De gidsBoekenraad

Sonja Bakker gewoon weer op 1 met dieetboek – en boeken die wél hout snijden

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld

Het blijft een fascinerend fenomeen: Sonja Bakker. De gewichtsconsulent uit Avenhorn die sinds 2005 aan de lopende band dieetboeken uitbrengt, met twijfelachtige adviezen en recepten die die naam niet waardig zijn. Aan wie maatschappelijke ontwikkelingen (een beetje minder vlees eten, bijvoorbeeld) en wetenschappelijke inzichten volledig voorbijgaan. Die haar boeken op kleur sorteert (getuige de foto’s op haar website). Maar wier Summerproof met Sonja dan toch gewoon weer op 1 staat in de CPNB Bestseller 60, en op 3 in de Volkskrant Boeken-toptien – want na al die winterse stampotten, aldus Sonja, is de hamvraag natuurlijk: ‘Past mijn bikini nog?’

Voor mensen die zich niet afvragen of, maar waarom hun bikini, zwembroek, badpak of boerkini al dan niet past – en kennis is macht, mensen – is er een boek dat wél hout snijdt: VET belangrijk (op 10 in de VK-toptien, op 49 in de Bestseller 60), waarin Mariëtte Boon (een op bruin vet gepromoveerde ­internist) en Liesbeth van Rossum (professor en ­internationaal expert op het gebied van obesitas en stresshormonen) de feiten, fabels en vooroordelen over vet bespreken, en de factoren behandelen die van invloed zijn op (over)gewicht.

En voor de kinderen van de ouders die zich af­vragen waarom (etcetera) is er Professor S. en de verslaafde koning (op 4 in de Bestseller 60, op 7 in de VK-top-10). In de eerste plaats een spannend verhaal over een land dat Breinstein heet en geregeerd wordt (of eigenlijk juist niet meer) door een gameverslaafde koning, maar daarnaast een boek over de werking van de hersenen – en hoe, onder andere, obesitas daarmee samenhangt.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

2Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De Zonnestraal

4Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

5Lis Bartholomeusdochter: En nu vooruit; Leessst

6Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

7Erik Scherder, Fred Diks en Mariëlla van de Beek: Professor S. en de verslaafde koning; Volt

8Thomas Olde Heuvelt: Echo; Luitingh-Sijthoff

9Lodewijk Asscher: Opstaan in het Lloyd Hotel; Podium

10Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum: Vet belangrijk; Ambo Anthos

De boekentip van Ronnie Terpstra (boekhandel Van der Velde): Albert Cossery, Grote dieven kleine dieven

Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde, Leeuwarden Beeld Renate Beense
Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde, LeeuwardenBeeld Renate Beense

Zoals de mensenmenigte uit de eerste zin van dit boek zich door de straten van Caïro beweegt, als een onbegrensd organisme, zo komt de tekst van dit verhaal bij de lezer naar binnen: overweldigend, dwingend, wild. Alsof een beest je hoofd binnendringt en daar 113 bladzijden lang blijft rondfladderen. Woorden kunnen bedwelmen, een roes veroorzaken, en dat is precies waar Cossery op uit is. Zijn proza slaat een gat in de tijd en verkwikt. Zonder recept verkrijgbaar.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over