De stripgids

Stripgids schuwt prikkelende thema’s niet, zoals de rehabilitatie van Koko, Kuifjes ‘boy’ in Congo

Het tastbare tijdschrift met oogstrelende typografie verschijnt tweemaal per jaar.

Stripgids nr. 5 Beeld
Stripgids nr. 5

Het mooiste stripblad van Europa is Stripgids, 170 bladzijden dik, twintig euro duur en zo hoog als, pakweg, een atlas. Voor prikkelende thema’s is het magazine niet bang, want op de cover van het pas verschenen vijfde nummer staat: ‘Dekoloniseer de strip – Sterft gij oude vormen en gedachten’.

Binnenin staat een stuk waarin de Congolese stripmaker Barly Baruti vertelt dat hij een boek gaat tekenen over Koko, de ‘boy’ die Kuifje hielp bij de jacht op wilde dieren in het beruchte, want racistische album Kuifje in Afrika. Volgens Baruti is Hergé nooit in Congo geweest en haalde hij zijn kennis vooral uit La Voix du Congolais, een blad voor Belgische kolonialen. Eerder dit jaar verscheen een digitale heruitgave van Kuifje in Congo, zoals het album oorspronkelijk heette, maar daarbij ontbrak een supplement dat nader ingaat op de kwalijke stereotyperingen (dikke lippen, krom taalgebruik, witte superioriteit). Baruti legt uit dat ‘Koko’ in zijn moedertaal ‘grootvader’ betekent, dus in zijn boek wordt de voormalige boy een oude man die terugkijkt op zijn leven om alsnog de nodige nuances aan te brengen.

Stripgids verscheen vanaf 2006 vier keer per jaar, in een oplage van vijftienduizend exemplaren. Het blad was helemaal gratis en werd verspreid via stripwinkels en bibliotheken. De provincie Antwerpen draaide op voor de kosten, in het kader van leesbevordering. Maar op de lange duur was dit niet vol te houden, zodat het blad in 2017 een metamorfose onderging en nu tweemaal per jaar uitkomt in een oplage van twaalfhonderd stuks, die in Nederland en Vlaanderen worden verkocht. De redactie werkt onder de bezielende leiding van Roel Daenen in Turnhout, Antwerpen en Brussel, maar richt zich nadrukkelijk op de Lage Landen als zodanig. Dat zie je terug in de inhoud, waar we landgenoten tegenkomen als Spinvis, Aimée de Jongh en Peter van Dongen. Milan Hulsing presenteert een fragment uit zijn nieuwe boek De Smokkelaar.

Overigens moet Stripgids niet worden verward met Stripschrift, dat het oudste stripinformatieblad ter wereld is en al sinds 1968 wordt uitgegeven. Internationaal zijn binnen dit genre vooral The Comics Journal uit de VS en Neuvième Art uit Frankrijk toonaangevend, hoewel die laatste titel sinds enkele jaren alleen nog online bestaat. Gelukkig is Stripgids heel tastbaar en aaibaar, gedrukt op 120 grams Munken Pure en vormgegeven door ontwerpbureau Pjotr uit Gent, dat heeft gezorgd voor een oogstrelende typografie.

In zijn nieuwe jasje richt het blad zich op bijzondere ontwikkelingen in de wereld van het beeldverhaal, zoals ‘graphic medicine’, strips waarin tekenaars vertellen over hun ziektegeschiedenis en daarmee andere patiënten troost en herkenning bieden. Wereldwijd gebruiken artsen en welzijnswerkers hun boeken om complexe ziektebeelden inzichtelijk te maken. Autisme, kanker, alzheimer, burn-out: er is geen kwaal die niet verstript is.

Stripgids nr. 5 (€ 19,99) is verkrijgbaar in stripspeciaalzaken en bij de betere boekhandel.

Meer over