ModeGouden Kalveren

Stijlpastoor Arno Kantelberg analyseert de krullen en strikken bij de Gouden Kalveren

Esquire’s hoofdredacteur Arno Kantelberg behandelt wekelijks een thema uit zijn persoonlijke stijlhandboek.

Arno Kantelberg
Ilse Warringa op de rode loper voorafgaand aan het L'OR Gouden Kalveren Gala. Beeld ANP
Ilse Warringa op de rode loper voorafgaand aan het L'OR Gouden Kalveren Gala.Beeld ANP

Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren viel er voor uw stijlpastoor veel te genieten, hoor. Abbey Hoes, Georgina Verbaan, Katja Herbers..., mijn Holly Hobbie-pen bleef maar grote krullen zetten in het blocnootje. Maar hoe verging het de meneren aan hun zijde? Laat ik niet te vroeg juichen, we krijgen het Radio Gala nog, maar het heeft er alle schijn van dat de heertjes in dit land definitief de ketenen van gespeelde desinteresse hebben afgeworpen. Zelfs Theo Maassen droeg een pak! Grijs weliswaar en in geen velden of wegen een das te bekennen, maar een mens moet ergens beginnen.

Een boeketje van wat ik aan fraais langs zag paraderen: René Mioch in magnifiek nachtblauw; Robert de Hoog in fluwelen dinnerjacket; Ahmed Akkabi in driedelig azuurblauw en zowel regisseur Joram Lürsen als acteur Jacob Derwig ontvingen een Gouden Kalf, naar ik aanneem voor hun patente smoking. De staande boord die Jacob Derwig droeg, de ‘vadermoordenaar’, hoort echter niet bij een smoking, doch bij het rokkostuum. Een smoking vereist een liggende boord die grotendeels wordt overlapt door de vlinderdas. Dat is cruciaal: denk bij je vlinderdas aan molenwieken, niet aan de spaken van je fietswiel.

Zo’n vlinderdas is te allen tijde zwart, zelfs als je smoking blauw is. Geen gekleurde strikken na je 13de, tenzij je achternaam Kazan is. Regisseur Kaja Wolffers, hierboven het bewijs voor die stelling, verdient wel een grote pluim voor het zelf strikken van de das: de zelfstrikker verhoudt zich tot de voorgestrikte das als Rembrandt tot painting by numbers. De meneer van Juf Ank (Ilse Warringa) droeg ogenschijnlijk ook een zelfstrikker. Prima de luxe, al leek het of ze behalve de echtelijke sponde ook dezelfde kapper delen.

Gouden Kalveren Gala 2018, Kaya de la Rambelje en Kaja Wolffers Beeld Hollandse Hoogte
Gouden Kalveren Gala 2018, Kaya de la Rambelje en Kaja WolffersBeeld Hollandse Hoogte
Meer over