Terug naar Disneyland Parijs met een oefenpuber

Dit voorjaar is het 25 jaar geleden dat Disneyland in de omgeving van Parijs neerstreek. We gingen er weer eens kijken.

Minnie en Mickey in Disneyland. Beeld Disney
Minnie en Mickey in Disneyland.Beeld Disney

Onze eerste Disneyervaring was zes jaar geleden. Het was pas begin november en we werden blij verrast door alle fantastische kerstkitsch: muziek met tinkelbelletjes, versiering met rode strikken en guirlandes van dennetakken. Vanuit onzichtbare plekken kwam nepsneeuw gedwarreld. We waren de hoofdpersonen in onze eigen Disney-kerstfilm. Knabbel en Babbel gaven ons een highfive bij de uitgang. Na een dag van zwieren in theekopjes en rijden in treintjes had ik het gelukkigste 7-jarige jongetje van de wereld aan mijn hand.

Nu zijn we er weer. Het huppelende ventje is nu oefenpuber. De 12-jarige heeft de route die we gaan lopen al uitgestippeld. Wat gaan we doen? De vlucht van Peter Pan? Een bezoek aan Gepetto en Pinokkio? Hij kijkt me ongelovig aan: 'Laten we beginnen met de Rock 'n' Rollercoaster, die gaat over de kop!' Het zweet staat meteen op mijn rug, maar ik wil ook niet flauw doen. Angstzweet versus 'niet flauw doen' wordt het thema van de rest van de dag.

Het zoontje met Chewbacca. Beeld Corine van Duin
Het zoontje met Chewbacca.Beeld Corine van Duin

Gelanceerd

We wachten in de rij bij een attractie. Pluto en Goofy huppelen voorbij. Kinderen rennen achter de poppen aan en jagen op een handtekening. Oefenpuber kijkt er vermoeid naar: 'Waarom vond ik dat ooit leuk?' We staan bij Startours, een ruimtereis in Star Wars-thema. Star Wars is het grote nieuwe Disney-kassucces en dat zullen we weten ook. In de rij komen we een Nederlandse jongen tegen. Oefenpuber kent hem van YouTube. Hij is 22 en was hier vijftien jaar geleden met zijn ouders. Hij glundert er helemaal nostalgisch van: 'Ik weet alles nog'. Oefenpuber knikt wijs en instemmend.

Samen stappen we in Startours: een huiveringwekkende ontmoeting met Darth Vader in Deep Space, een doldrieste slalom in een meteorieten-regen en een vuurgevecht met AT-AT-walkers. Maar we ontsnappen levend en worden als helden onthaald door de rebellen. Alles is hier cool aan, vinden de oefenpuber, de YouTuber en de oude moeder. Op weg naar buiten staat er weer een character in een groot harig pak. Nu laat de 12-jarige zijn coole masker vallen en rent blij in de armen van de meest knuffelbare figuur uit de hele Star Wars-saga: Chewbacca.

'Zo! En nu gaan we naar Space Mountain!,' grijnst hij. Hij vertelt me dat dit de heftigste ride van het park is, omdat je 'keihard wordt gelanceerd'. Helaas: een groot bord vertelt dat de attractie binnen het Star Wars-thema wordt omgekat naar 'Hyperspace Mountain'. En pas weer over een paar maanden opengaat. De prepuber vat het sportief op: 'Zullen we dan naar de Tower of Terror?'

Disneyland Parijs. Beeld ANP
Disneyland Parijs.Beeld ANP

Survivaltips

Bereid het bezoek aan het pretpark voor als een militaire operatie. Zomaar het park in wandelen en gewoon maar kijken: Doe Het Niet. Het is namelijk druk. Erg druk.

1. Ga niet in het weekend of tijdens de (zomer)vakantie. Wacht op een 'studiedag' of spijbel er desnoods een dagje voor. Kijk welke feestdagen in Nederland niet internationaal worden gevierd. Alles om maar niet in de drukte te komen, want dat merk je pas als je in de rij staat. Toegangskaarten koop je online, die kun je bij de ingang van het park laten scannen. Scheelt weer een rij.

2. Haal een Fastpass bij een van de automaten die bij de ingang van veel attracties staan. Deze kaarten geven je een tijdvenster voor de attractie. Gebruik de overblijvende tijd om een andere, minder drukke, plek te bezoeken. Zorg dat je op tijd bent voor je attractie en sla de rij over via de Fastpassgang.

3. Let op de openingstijden. Verblijft u in een Disneyhotel, dan gelden voor u de 'magic hours': twee uur vóór de normale openingstijd kun je al naar binnen. Fantasyland en Discoveryland kun je ook 's avonds bezoeken; het park gaat pas dicht na de nieuwe lichtshow 'Illuminations' op het kasteel.

4. Neem iets te drinken mee. En vooral fruit! Niets tegen fastfood, maar niet de hele dag. Er zijn wel appels te koop, maar alleen met een Disneyblauwe suikerlaag. Officieel mag je er niet picknicken, maar niemand let erop.

5. De ideale leeftijd voor Disneyland Parijs is tussen de 7 en 11 jaar. Als ze veel jonger zijn, weten ze over een paar jaar niks meer van uw duurbetaalde reis. Ook zijn veel attracties nog eng, en zo'n hele dag door een pretpark sjouwen is voor u al vermoeiend (19.000 stappen op de stappenteller), kunt u nagaan voor uw kleine man/vrouw. Iets ouder en ze snappen alles, kunnen langer staan en hoeven niet om de wipwap te plassen. Ouder dan 11? Ook leuk, maar dan moet u zelf in allerlei doodenge rollercoasters, en bij die schattige Winnie de Poeh staan zij vervolgens verveeld te kijken.

Meer over