De GidsIn de mode

Van top tot teen in één knalkleur, van koningsblauw tot kanariegeel, van tomaatrood tot zuurstokroze

Want dat is pas een fashion statement, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel.

Max Mara. Beeld Imaxtree
Max Mara.Beeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Kleur, van top tot teen. En dan liefst geen laffe pastels of brave natuurtinten, maar volvette, verzadigde kleuren als paars, dieprood, korenbloemblauw, turquoise en maisgeel. Edelsteenkleuren zou je ze kunnen noemen, rijke kleuren. Wat het van nu maakt is het straf doorvoeren van die tinten, van coltrui tot kous en van bril tot laars.

Welke merken? En hoe dan?

Het Italiaanse huis Max Mara opende zijn herfst/wintershow ijzersterk met een drietal modellen die praktisch dezelfde outfit droegen – coltrui, dikke jas en over-de-knie-laarzen – maar elk in een andere kleur. Knalrood van hals tot enkels kwam voorbij bij Balenciaga, Emporio Armani en Jacquemus, fuchsia bij Dolce & Gabbana, paars bij Sies Marjan en lila bij Balmain. Bij Fendi werd tutti turquoise afgewisseld met geheel geel en totaal parelwit.

Balenciaga. Beeld Imaxtree
Balenciaga.Beeld Imaxtree
Balmain. Beeld Imaxtree
Balmain.Beeld Imaxtree
Dolce & Gabbana. Beeld Imaxtree
Dolce & Gabbana.Beeld Imaxtree
Fendi. Beeld Imaxtree
Fendi.Beeld Imaxtree
Emporio Armani. Beeld Imaxtree
Emporio Armani.Beeld Imaxtree
Sies Marjan. Beeld Imaxtree
Sies Marjan.Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Het normale devies: ‘doseer en doe het rustig aan’ gaat voor deze trend uiteraard niet op. Integendeel, wie kiest voor kleur moet juist extra z’n best doen om het totaalplaatje te laten kloppen. Belangrijk bij het stijlvol uitvoeren van deze trend is wel dat alles wat je draagt schoon en fris van tint is, dus geen uitgelubberde, vale, vlekkerige turquoise stretchjurk combineren met afgetrapte turquoise laarzen ajb. De rijkdom van de kleuren komt het beste tot z’n recht in hoogwaardige materialen als leer, wol en zijde. Wie daarbij glanzende, matte en pluizige weefsels in (ongeveer) dezelfde kleur met elkaar combineert creëert diepte en verdient helemáál een plaatje van de juf.

Valkuilen vermijden doe je zo

Kylie Jenner en Kendall Jenner tijdens The 2019 Met Gala, een ode aan Camp: Notes on Fashion at Metropolitan Museum of Art van Susan Sontag. Beeld Getty Images for The Met Museum/
Kylie Jenner en Kendall Jenner tijdens The 2019 Met Gala, een ode aan Camp: Notes on Fashion at Metropolitan Museum of Art van Susan Sontag.Beeld Getty Images for The Met Museum/

Het mag onder jonge meiden dan een trend zijn om er zo uit te willen zien als Kylie Jenner en haar zus Kendall, ik vind dat op alle fronten een zorgwekkende ontwikkeling. In lila en oranje robes gingen de jongedames eerder dit jaar naar het Met Ball in New York. Het waren dure jurken die goed zaten, en pasten bij het thema camp, daar niet van. Maar au, wat was het allemaal nèt te. Te bloot, te carnavaleske accessoires en – ergste van al – te sikkeneurige snoetjes, en dat op een fééstje!

Bekend mens

Koning Willem-Alexander Koningin Maxima. Beeld Getty Images
Koning Willem-Alexander Koningin Maxima.Beeld Getty Images

Van top tot teen in royal blue, pimpelpaars, tomaatrood of kanariegeel: we zien het vaak als er prinsessen, koninginnen, regeringsleiders en first lady’s in beeld komen. Bekendste uni-draagsters zijn de Britse vorstin Elizabeth, haar kleinschoondochter Kate, en in Amerika Hillary Clinton en Michelle Obama. Logisch ook: alles in één kleur dragen maakt langer en statiger, het is rustig voor het oog maar toch opvallend. De kleine want danig gekrompen Queen Elizabeth draagt altijd felle kleuren om voor haar onderdanen zichtbaar te blijven op grote afstanden. Koningin Máxima heeft er ook een handje van, soms meer en soms minder geslaagd, maar zo raak als met deze blauwe Jan Taminiau-jurk met bijpassende mantel werd er zelden geschoten in koninklijke kringen. Het enige, maar dan ook enige minpuntje is dat die meneer op links er wat flets naast afsteekt.

Meer over