Bier

Tien biertjes waar je deze zomer vrienden mee maakt

null Beeld

Steeds meer brouwerijen betekent ook steeds meer soorten bier. Van bier met tompoucesmaak tot pils zonder poespas: bierkenner Raymond van der Laan zit er bovenop en doet je tien biertjes aan de hand waar je deze zomer vrienden mee maakt.

Niet minder dan 851 bierbrouwerijen telt Nederland (volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur) of misschien wel 983 (volgens de Kamer van Koophandel in april). Welk cijfer je ook hanteert, de groei is groot: het aantal brouwerijen is, inclusief huurders, verhuurders en workshopbrouwerijen, in de laatste vijf jaar grofweg verdubbeld.

Met steeds meer brouwerijen komt er ook meer verschillend bier, want je moet je als brouwer toch onderscheiden van je collega’s. Bovendien zoekt de voorhoede van bierdrinkers steeds naar het nieuwste nieuws. Dat leidt tot een bredere variatie in het toch al niet zuinige palet van beschikbare bieren. Zo zijn er bieren met steeds extremere smaken, zoals het Hema-tompoucebier van Lowlander of de samenwerking tussen de Schotse brouwerij BrewDog en chocolademaker Tony Chocolonely, die resulteerde in een ‘witte chocolade en frambozen milkshake IPA’. Maar ook is er een hernieuwde belangstelling en waardering voor de ondergistende bieren, de familie waartoe ook het goede oude pils behoort.

Wat zijn de trends in bierdrinkend Nederland? En welke bieren passen daarbij?

Sour

Engels voor zuur – de bierwereld is doorspekt met Engelstalige kreten. De authentieke oude geuze uit België op basis van spontaan vergist lambiekbier mag dan gelden als het hoogste goed in deze categorie, het arsenaal aan bieren met ‘zuur’ als hoofdsmaak is groot. Zuur bier wordt gestaag door meer mensen ontdekt waardoor ook het aanbod groeit.

Wicked Crystal Kefir Sour Ale van Maximus  Beeld
Wicked Crystal Kefir Sour Ale van Maximus

Wicked Crystal Kefir Sour Ale van Maximus (rond € 3,50 voor 33 cl, 3,9%) Moderne zogeheten kettle sours op basis van melkzuur fungeren prima als instapmodel voor het gamma aan ‘zuur bier’. In dit bier is waterkefir (gefermenteerde limonade) gebruikt als leverancier van het frisse zuur.

 No Sour Losers van VandeStreek Beeld
No Sour Losers van VandeStreek

No Sour Losers van VandeStreek (rond € 2,40 voor 33 cl, 0,3%) Twee trends voor de prijs van een. VandeStreek heeft een naam hoog te houden op het gebied van alcoholarm bier, en deze sour hijst die naam nog wat hoger. Fruit, mild zuur, nagenoeg geen alcohol, en toch bier.

Ondergistend bier

Dat is bier dat vergist wordt met een gist die het lekkerst werkt bij koelere temperaturen, bier dat wat langer ligt te rijpen en minder uitgesproken gistaroma’s bevat dan bovengistend bier. Daarmee drinkt het lekker door, zoals pils. Maar er is meer dan pils: met name uit Duitsland komen diverse types toegankelijk en subtiel bier. Bier dat er is om aangenaam te zijn, niet om met z’n spierballen te rollen. Bier voor fijnproevers.

Remix van Oedipus (rond € 4,20 voor 50 cl, 5,5%) Een degelijk, soepel Kellerbier naar Duits voorbeeld. Verpakt in een pronte halve liter om de doordrinkbaarheid van dit type bier maar eens te benadrukken. Bier om meteen vrienden mee te maken.

LaLaLager van Jopen  Beeld rv
LaLaLager van JopenBeeld rv

LaLaLager van Jopen (rond € 3,60 voor 33 cl, 5,6%) Rond in de mond, vol, zacht uitvloeiend als een bitterzoet snoepje. Voortreffelijke Haarlemse uitvoering van een Duitse Märzen, met hop en mout uit Noord-Holland.

