Van beschaafd buitengaats tot extreem luxe - welke cruise past bij jou?

Kaviaar per kilo en liters champagne of klotsend zeewater en een scheve kajuit. De Volkskrant zet een aantal bijzondere cruisevakanties voor u op een rij.

Heleen van Lier
null Beeld Sander Groen
Beeld Sander Groen

Het cruiseschip is allang geen varend bejaardentehuis meer: de cruisebranche is de snelst groeiende toeristische sector ter wereld. Jaarlijks komen er tientallen schepen bij, van groot, groter, grootst of juist klein en alternatief. Welke cruise past het best bij jou? Doe hier de cruisetest en laat u inspireren met negen cruiseverhalen.

(Vergroot de afbeelding door er twee keer op te kilkken).

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Beschaafd buitengaats

Dat is het leuke van een cruiseschip: elke ochtend is het uitzicht anders. Trek de gordijnen naar het balkon open en tuur naar het kasteel van Cartagena, de rotskust van Corsica of de containerhaven van Rome. Dat is een belangrijke reden waarom het aantal cruiseschepen blijft groeien: veel vakantiegangers vinden het fijn steden en landen te bezoeken zonder hun koffer uit te hoeven pakken. Onderweg kunnen de kinderen naar het zwembad, moeder naar de sportclub, vader naar de spa en oma naar de bar.

Cruisereder Holland America Line mikt op welgemanierde passagiers, die een klassiek concert kunnen waarderen en niet bang zijn voor de sommelier. Aan boord van de MS Koningsdam kun je bitterballen bestellen in het Dutch café, maar ook oesters in de Pinnacle Grill. De pianist speelt nog steeds Billy Joel, maar er staat ook een bluesband te jammen en in het theater klinkt een aria. Lees meer.

Aan boord van de Koningsdam van de Holland America Line. Beeld Noël van Bemmel
Aan boord van de Koningsdam van de Holland America Line.Beeld Noël van Bemmel
null Beeld Zaza Bertrand
Beeld Zaza Bertrand

Het comfort van een cruiseschip en de romantiek van het zeilen

Cruisen op een van de befaamde tallships van de reder Star Clippers is, in veel opzichten, een compromis. Zoals op veel cruiseschepen kan er zes keer per dag worden gegeten - van early bird breakfast tot midnight snack - en worden na zonsondergang dansavonden en piratenparty's georganiseerd.

Maar het is ook een zeilschip. Dat merk je aan het dek dat dagenlang schuin staat, douchewater dat niet recht naar beneden valt (of eigenlijk juist wel - de rest staat scheef), toiletten die snel verstoppen. 'Ik heb gewoon niks met die grote cruiseschepen. Hier is de zee altijd dichtbij, je voelt de wind en de golven, en het eten aan boord is goed.' Lees meer.

Met plaats voor 502 passagiers is de Europa 2 een cruiseschip van bescheiden formaat. Beeld Sander Groen
Met plaats voor 502 passagiers is de Europa 2 een cruiseschip van bescheiden formaat.Beeld Sander Groen

Het meest luxueuze schip ter wereld

'Is dit je eerste keer op de Europa 2? Dat wordt genieten, zegt passagier Horst uit Hannover. We varen een stukje mee op het meest luxueuze schip ter wereld, volgens de cruisebijbel, de vuistdikke gids Berlitz Cruising & Cruise Ships. Luxe zit 'm in de details, dat is voor cruiseschepen niet anders dan voor hotels. Behalve kelners, barkeepers en kamermeisjes heeft de Europa 2 enkele gespecialiseerde bemanningsleden, zoals een scheepsbloemist die elke twee weken voor 5.000 euro aan verse bloemen aan boord laat komen.

Met plaats voor 502 passagiers is de Europa 2 een schip van bescheiden formaat. Toch zijn er zeven restaurants, van Weltmeere met 266 couverts tot bistro Tarragon met twaalf tafeltjes. Er zijn zes bars, zoals de Sansibar, gemodelleerd naar de hippe strandtent op het Duitse jetseteiland Sylt, plus een bibliotheek, een theater, een spa en een zwembad. Hutten zijn er niet, louter suites met badkamer en balkon. De duurdere categorieën hebben een bubbelbad en een butlerservice. Passagiers hebben twee keer zoveel ruimte als op een doorsneecruiseschip. De cruise is uitverkocht, toch is het nooit druk aan dek.

Wat Horst betaald heeft? 'We zijn twee weken aan boord en ik heb twee suites met een tussendeur geboekt, voor mijn vrouw en mijzelf. Ik denk dat het op 20 duizend euro komt. Alles is inclusief en het is het geld dubbel en dwars waard, het is een prachtige reis.' Lees meer.

null Beeld Norwegian Cruise Line
Beeld Norwegian Cruise Line

In contact met de zee

Kijk nou, de zee! Het klinkt raar, maar op veel cruiseschepen is de zee ver weg. Passagiers kunnen zelden naar de horizon staren vanaf de boeg. De promenadedekken zijn volgehangen met reddingssloepen en rond het bovenste lidodek staan hoge wanden van getint glas. Zwemmen in zee? Slechts een enkel schip is uitgerust met een uitklapbare plezierhaven.

