De GidsInchecken

Vanonder de warme dekens uren naar de Melkweg turen; het kan in een kubus op dit Twents boerenerf

Anna Lillioja
 De sterrenkubussen. Beeld
De sterrenkubussen.Beeld

Licht krakend gaan de dak­panelen boven het bed open. Het grote koepelraam onthult een uitzicht op een volle sterrenhemel. Vanonder de warme dekens kun je hier zelfs in de winter uren naar de Melkweg turen. En dat gewoon in Nederland.

Dit huisje, een door de eigenaren zelf ontworpen ‘sterrenkubus’, staat op een landgoed in Lattrop bij Ootmarsum. In dit stukje Noordoost-Twente is er weinig lichtvervuiling en kunnen Nederlandse sterrenkijkers nog naar de maan reiken. ‘De sterrenkubus wil een ervaring bieden die het dichtst bij het slapen onder de sterrenhemel ligt’, zegt Annette van Gaalen, een van de eigenaren. ‘Maar wel met een opgemaakt bed, een verzorgd ontbijtje en een warme douche. Alle comfort, maar niet meer dan nodig is.’

En inderdaad, de tien kubussen die op het boerenerf van Erfgoed Bossem staan, hebben het formaat van een tiny house. Op de negen vierkante meter kun je koken, douchen, zitten en slapen. Op verzoek zetten Annette en Dennis een stoofpotje, flesje wijn en vuurkorf klaar. ’s Ochtends krijg je een ontbijtmandje op bed of schuif je aan bij het ontbijtbuffet op de boerderij.

Elke kubus heeft de naam van een ster die vanuit ­Nederland te zien is: Orion, Capella, Nunki, Antares, Spica, Aldebaran, Regulus, Elnath, Castor en Pollux. Zoek je eigen ster op met de telescoop die in elke kubus staat. Of wandel 500 meter naar planetarium Cosmos, waar enthousiaste vrijwilligers je elk weekend de antwoorden helpen te vinden op de mysteries van het heelal.

Erfgoed Bossem, Dorpsstraat 7, Lattrop. Vanaf € 99. sterrenkubus.nl

Zin om een bijzondere hotelovernachting te boeken? Onze reisredacteuren testten de bedden, het ontbijt en de service van meer dan honderd hotels, van Amsterdam tot New York. Hier kun je de kaart bekijken en lezen wat zij vonden van het Kurhaus in Scheveningen, een Tree House in Bangkok en het brugwachtershuisje om de hoek.

Meer over