Studenten

1. Patat..

2. Chili con carne

3. Pasta met een prutje

4. Voorgebraden gehaltbal, aardappelen en groente

5. Afhaalchinees

6. Rijst met een prutje

7. Kant en klare maaltijden

8. Witte bonen in tomatensaus

9. Soep uit een pakje

10. Diepvriespizza (Huismerk naar keuze)

11. Stamppot van boerenkool, zuurkool of andijvie

12. Pizza Margaritha van de pizzaboer

Studenten Maaltijden Top 12 uit de Studentenkeuken, geschreven voor studenten, door studenten.

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gezeur van overbezorgde moeders die zich maar blijven afvragen of hun kind die in student is veranderd wel gezond eet. Studenten van de Hogere Hotelschool Leeuwarden hebben een kookboekje uitgegeven, waarmee studenten snel en gemakkelijk een goedkope (hooguit 5 gulden per persoon) maaltijd in elkaar kunnen draaien.

Snel, goedkoop en gemakkelijk betekent in de Studentenkeuken (¿ 17,50; ISBN 90-76467-01-3): veel bouillonblokjes, de soep vooral uit pakjes, sauzen rijkelijk voorzien van room, en gerechten te over die met een frisse salade kunnen worden gegeten.

Tel daarbij dat de meest voorkomende keukenrampen (van te dikke sauzen en voorgekookte lasagnebladen die taai blijven tot het koffiezetapparaat dat te lang heeft aangestaan of de verstopte gootsteen) in het boekje althans probleemloos worden verholpen, dus de bezorgde moeders kunnen gerust op inspectietocht. En maar hopen op Kip in Roquefortsaus en IJskoffie Boulevard. Verder is het slechts een kwestie van duimen dat de zalmtournedos met abrikozenjam niet wordt voorgeschoteld.

Maison Ma Poule's kip in romige sinaasappelsaus, voor vier personen, van Laura van Gestel.

Een zakje tortellini (met kaasvulling) in circa 20 minuten gaarkoken. 450 gram kipfilet in stukjes snijden en bestrooien met peper, zout en 1 eetlepel paprikapoeder. In een kleine braadpan 75 gram boter verhitten. De kip, 1 teen knoflook en 1 grote gesnipperde ui in crica 4 minuten al omscheppend bijna gaar bakken. Toevoegen: 2 deciliter droge witte wijn, 1 deciliter sinaasappelsap en 1 kippenbouillontablet. Aanbaksel losroeren en circa 5 minuten op half hoog vuur laten koken.

Roer er 2 bekertjes crème fraîche en 1 schepje suiker door en laat het geheel nog circa 10 minuten op een half hoog vuur inkoken tot sausdikte. Boven een kom partjes tussen de sinaasappelvliesjes uitsnijden. Partjes halveren en met het sap door de saus roeren. Serveren met een tomatensalade.

Meer over