstenVoor mannen

Vintage speciaal voor mannen?

In studentenkamers is behoefte aan slimme opbergmogelijkheden.

Woontrend

Dry Under.  Beeld
Dry Under.

Balkontafel ‘Dry Under’ van het Deense designduo Nordvink blijkt tevens een droogrek, €325.
scandinavischewoonwinkel.nl

 ‘Beam’-projector.  Beeld rv
‘Beam’-projector.Beeld rv

De compacte ‘Beam’-projector past in elke reguliere fitting, zodat het makkelijk wordt thuis een film op de muur te projecteren, vanaf € 299.
beamlabsinc.com

‘Cila’-stoel.  Beeld rv
‘Cila’-stoel.Beeld rv

Kantoormeubelfabrikant Arper voegt een klein bureaublad en een nieuw onderstel met extra opbergruimte toe aan zijn - multifunctionele - ‘Cila’-stoel, prijs op aanvraag.
arper.com

Een Bikedock.  Beeld rv
Een Bikedock.Beeld rv

Bij gebrek aan een schuur kan de fiets aan de muur. Het ‘Bikedock’ heeft ook plek voor een helm, schoenen en een fietscomputer, € 189.
artivelo.com

Joline van den Oever

Vintage voor mannen

null Beeld rv
Beeld rv

Heilige grond voor mannen met een liefde voor vintage is de winkel van Tommy Page in de Amsterdamse Prinsenstraat (tommypage.nl). De half Britse dandy schiep een nostalgische oase die het midden houdt tussen een boetiek en een museumpje. Hij verkoopt er unieke kledingstukken - soms met een spannende historie - aangevuld met accessoires en andere parafernalia. Alles onder de noemer van ‘mantiques’. ‘Vintage is een volwassen alternatief voor de almaar voortdenderende trein van massaconsumptie en een chique vorm van recycling’, zegt Page. ‘Veel haal ik uit Engeland. Vooral voor tweed en tailor made heb ik een zwak.’ Zijn voorbeeld? ‘Bill Hornets van Hornets, de oudste vintageherenkledingzaak van Londen. Hij is mijn godfather of style, ik heb veel van hem geleerd.’ Page begon een eigen lijn klassieke sportblazers genaamd Club Clothier (clubclothier.com). ‘De jasjes zijn nieuw, maar hebben hun wortels in de edwardiaanseperiode.

Danny Post

IKEA on ACID

Stoelen van Jasmijn Muskens.  Beeld Floor Knaapen
Stoelen van Jasmijn Muskens.Beeld Floor Knaapen

Een van de grote veranderingen in de meubelindustrie was de introductie van het doe-het-zelfdesignmeubel dat in een platte doos past. Het eerste patent op zo’n bouwpakketmeubel stamt uit 1876. Maar het was natuurlijk Ikea die het flatpack tot een wereldwijd succes maakte. In 1956 presenteerde het bedrijf een tafel waarvan de poten voor transport onder het blad konden worden gevouwen.

De Brabantse materiaalgroothandelaar Baars & Bloemhoff voegt een nieuwe bladzijde toe aan de geschiedenis van de dozenmeubels met een schaamteloos hippe collectie design van bekende ontwerpers als Lex Pott en Daphna Laurens. Deze Not So Flat Collection is robuust en dus minder handzaam. Maar het gemaksaspect moet ook niet worden overdreven: zelfs een twee-armige intelligente robot heeft nog altijd 20 minuten nodig om de simpele Ikea-stoel Stefan te assembleren, ontdekten studenten van de Nayang University in Singapore onlangs. Het luidruchtigste ontwerp in deze ‘Ikea on acid’-collectie zijn kakelbonte stoelen van Jasmijn Muskens, uitgevoerd in knalgroen, eigeel en millennial pink. De hoekige onderdelen worden verbonden met oranje buizen met karakteristieke vleugelmoeren.
baars-bloemhoff.nl


Jeroen Junte

Meer over