Beter Leven

Tips voor de belastingaangifte, de traditionele rotklus in het voorjaar

Vandaag is de laatste dag om je belastingaangifte te doen. Een klus waar bijna niemand zin in heeft. Reinout van der Heijden van de Geldvraag geeft advies. ‘Vroeger haalde je met een slimme tip snel geld binnen, nu moet je erop studeren.’

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Hypotheek checken

Heeft u in 2020 uw hypotheek overgesloten en daarbij boeterente en administratiekosten betaald? Dan mag u beide kosten optellen bij de betaalde hypotheekrente. Ook aftrekbaar zijn de kosten voor het doorhalen van de hypotheekinschrijving bij het Kadaster en de notaris na het aflossen van een hypotheek.

Heeft u in 2020 geld van familie of vrienden geleend voor de verbouwing van uw eigen woning? Dan mag u de betaalde rente aftrekken. U moet dan wel in 2020 zijn begonnen met aflossen, maar dat kunt u eventueel in 2021 inhalen. Op de website van de Belastingdienst is de rekenhulp aflossingsverplichting te vinden om te berekenen hoeveel u minimaal vorig jaar afgelost moet hebben. Wie geld geleend heeft aan zijn kinderen, moet deze schuld opgeven in box 3. Zo’n vordering telt ook mee als vermogen.

Inkomen opgeven

Controleer de gegevens die de Belastingdienst al heeft ingevuld. Daar kunnen fouten in staan en u bent zelf verantwoordelijk. U kunt bijvoorbeeld inkomsten hebben gehad die in de vooringevulde aangifte ontbreken. Als u dat niet aanpast, kan de Belastingdienst tot eind 2025 een navorderingsaanslag met boete opleggen. Soms is onduidelijk of iets een hobby of een bron van inkomen is. Als u naast uw baan iedere week tegen betaling yoga- of drumles geeft, moet u die inkomsten opgeven. Ook als u in de coronatijd minder vaak les gegeven heeft. U kunt dan nog wel kosten in mindering brengen. Vrijwilligerswerk is tot 1700 euro per jaar onbelast, maar dat geldt voor alle vergoedingen samen. Wie van één vrijwilligersorganisatie 1700 euro vergoed krijgt en van de andere 100 euro, moet over 1800 euro belasting betalen. Inkomsten uit woningverhuur via Airbnb zijn belast, maar u hoeft hiervan maar 70 procent aan te geven.

Oude aangifte herzien

Wie de aangifte goed invult, kan erachter komen dat hij een aftrekpost in een oudere aangifte vergeten is. Maak dan niet de fout door de aftrekpost bij de aangifte over 2020 op te voeren. De juiste manier is de oude aangifte opnieuw in te dienen. Stel, u ontdekt dat u in 2016 zorg- of scholingskosten had kunnen aftrekken. Log dan in op de site van de Belastingdienst met uw DigiD. Ga vervolgens naar de aangifte 2016 en klik op ‘aangifte wijzigen’. In de oude aangifte voert u alsnog de aftrekpost op. Vervolgens dient u de aangifte opnieuw in. Als het goed is, krijgt u vanzelf een nieuwe aanslag over 2016 met daarin een vermindering van de belasting. U kunt alleen nog de aangiften over 2016 tot en met 2019 aanpassen, die van daarvoor niet meer.

Verdelen met partner

Partners kunnen bij de aangifte aftrekposten, vermogen en dividend verdelen, in het laatste scherm van de aangifte. Als een van beiden geen inkomen heeft, deel hem dan zoveel vermogen toe dat hij op 47 euro belasting uitkomt. Tot dat bedrag wordt de belasting kwijtgescholden. Krijgt de partner AOW, dan loont het om hem meer belastbaar vermogen te geven. AOW’ers krijgen sommige heffingskortingen niet uitbetaald, als ze te weinig belasting betalen. Zo ontdek je dat vermogen hebben zelfs bij de huidige lage spaarrente voordeel oplevert. Als een van beide partners meer dan 68.500 euro per jaar verdient, kan het gunstig zijn om de eigen woning toe te delen aan degene die het minst verdient. Dat is vooral het geval als u niet meer veel hypotheekrente betaalt.

Aanpassen kan altijd

Het is prettig om de aangifte direct na het invullen op te sturen. Dan bent u er vanaf. De aangifte ligt daarmee nog niet vast. U kunt de aangifte en de verdeling gewoon wijzigen en een nieuwe insturen, zolang de Belastingdienst geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Leest of hoort u ergens een tip, open de verstuurde aangifte dan en loop hem opnieuw door. Zolang u hem niet instuurt, blijft de oude aangifte gelden. Beschouw aangifte doen als een cursus. Fiscale regelingen zijn ingewikkeld, omdat de wetgever misbruik zoveel mogelijk wil voorkomen. Vroeger haalde je met een slimme tip snel geld binnen, nu moet je erop studeren. Bekijk belastingdienst.nl/zorgkosten, want zorgkosten is een aftrekpost die door zijn complexiteit aan velen voorbijgaat.

In een eerdere versie van dit stuk stond: U kunt alleen nog de aangiften over 2015 tot en met 2019 aanpassen, die van daarvoor niet meer. Dat had moeten zijn 2016 tot en met 2019. De aangifte over 2015 kun je alleen nog aanpassen als je over dat jaar uitstel hebt aangevraagd.

Extra tip:
Belastinghulp krijgen in de bibliotheek is nu onmogelijk, maar probeer alvast via internet een afspraak te maken. Anders bent u te laat.

Extra tip:
Voor (zelfstandige) ondernemers en vele anderen was het afgelopen coronajaar financieel ingrijpend. Daarvoor zijn allerlei financiële regelingen opgezet, maar weinig daarvan is van belang voor de aangifte. Voor alle fiscale zaken: belastingdienst.nl/corona.

Meer over