Fijn dus, dat de innovatieve reder Norwegian Cruise Line heeft besloten dat passagiers weer een frisse neus mogen halen. Op de Breakaway en de Getaway kan op dek 8 worden geflaneerd. Langs het zogeheten 'waterfront' staan bij de diverse restaurants tafeltjes op het dek, cafés hebben weer een binnen- en een buitenbar en ijsjes eten doe je aan zo'n houten picknicktafel langs de reling. Lees meer.

Tussen en langs honderden eilanden varen in de archipel van Stockholm op weg naar open zee. Beeld Sanne de Wilde
Tussen en langs honderden eilanden varen in de archipel van Stockholm op weg naar open zee.Beeld Sanne de Wilde

De Eurodam lijkt een fors flatgebouw, maar het leven aan boord is ontspannen

'Op een cruiseschip zijn alle mensen hetzelfde. Dan maakt het niet uit of je in het gewone leven arts of automonteur bent, Italiaan, Nederlander of Amerikaan. Hier vergeet je tijdelijk wie je bent. Je laat je dagelijkse zorgen aan wal. Je maakt een praatje met medepassagiers en personeelsleden, bouwt een tijdelijke band op met elkaar en voelt je vrijwel permanent happy.'

Het leven aan boord is, ook op zogeheten zeedagen, ontspannen en aangenaam. Een heuse kunstveiling, kookworkshops, wedstrijden cocktails mixen en zelfs AA-bijeenkomsten worden georganiseerd. Ondanks tweeduizend medepassagiers krijg je nergens de indruk dat het te druk is. Lees meer.

Oasis of the Seas Beeld ANP
Oasis of the SeasBeeld ANP

Alles is groot bij Oasis

Alles is groot en veel aan de Oasis of the Seas. De Oasis, in de vaart sinds december 2009, is een drijvende stad met 17 dekken. De 2.706 hutten kunnen maximaal 6.360 gasten herbergen; de 2.394 bemanningsleden komen uit 71 landen. Er zijn 21 zwembaden en whirlpools, gevuld met 2,3 miljoen liter water. Op het achterdek, geflankeerd door twee klimwanden, is een openlucht amfitheater (750 stoelen) voor spectaculaire watershows. Er is minigolfparcours, een gigantisch wellness- en fitnesscentrum met Aziatische masseuses en Amerikaanse personal trainers, er zijn bars, restaurants, nachtclubs en er is het Casino Royale.

In Studio B is een ijsbaan met echt ijs, in het Opal Theatre (1.380 stoelen) wordt drie keer per avond de musical Cats opgevoerd. De trots van kapitein Selvåg is het Central Park, een tuin met 12 duizend planten en 56 bomen. Het schip is immens, maar met duizenden passagiers is het toch weer dringen geblazen voor een tafeltje in het restaurant. Lees meer.

Bekijk hier de foto's van Marcel van den Bergh aan boord van de Oasis of the Seas.

Cruiseschip MSC Lirica in de haven. Beeld Iñaki Oñorbe Genovesi
Cruiseschip MSC Lirica in de haven.Beeld Iñaki Oñorbe Genovesi

Goedkoop langs de emiraten

Wie op reis gaat naar Dubai en Abu Dhabi, bijvoorbeeld voor de architectuur en de musea, kan aan land logeren. Maar een goedkope cruise heeft ook voordelen. Bij de MSC Lirica is het heerlijk ontspannen aan het zwembad en kun je dansen in de disco op de hits van dj Valerio. 'We beseffen, terwijl we naar onze hut met zeezicht slenteren, dat deze accommodatie opvallend genoeg een stuk betaalbaarder is dan de hotelwolkenkrabbers aan land.' Lees meer.

Duurzaam cruisen?

Een 'duurzame cruise', is dat een contradictio in terminis of is het wel degelijk mogelijk om een (enigszins) milieubewuste cruise te maken? Een cruiseschip is een soort varend megahotel plus minipretpark en restaurants ineen. Het is een ontzettend luxueuze vorm van toerisme, je bent constant onderweg en daarvoor heb je brandstof nodig, met een hoop uitstoot als gevolg.

Maar wat als je per se een cruise wilt maken? Zorg dan in elk geval dat je niet met het vliegtuig naar de vertrekhaven hoeft. En kies voor een cruise in een gebied waar schepen aan strengere regels voor brandstofverbruik en zwaveluitstoot moeten voldoen. Lees meer.

null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Extra: Handige dingen die bijna niemand weet

Hoe overleef je in de reddingssloep? Waarom mag je de kapitein geen hand geven? Mag je zwemmen in zee? Met deze handige dingen die bijna niemand weet, kom je goed beslagen aan boord.

Meer reisverhalen vindt u op deze pagina en onderstaande kaart.

undefined

Meer over