Alcoholvrij

Er komen steeds serieuzere opties voor bier met maximaal 0,1 procent (alcoholvrij) of 1,2 procent (alcoholarm) aan alcohol, waar echt wel wat plezier aan te beleven is.

Cornet Alcohol-free van De Hoorn  Beeld rv
Cornet Alcohol-free van De HoornBeeld rv

Cornet Alcohol-free van De Hoorn (rond € 1,50 voor 33 cl, 0,3%) Zelfs de Belgen gaan aan het alcoholvrije bier. Als dat van een niveau is als deze gloednieuwe Cornet, dan is dat goed nieuws. Een ‘krachtig blond’ van bijna 0 procent: in mijn hoofd is het even puzzelen, maar in de neus en mond komt het helemaal goed. (Terzijde: in België mag bier van maximaal 0,5 procent ‘alcoholvrij’ heten, in Nederland ligt de grens op 0,1 procent.)

– Superb-Owl van Uiltje  Beeld
– Superb-Owl van Uiltje

Superb-Owl van Uiltje (rond € 2,30 voor 33 cl, 0,2%) Soms lijkt het alsof de bieren van Uiltje worden gemaakt om ruimte te geven aan de machtige etiketten van de hand van Gerben Valkema. Ook deze superieure alcoholarme IPA krijgt het plaatje dat hij verdient.

Pastry stout

Na het succes van het tompouce-bier is duidelijk dat er behoefte is aan bier dat met lactose en al dan niet natuurlijke smaakstoffen uitmondt in een soort milkshake voor 18-plussers. Vaak op basis van een stevige stout en zo is de naam pastry stout inmiddels gemeengoed geworden. Ook de pastry sour en milkshake IPA rukken op.

Macaroon Machine van Moersleutel (rond € 5,50 voor 44 cl, 10%) Romig, dik mondgevoel. Kokos. Cacao. Smerend, zalvend. Gelukkig niet zó zoet dat je niet nog een slokje lust. Maar: nippen, niet klokken. Een blik van 44 cl, dat deel je met z’n vieren. Het glas uitlikken is raar, maar het mag.

Orange Chocolate van Kompaan (rond € 5,00 voor 44 cl, 12,5%) Vroeger had je sinaasappelchocoladerepen, van Verkade. Heerlijk was dat. Deze ‘blubberdikke jetser’ maakt het gemis goed: dit is precies de smaak van veertig jaar geleden.

New England IPA

Al bijna passé voor de een, volslagen onbekend voor de ander. Zoals vrijwel alles op biergebied is deze trend overgewaaid uit de Verenigde Staten. New England IPA, NEIPA voor vrienden, is een subtype IPA dat zich onderscheidt door een troebel uiterlijk, pontificale fruitsmaken en een sappig karakter. Uitgevonden in Vermont, de staat in het noordoostelijke deel van de VS dat New England wordt genoemd. Een trendgevoelige brouwer kan niet meer zonder NEIPA in het repertoire.

Juice Punch van Frontaal Beeld
Juice Punch van Frontaal

Juice Punch van Frontaal (rond € 3,30 voor 33 cl, 5,8%) Kijk: naar het ondoorzichtige geel. Ruik: een bak tropisch fruit die zo de neus in marcheert. Proef: een fluweelzachte frisheid met een pittig randje. Geniet: van een poespasloze NEIPA-ervaring.

Hazy Sunrise van Kees (rond € 3,30 voor 33 cl, 7,1%) Liever een wat voller mondgevoel en een subtielere bijdrage van de hop? Schenk dan deze stormvaste NEIPA van Kees. Winkeltip: ‘hazy IPA’ is een ander woord voor NEIPA.

Dieptepunt

De Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur houdt bij hoeveel brouwerijen er in Nederland zijn. De afgelopen tien jaar is hun aantal gegroeid van 148 naar 851 nu. Op het dieptepunt, in 1979 en 1980, waren er zestien brouwerijen in Nederland.

Meer over