Beter levenWat zou u doen

Telefoon valt kapot tijdens het voetballen, wat zou u doen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: wat is een eerlijke schadeafhandeling?

null Beeld

Twee 11-jarige jongens zijn samen aan het voetballen. Na een tijdje willen ze een derde vriendje erbij vragen, dus grijpt jongen 1 zijn telefoon om te appen. Hij staat vlak bij een hek. Jongen 2 is met de voetbal tegen het hek aan het schieten. Dan schiet jongen 2 de bal tegen de arm van jongen 1. Zijn telefoon valt op de grond, scherm met wel duizend barsten. Wat is een eerlijke afhandeling?

Vader (48), naam bij redactie bekend

Romeins principe

Het Romeinse recht kende als beginsel dat iedereen in principe zijn eigen schade draagt, tenzij er zwaarwegende gronden zijn die bij een ander neer te leggen. Tegenwoordig is de neiging de schuld bij een ander te leggen, van toezichthouders in het bedrijfsleven tot de ouders van kinderen of hun verzekeraars in onstuimige speelsituaties. Benader dit soort dagelijkse per definitie onduidelijke situaties met dit Romeinse principe als leidraad. Zelf een nieuwe telefoon betalen. Even slikken dus, maar that’s life. Het scheelt ook ergernis, gepieker en druk op sociale contacten zoals met de ouders van de veroorzaker. Frédéric Verhoeven (46), Naarden

Ouders

Als een kind tot 18 jaar schade veroorzaakt, per ongeluk of expres, valt dit onder de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Dus de ouders van jongen 2 vertellen wat de schade is, dan kunnen zij het melden bij hun WA. Die laat dan verder weten hoe de afhandeling gaat. Hebben de ouders geen WA-verzekering? Dan hebben zij een probleem en niet de ouders van jongen 1. De ouders van jongen 2 blijven namelijk aansprakelijk.

Godelieve Mars (58), en al uit de kleine kinderen, voor wie ik een aantal keer erg blij was met mijn WA, Haarlem

Laat duur toestel thuis

U heeft blijkbaar geen toestelverzekering. Geef hem een simpel toestelletje voor buiten en laat het dure toestel thuis met buitenspelen. Dat krijgt u best aan hem uitgelegd.

Thanneke van de Wiel (62), Culemborg

Laat maken

Wees sportief, laat dat ding maken en gun ‘jongen 1’ en ‘jongen 2’ een ongecompliceerde jongensvriendschap, waarbij ze zich maar zorgen hoeven te maken om één ding: waar blijft ‘jongen 3’?

Janna van der Holst (28), Den Haag

Onder druk

U zou toch niet willen dat door dit ongelukje hun vriendschap onder druk komt te staan?

Margreet Everaars (14 ), Hilversum

30 euro

Schadeafhandeling? Doe niet zo moeilijk en zoek een tent waar je voor 30 euro het scherm laat vervangen. En als iedereen lekker Nederlands wil zijn, betaal je ieder de helft.

Madelief van Vlijmen (24), Avenhorn

Goede les

Als ouders hun kind een nieuwe telefoon laten gebruiken, nemen zij daarmee een risico dat die beschadigd kan raken. Bovendien hebben ze dan waarschijnlijk voldoende geld om dat zo te doen. Kortom, goede les voor de ouders, en die zullen dus zelf moeten beslissen wat ze als vervanging aan hun kind geven. Lijkt me ook duidelijk dat het andere kind en zijn ouders daar niet op kunnen worden aangesproken.

Michiel Hartman (62), Amsterdam

Verzekering

Dat is precies de reden dat ik een aansprakelijkheidsverzekering heb voor het hele gezin.

Jan Huisman (52), Leiderdorp

OVER TWEE WEKEN: Inlichten over affaire, of niet?

Mijn huisgenoot heeft al een aantal jaar een vaste vriendin, die in een andere stad studeert. Het is algemeen bekend dat mijn huisgenoot regelmatig vreemdgaat. Afgelopen 1,5 jaar heeft hij zelfs een affaire gehad. Zijn vriendin komt regelmatig bij ons over de vloer en is zich volgens mij van geen kwaad bewust. Ik heb al meerdere malen op het punt gestaan om er iets van te zeggen tegen mijn huisgenoot of tegen zijn vriendin, maar is dat wel aan mij? Als de rollen omgedraaid zouden zijn, had ik het graag willen weten als mijn vriend vreemdging. Wat is het beste om te doen in mijn situatie? Vrouw (23), naam bij redactie bekend

Meer over