de gidsfestival

Survivaltips voor een regenachtig Lowlands

Helemaal droog zul je het dit jaar op Lowlands niet houden. De weersvoorspelling veroorzaakte zelfs een verkoophausse van toegangskaarten. Maar wat als je hoe dan ook Billie Eilish wilt zien? Of als je nu juist een spotgoedkoop kaartje op de kop hebt getikt? Een paar tips om het een beetje comfortabel te houden.

Verregende festivalgangers tijdens Lowlands 2006. Beeld ANP
Verregende festivalgangers tijdens Lowlands 2006.Beeld ANP

Een droog lijf

Ja, duh, natuurlijk moet je een regenjas aantrekken. Zorg ook dat je iets met lange mouwen eronder draagt zodat je jas niet vies aan je armen vastplakt. Je kunt natuurlijk een goedkope wegwerpponcho aantrekken: niet bepaald mooi is, wel goed voor het festivalgevoel. Wil je voor een stijlvollere look gaan, denk dan eens aan een klassieke trenchcoat. Moderedacteur Cécile Narinx schrijft dat de trenchcoat misschien een grijze (nou ja, beige) muis lijkt, maar ondertussen een kameleon is waarmee je alle kanten op kunt.

En wat draag je er verder onder? Afhankelijk van hoe hard je danst heb je meer of minder laagjes nodig. Draag er een korte broek onder, of een zwembroek, dan maakt het al helemaal niet meer uit als het regent. ‘Als het nat, vies en koud is, wil je zo min mogelijk aan hebben dat doorweekt kan raken’, zegt muziekrecensent en festivalveteraan Menno Pot. ‘Een korte broek is altijd festival gear.’

Je voeten wil je sowieso droog houden, anders krijg je het snel erg koud. Regenlaarzen werken altijd goed. Maar wil je net wat meer comfort tijdens een hele dag over het festivalterrein banjeren, ga dan voor waterdichte wandelschoenen. Oké, echt sexy zijn ze nooit, maar droge voeten zijn wel een heel stuk aantrekkelijker dan soppende sokken. Vergeet niet om schoenen en je jas van te voren te behandelen met waterafstotende spray. Zorg ook dat je genoeg droge kleding en handdoeken bij je hebt, zodat je je kunt omkleden als je echt helemaal doorweekt bent. Verpak ze in plastic zakken voor je de kleren en handdoeken in je reistas doet. Ruimte zat, want een paraplu hoef je niet mee te nemen: die mag het festivalterrein niet op.

De 10 perfecte attributen voor een natte dag

Een kaasregenponcho, waterafstotende spray voor sneakers, zuidwesters om je hoofd droog te houden en een stijlvolle rugzak: met deze spullen houd je het droog én zie je er stijlvol uit.

Droge spullen

Op een festival wil je geen uren in de weer zijn met tentstokken. Neem daarom een makkelijk op te zetten koepeltentje mee of een pop-up-tent, adviseert Linda Kersseboom van kampeerwinkel Vrijbuiter. Kijk wel goed naar de waterkolom, het getal dat de waterdichtheid van een tent aangeeft. Met een waterkolom van 3.000 liter zit je goed, een hoger getal is altijd beter maar dan wordt de prijs van de tent ook een stuk hoger. Zorg ook dat je iets onder je tent legt, bijvoorbeeld een wegwerp-grondzeil. ‘Dan komt er geen regen langs de onderkant naar binnen.’ Als je tent een voortent heeft, zorg er dan voor dat daar ook een grondzeil ligt. Anders liggen je spullen al gauw in een modderpoel.

Voorkom dat je tent in een modderpoel komt te staan. Beeld Marcel van den Bergh
Voorkom dat je tent in een modderpoel komt te staan.Beeld Marcel van den Bergh

Je moet je tent altijd op een zo hoog mogelijk punt opzetten, al is dat op het vlakke terrein bij Lowlands lastig. Zorg wel voor een vlakke ondergrond die je goed checkt op scherpe dingen. Een greppel rond de tent graven heeft volgens Kersseboom weinig zin. ‘Het is belangrijker om te zorgen dat het water goed van je tent kan aflopen, dus zet hem strak op zodat je geen plasjes water op het zeil krijgt.’

Heb je een dik luchtbed? Let er dan op dat hij het tentdoek niet raakt. Als dat wel gebeurt, kunnen de binnen- en buitentent elkaar aanraken waardoor je lekkages krijgt. Neem ook een rol ducttape en vuilniszakken mee, daarmee kun je lekkages en gebroken tentstokken provisorisch repareren.

Heb je geen waterdichte telefoon? Doe hem dan in een doorzichtig diepvrieszakje met zipsluiting, te koop bij elke supermarkt. Ook handig als simpele portemonnee.

Plan slim

Zijn er acts die je echt absoluut niet wilt missen? Zorg er dan voor dat je ruim op tijd aanwezig bent. Hoewel de podia overdekt zijn, zal met regenachtig weer iedereen ook daadwerkelijk onder de tent willen staan en niet ernaast. Houd er dus rekening mee dat het drukker kan zijn.

Meer lezen over Lowlands

Billie Eilish, Tame Impala, A$AP Rocky: slechts enkele van de vele artiesten die optreden tijdens Lowlands 2019. Alles wat je moet weten over de 27ste editie van dit festival hebben we hier voor je verzameld.

Meer over