Groen of Grijszakdoekjes

Snuiten in papieren zakdoekjes is het devies, maar welke?

In deze roerige weken snuiten we wat af. Maakt het nog uit waarmee?

Loethe Olthuis
null Beeld

Prijs: bv. AH eco-zakdoekjes: 90 stuks € 1,19; Kleenex zakdoekjes balsam 72 stuks € 1,70

Oordeel: Eco: *****; FSC-mix: ** Balsam: *

Verkrijgbaar in supermarkten.

Als het maar papier is, toch?

Klopt. Een papieren zakdoekje waarin je één keer snuit en dat je daarna weggooit, is véél hygiënischer dan een stoffen zakdoek, die je meermalen gebruikt.

Maakt het nog uit welke zakdoekjes?

Niet veel. Alle papieren zakdoekjes en tissues snuiten even schoon. Belangrijker is dat je je aan de één-keer-gebruiken-regel houdt. En dat je de zakdoekjes ook echt weggooit en ze niet op je tafel of bureau laat slingeren. Maar er is wel verschil.

Hoezo?

In de hoeveelheid papier. Stel dat iemand met een virusbesmetting twee weken lang twintig zakdoekjes per dag wegsnuit: dat zijn dan 280 zakdoekjes. Vermenigvuldig dat met het aantal mensen dat op dit moment zakdoekjes gebruikt. Dan kom je uit op tienduizenden zakdoekjes per dag. De meeste zakdoekjes zijn gemaakt van drie lagen papier, de duurdere van vier lagen. Als je ze toch maar één keer gebruikt, maakt dat voor het snuiten weinig uit. Bovendien zitten zakdoekjes per acht of 10 stuks in plastic verpakt. Dan kun je beter tissues in een doos gebruiken. Die zijn dunner en kosten minder verpakking: zo kun je lekker ‘doorsnuiten’.

Zakdoekjes worden gemaakt van hout, toch?

Ja, van cellulose uit houtvezel. Als die houtvezels voor 100 procent uit goed beheerde, Europese bossen komen, hebben de zakdoekjes het FSC-duurzaamheidskeurmerk. Dan weet je dat jouw snotteren niet ten koste gaat van het bos. Verreweg de meeste zakdoekjes hebben het FSC-mix-keurmerk en zijn maar voor 70 procent gemaakt van duurzaam beheerd hout. Bij zakdoekjes zonder keurmerk weet je niet waar het hout vandaan komt.

Wat voor zakdoekjes moet ik nu kopen?

Zakdoekjes met FSC-keurmerk én van gerecycled papier. Daar worden helemaal geen nieuwe bomen voor gekapt. Er wordt wel gezegd dat zakdoekjes van gerecyclede vezels minder hygiënisch en sterker zijn dan zakdoekjes van ‘nieuwe vezels’, maar dat is allang achterhaald.

Maar die zijn vast duurder…

Nee hoor. Zelfs Albert Heijn en Jumbo hebben eco-zakdoekjes van 100 procent gerecycled FSC-papier. Die zijn goedkoper dan de A-merken. Natuurwinkels zoals Ekoplaza verkopen iets duurdere gerecyclede zakdoekjes van Memo. Het merk Renova Green verkoopt zelfs voordelige gerecyclede tissues via webwinkels als biggreensmile.nl.

Maar ik gebruik altijd balsam-zakdoekjes!

In die zakdoekjes zitten verzachtende stoffen zoals calendula-olie, aloë vera of amandelolie. Maar wel héél weinig: 99 procent van de ‘balsem’ bestaat uit paraffine, een aardolieproduct dat bovendien ongezond is als je het binnenkrijgt. Balsam-zakdoekjes zijn dan ook niet erg duurzaam. Gebruik ze als je ze prettig vindt, maar je kunt beter je neus regelmatig insmeren met een échte calendula- of amandelcrème.

Meer over