Zomerquiz

U bent er bijna, nog twee quizzen te gaan

null Beeld Leonie Bos
Beeld Leonie Bos

PUZZEL MEE

Deze zomerquiz bestaat uit zes afleveringen. Deze vijfde week hebben we elf vragen voor u. Elk antwoord levert een letter op, van die elf letters kunt u een woord maken. Stuur dat woord (vóór 21 augustus) in de onderwerpregel van een e-mail naar zomerquiz@volkskrant.nl en u ontvangt extra vragen en instructies om verder te puzzelen. Blijft uw e-mail onbeantwoord? Dan heeft u helaas (nog) niet het juiste woord gepuzzeld. Na zes weken quizzen, e-mailen en puzzelen kunt u tot een correcte oplossing komen, die ontvangen we graag vóór 30 augustus.

WAT VALT ER TE WINNEN?

De hoofdprijs is een e-bike, de Ampler Stellar of een vergelijkbaar model, t.w.v. 2.500 euro. Onder de correcte inzenders verloten wij bovendien gesigneerde en ingelijste prints van de zes illustraties die illustrator Leonie Bos voor deze zomerquiz maakte. Van elke illustratie worden drie gicléeprints op Hahnemühle White Velvet verloot (t.w.v. 400 euro, oplage van 10). Daarnaast verloten we onder de correcte inzenders twee maal twee nachten in een tweepersoonskamer in het Volkshotel in Amsterdam (t.w.v. 349 euro). De uitslag wordt bekendgemaakt in het magazine van 18 september. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

1. Bridget Jones werkt (in het eerste boek en de eerste film uit de reeks) voor een arrogante baas die ze nogal aantrekkelijk vindt. Voor wat voor soort bedrijf werkt ze? Eerste letter.

2. Uiteindelijk gaat Bridget Jones’ grote liefde er bijna met een andere vrouw vandoor. Naar welke stad is hij van plan te emigreren? Eerste letter.

3. Nu voor de afwisseling een vraag over een boekenreeks die niet verfilmd is (maar wel een podcast werd). Namelijk een bekende Nederlandse zevendelige romancyclus gebaseerd op de ervaringen van de auteur bij een onderzoeksinstituut. In welke stad staat dat instituut? Eerste letter.

4. Hoe heet de hoofdpersoon uit bovengenoemde romancyclus, die is gebaseerd op de auteur zelf? Eerste letter achternaam.

5. Nog een roman, eentje dit keer. Namelijk over een opvliegende filosofiestudent die werkt in de postkamer van een tijdschriftenuitgeverij en verliefd wordt op de ‘tergend mooie’ Zerline. Wie schreef deze roman? Eerste letter achternaam.

6. Hoeveel A5’jes passen er eigenlijk in één A4’tje? Eerste letter (van het uitgeschreven getal).

7. Kijk eens naar uw toetsenbord. Welke letter staat er tussen de I en de P?

8. Stel nu dat uw toetsenbord een alternatieve indeling had, namelijk de indeling die August Dvorak had bedacht om typen comfortabeler en sneller te maken. Welke letter stond bij u dan tussen de T en de S?

9. We konden eind vorig jaar tijdens de coronatoespraak van Mark Rutte eens rondkijken in het Torentje waar hij kantoor houdt. Er hing ook kunst aan de muur, zoals een portret van Pieter Cort van der Linden. Aan welke kant van Rutte was Van der Linden te zien (voor de kijker)? Eerste letter.

10. Vorige week stelden wij u een vraag over George Costanza die stiekem sliep tijdens werktijd. In Japan hoeven werknemers hun vermoeidheid niet te verbergen, maar is het geaccepteerd om te dutten overdag. Hoe noemen Japanners deze vorm van ‘slapen terwijl je aanwezig bent’? Eerste letter.

11. De Duitse fotograaf Michael Wolf legde vermoeide Japanse forenzen vast in de metro. Ze zijn stevig tegen elkaar en de vochtige ramen van de metro geklemd. Hoe heet deze beroemde fotoreeks? Eerste letter.

Meer over