null

De gidsGames

Staycation met je Playstation: games om deze zomer lekker op de bank te spelen

Beeld Tijmen Illus

Best fijn hoor, zomervakantie. Maar het (stads)strand heb je wel gezien, de barbecues komen je burgers de neus uit en al die hippe festivals kunnen je gestolen worden. Eigenlijk wil je gewoon lekker met de gordijnen dicht een potje gamen op de bank. Daarom hebben we de leukste tips op een rij gezet voor een 'staycation' met je Playstation - of welke spelcomputer dan ook.

Fortnite

We kunnen natuurlijk niet om dé rage van dit jaar heen: battle royale. In dit spelgenre worden tientallen of soms honderden spelers met minimale uitrusting gedropt op een digitaal strijdveld, waar ze op zoek gaan naar waardevolle buit en elkaar dienen uit te schakelen. Wie het laatst overblijft is de winnaar. Het lijkt nog het meest op de Hunger Games, het gewelddadige ieder-voor-zich-toernooi uit de gelijknamige boeken- en filmreeks.

Verreweg de populairste battle royale-game is Fortnite, dat door tientallen miljoenen mensen (voor een groot deel tieners en jongvolwassenen) wordt gespeeld. Dat de game gratis te spelen is (alleen voor extra's moet je geld neertellen) zal zeker hebben bijgedragen aan het enorme succes van de game, maar ook de cartoon-achtige en niet erg gewelddadige stijl, en het feit dat spelers hun eigen stellages kunnen bouwen voor bescherming en exploratie worden veel genoemd als succesfactoren.

null Beeld

God of War (PlayStation 4)

De gamereeks God of War draait om de kolossale krachtpatser Kratos, die uit wraak voor de dood van zijn vrouw en kind alle opperwezens uit het Griekse pantheon eigenhandig de nek omdraait en zo zelf een God wordt. Na zeven delen raakt zo'n schier onoverwinnelijke hoofdpersoon toch wat sleets. Reden voor de ontwikkelaars om bij dit nieuwste deel (simpelweg 'God of War' getiteld) het roer radicaal om te gooien.

De Griekse mythen zijn vervangen door Noorse sagen. Kratos' vaste wapens, gigantische kettingzwaarden, hebben plaats gemaakt voor een boemerang-bijl. En bovenal: Kratos heeft een grote zwakke plek - een heuse achilleshiel - gekregen in de vorm van Atreus, de zoon die hij kreeg met zijn tweede vrouw en die de rol van onmisbare sidekick speelt. Oordeel van onze gamerecensent Peter van Ammelrooy: God of War is om te janken zo mooi.

God of War Beeld Sony
God of WarBeeld Sony

The Crew 2 (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

In deze wagen- en wegensimulator rijd je door een fraai vormgegeven virtuele versie van de Verenigde Staten om samen met andere online spelers een enorme verzameling races in allerlei soorten en maten af te werken. Belangrijk verschil ten opzichte van het origineel uit 2014 - dat een gemengde ontvangst kreeg - is het feit dat je nu niet meer allerlei races in vaste volgorde moet voltooien, maar dat je zelf kunt kiezen aan welke wedstrijd je wilt deelnemen. En ben je je bolide even zat, dan klim je lekker in een speedboot of een klein vliegtuig.

The Crew 2 zal niet het hart veroveren van spelers die hun racegame graag zo natuurgetrouw mogelijk hebben. Daarvoor neemt het te veel een loopje met de werkelijkheid. Maar wie houdt van speelhalracerij zal in The Crew 2 zijn voeten maar moeilijk van het gaspedaal kunnen halen - al was het maar vanwege het vaak schitterende uitzicht. En laat de titel van de game je niet in de war brengen: het draait hier niet om de personages, maar om de bolides, de achtervolgingen en de stunts.

The Crew 2 Beeld Ivory Tower
The Crew 2Beeld Ivory Tower

A Way Out (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

Om het verhaal hoef je A Way Out niet te spelen. De vertelling van twee ontsnapte en voortvluchtige gevangenen hebben we al in duizend-en-een-misdaadfilms gezien, en vooral beter. Ook de karakters zijn wandelende clichés. Maar wat de game wél de moeite waard maakt, is dat het compleet is ontwikkeld om met twee mensen te spelen, op de bank, voor de tv.

