Taartarchitecten bakken kantoren en rode sportauto's

Bij Maison van der Graaf kan alles. Een kantoorpand op schaal nagebouwd, maar dan van banketbakkersroom en schuim? Hoeft geen probleem te zijn voor de bourgondisch ingerichte banketbakkerij in Rotterdam, deze maand geportretteerd door Bakkerswereld....

Hij wilde de banketbakkerij van zijn vader ombouwen tot patisserie. Toen die bereid was zich in het avontuur te storten, begon Van der Graaf met zijn 'strakke taartjes, van die spiegels met decoraties'.

Maar Rotterdam bleek nog niet helemaal rijp voor dit soort hogereschoolpatisserie. 'Dan kwamen er klanten die zeiden ''Die wil ik, maar spuit er maar lekker wat slagroom op.'' Dan werd ik helemaal gek. En mijn vader maar lachen. Die zei: Zie je wel, we hadden gewoon moorkoppen moeten blijven maken.'

Het waren moeizame jaren. Jeroen van der Graaf organiseerde proeverijen om te laten zien wat hij maakte, zocht gaten in de markt bij de horeca en stapte uiteindelijk in de 'eetbare relatiegeschenken'. Zo sloeg de chocolade champagnefles, gevuld met champagnetruffels goed aan bij het bedrijfsleven.

Vader en zoon deden alles om bekendheid te krijgen: ze maakten de grootste taart ter wereld met een oppervlakte van 155 vierkante meter en boden bijzondere taarten aan aan artiesten in Ahoy. Langzaam maar zeker begonnen de vreemde opdrachten binnen te druppelen: van een kantoorgebouw van drie meter lang en één meter hoog tot een rode Alfa Spider.

Inmiddels verkoopt Van der Graaf twintig kunstwerken per week: van het Witte Huis tot schepen, van kastelen en vleugels tot en met wereldbollen.

En van het koken heeft Van der Graaf ook een hele show gemaakt. Op zaterdag staat er een kok in de winkel die menu's samenstelt. 'Dat brengt leven in de winkel. De mensen hebben wat te zien en vinden het leuk.'

Meer over