Verjaagd uit de woonkamer: wat doen we met de oude kerstboom?

Wekenlang was-ie het stralende middelpunt in de woonkamer: de kerstboom. Maar na de jaarwisseling willen de meeste mensen er snel vanaf. Wat doe je met de afgedankte boom?

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Weg die boom, het jaar kan beginnen

Volgens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur mikken de meeste Nederlanders de kerstboom zelfs vroeger de deur uit dan de traditie voorschrijft: nog voor Driekoningen op 6 januari, de afsluiting van midwinter. Er zijn nog maar weinigen die geloven in de mare dat eerder aftuigen onheil brengt. Directeur Ineke Strouken van het volkscultuurcentrum zegt dat velen het buitenzetten ervaren als een markering van een nieuw begin. De donkerste dagen vol verplichtingen en al dan niet opgelegde knusheid zijn voorbij. Laat maar komen, dat jaar. Lekker weer de ruimte in de kamer. Gelijk even stofzuigen.

‘Weinig is namelijk zo hartverscheurend als een afgedankte kerstboom, gedumpt op een winderig woonerf als een reusachtige verdwaalde egel’, schreef Sterre Lindhout eerder in deze krant. ‘Het afvoeren van kerstbomen is iets wat naar mijn idee uiterst discreet en met gepaste droefheid dient te geschieden.’

Extra lang op zijn plek laten staan

Er zijn er ook die gewoon geen zin hebben om de boel weer in te pakken. Kan dat extra lang laten staan kwaad? In echte kerstbomen zitten schimmels. Metingen van een universiteit in New York hebben uitgewezen dat twee weken na plaatsing het aantal sporen in een kubieke meter lucht in de woonkamer bijna is verviervoudigd, van 800 naar 3.000. Mogelijke gevolgen: ademhalingsproblemen, slapeloosheid, gebrek aan energie. Eerdere onderzoeken suggereerden zelfs een vertienvoudiging. Zelfs in kunstkerstbomen schuilt onheil. Stofnesten. Niet roekeloos tarten, de traditie.

Erwink Kooijman van adopteer een kerstboom. Beeld Marcel van den Bergh
Erwink Kooijman van adopteer een kerstboom.Beeld Marcel van den Bergh

Zet 'm aan de straat

De opties om de kerstboom te lozen zijn legio, maar niet altijd even handig. Zo zien weinig mensen het zitten om de boom met al zijn verliezende naalden in de achterbak van hun auto te vervoeren naar een afvalpunt.

Aan de straatkant zetten is verreweg de makkelijkste optie. Let wel: elke gemeente hanteert haar eigen (soms wat onnavolgbare) beleid. De boom kan opgehaald worden of er zijn vaste inleverpunten. Heb je een boom met kluit, dan zijn er op veel plekken ook mogelijkheden om de boom in het bos te planten.

Het ‘adopteren’ van een kerstboom is een oprukkend fenomeen: de boom wordt na Kerst weer teruggebracht bij de kweker en kan het jaar daarop opnieuw worden besteld. Overigens zijn de milieuvoordelen weg als hiervoor meer dan tien kilometer met de auto moet worden afgelegd.

Schenk de boom aan de dierentuin

Dierenliefhebbers kunnen hun kerstboom slijten in DierenPark Amersfoort. ‘Er zijn dit jaar honderden kerstbomen gebracht’, zegt een woordvoerder. ‘Dieren kunnen ermee spelen of er hun nagels of tanden aan slijpen. Voor de bavianen en olifanten hadden we er dit jaar fruit en groenten ingehangen, met een heuse krop sla als piek.’

Bier brouwen is ook een optie

Brouwerij Lowlander Beer maakt bier (een winterse India Pale Ale) van afgedankte kerstbomen. ‘Nederlanders kopen jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen voor een behoorlijke prijs, zetten ze met alle liefde op in huis en na twee weken worden ze soms letterlijk naar buiten gegooid,’ zegt Frederik Kampman (36). Dat moest anders, vond de brouwer. Hij gebruikt al jaren kruiden en fruit om zijn bier op smaak te brengen, dus de optelsom was snel gemaakt.

Meer over