De twee hoofdpersonen, Leo en Vincent, hebben elkaar elkaar ook werkelijk nodig om obstakels te slechten en zich uit benarde situaties te redden. Dan moet Vincent op de uitkijk staan voor cipiers, terwijl Leo achter zijn wc een gat in de muur hakt, of dat Vincent een uitweg zoekt uit een ondergronds geweld terwijl Leo hem met een zaklantaarn bijlicht. Dat een hele game om zulke 'co-op' draait, is heel bijzonder. Dus pak de pizza, het bier én de stuurpookjes er maar bij.

A Way Out Beeld Hazelight
A Way OutBeeld Hazelight

Nintendo Labo (Switch)

Deze is voor de kids die graag knutselen of met lego bouwen. Nintendo introduceerde dit voorjaar iets compleet nieuws: een doos met kartonnen bouwplaten waar je voorwerpen als een piano, een vishengel, een robot of een speelgoedhuis kunt bouwen, die je vervolgens koppelt aan de draagbare Switch-spelcomputer om er spelletjes mee te spelen.

Bij Bard van de Weijer thuis was Labo, zoals het nieuwe product heet, een succes. 'De jongen van 10 zat met het puntje van zijn tong tussen de lippen, urenlang te bouwen.' En na een paar potjes robotvechten schoof hij bezweet en voldaan aan tafel voor het avondeten. 'Dat gebeurt nooit na een potje Fortnite.' Lees de recensie.

De 'huis'-variant van Nintendo Labo Beeld Hosokawa Shingo
De 'huis'-variant van Nintendo LaboBeeld Hosokawa Shingo

Toch even naar buiten? Speel cowboytje!

Heb je zin om te gamen maar wil je toch eigenlijk ook wel even lekker de zomerzon in? Dan is de Recoil GPS Laser Combat Set de perfecte oplossing. Aan deze hightech-schietpistolen kun je je smartphone koppelen, waarna je elkaar kunt aanvallen zoals in een 'echt' schietspel. Leuk voor jong én oud, zo ontdekten onze techredacteuren Bard van de Weijer en Laurens Verhagen.

'We liepen aanvankelijk enigszins beschroomd met de pistolen naar buiten, maar zodra het spel van start ging, vergaten we de omgeving en onze leeftijd en gingen nietsontziend voor het winnende schot. Binnen een minuut voelde de techredactie zich weer 8.' Lees hier de volledige recensie.

Dit waren recent onze Games van de Week

Mario Tennis Aces (Nintendo Switch)

Verpulverde rackets, superslagen en nieuwe spelmechanismen: Mario Tennis Aces bevat meer verrassingen dan Wimbledon, en steekt de draak met de werkelijkheid.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Nintendo Switch)

In deze opgepoetste heruitgave van Donkey Kong's meest recente platformavontuur wordt de gorilla met de rode stropdas bijgestaan door drie hulpjes met bijzondere gaven. Even kleurrijk als kolderiek.

Far Cry 5 (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

In Far Cry 5 beleven we de ondergang van de wereld door de ogen van een agressieve sekte, dwarsgezeten door een groentje bij de politie. Er valt een hoop te ontdekken en te ontrafelen.

Sea of Thieves (Xbox One, Windows)

Het bevaren van de zeven zeeën met drie kameraden op een virtuele schuit via opmerkingen en bevelen die je door je microfoon brult is absoluut een vermakelijke uitdaging.

Kirby Star Allies (Nintendo Switch)

Een vrolijke mars van vier kleurige wezentjes over het tv-scherm of het portable scherm van de Switch. Gezamenlijk blazen ze hindernissen op, lossen ze puzzels op of vormen ze een brug om een ravijn te kunnen oversteken. Zeer de moeite waard, zeker als je met vrienden speelt.

Illustratie: Tijmen Illus

Meer over