Tequila & ouzo

'Ook in de jazzmuziek', reageert lezer Han Hidalgo op de aflevering die was gewijd aan drank, (pop)muziek en het boek Tequila - The Spirit of Mexico van Enrique Martínez Límon (Abbeville Press, import Nilsson & Lamm; fl 91,-), 'bestaan voorzover ik weet twee composities met tequila....

Hidalgo verenigt al heel lang liefde voor jazz en een passie voor koken. Die verstrengeling noemt hij 'Jazzcookin'. 'Gecombineerd met andere jazzcomposities levert tequila een smakelijke longdrink op, namelijk Tequila Mockingbird, Curaçao, Orange Lady.' (Uitvoerenden respectievelijk het Ramsey Lewis Quintet, Cal Tjader's Orchestra en Weather Report.)

Nodig: 4 borrelglazen tequila; 4 borrelglazen (droge) Curaçao-likeur; 8 hele sinaasappelen plus 4 schijfjes; 4 gekonfijte (rode) kersen; ijsblokjes.

Sinaasappelen persen, sap mixen met de tequila en de Curaçao. Uitschenken in vier longdrinkglazen. IJsblokje(s) erin. Garneren met een schijfje sinaasappel en een gekonfijte kers. Steek ze aan een prikkertje en hang dat aan de rand van het glas.

In Barbecue, een net uitgekomen pocketje in de serie 'trendy kookboekjes' van Albert Heijn (fl 9,95), staat een tequilamarinade voor zalm, met de aantekening dat gin danwel 'Hollandse jenever' een goede vervanger is.

Maak een marinade van 2 eetlepels tequila, 2 eetlepels olijfolie, 2 geperste teentjes knoflook, 2 eetlepels tomatenketchup, 'n mespuntje cayennepeper, 1 theelepel gedroogde oregano en een snufje zout. Bestrijk 4 zalmtournedos van elk ongeveer 100 gram met de marinade.

Laat de stukken vis ongeveer een uur in de koelkast marineren; af en toe keren. Rooster of gril ze ongeveer drie minuten aan elke kant.

In het gelijktijdig verschenen tweede deel in AH's serie over Europese streekkeukens, Griekenland (fl 19,95), een recept voor saucijsjes met ouzo, nationaal aperitief met anijssmaak. (Net als de Franse marc en de Italiaanse grappa een distillaat met als basis de druivenresten, schillen en pitten, die overblijven na de persingen voor wijn.)

Bak een teentje geperste knoflook een halve minuut in olie. Schep de stukjes uit de pan. Snijd 2 rundersaucijsjes in plakjes, laat ze in dezelfde olie rondom bruin worden.

Een sinaasappel wassen, een kwart van de schil zo dun mogelijk afsnijden. In de pan doen, samen met 4 gekneusde zwarte peperkorrels en 2 takjes oregano. Minuut laten meebakken. Voeg 1 eetlepel ouzo toe en laat de drank op hoog vuur vervluchtigen. De worst op smaak brengen met een paar druppels sinaasappelsap en cayennepeper.

Meer over