De GidsOostenrijk

Sneeuwzeker Stubai in Oostenrijk

Het Oostenrijkse Stubai.  Beeld Noel van Bemmel
Het Oostenrijkse Stubai.Beeld Noel van Bemmel

Weinig skigebieden zijn zo makkelijk te bereiken en zo sneeuwzeker als het Oostenrijkse Stubai. Desnoods voor een lang weekend.

Noël van Bemmel

Best warm, in de bus van het Oostenrijkse Innsbruck naar de Stubai gletsjer. Maar de rit van 17 kilometer is gratis voor iedereen in skikleding of voor wie een skipas kan laten zien. De hoofdstad van Tirol werkt samen met omliggende skigebieden om die bereikbaar te maken voor wintersporters zonder auto. De hellingen in Innsbruck zelf zijn ook cool, maar te steil voor beginners en families.

De verbinding is zelfs zó goed - directe vlucht, gratis bus - dat je desnoods voor een lang weekend naar de Stubai Vallei kan. Voor als je het echt niet meer uithoudt. Maar een week skiën is beter. Plaatsen als Ischl, Sölden en Kitzbuhel zijn chiquer, Wilde Kaiser en Saalbach zijn groter, maar de Stubai Vallei is relatief dichtbij, sneeuwzeker en ingericht voor gezinnen. Kinderen onder de tien jaar skiën gratis.

‘De concurrentie is groot in Tirol’, zegt woordvoerder Michael Gstrein van Stubai. ‘Je moet wat bijzonders bieden om op te vallen tussen 34 skistations.’ De vallei is snel bereikbaar – een stukje Brenner Autobahn en dan rechtsaf de eerste zijvallei in. Stel je een gestaag stijgende valleibodem voor met links en rechts hotels langs de weg en halverwege twee dorpjes met winkels rond een uivormige kerktoren.

Als je op vakantie gaat, dan wil je de bekende highlights zien. ‘Maar als je schouder aan schouder langs koelkastmagneetverkopers loopt richting een tempel, dan pakt het saldo van deze reiservaring negatief uit.’ Reisredacteur Noel van Bemmel (‘Ik heb inderdaad de leukste baan van Nederland’) zoekt daarom altijd naar originele plekken die een alternatief zijn voor de gangbare vakantiebestemmingen.

De weg eindigt uiteindelijk in een grote parkeerplaats naast de nieuwe skigondel voor de gletsjer. De 3S Eisgratbahn kostte 64 miljoen euro om te bouwen en begint waar veel andere skiliften in de Alpen ophouden. Je kunt er van oktober tot juni skiën tot 3200 meter hoogte. Er is een Kinderland, een zwarte piste met een helling van 60 procent en een tien kilometer lange rode afdaling.

Om zich te profileren als culturele bestemming, ontwikkelde Stubai afgelopen jaren met een dansgezelschap uit Innsbruck en theatermakers uit heel Europa voor een soort opera op de piste. Gstrein: ‘we wilden niet weer een vuurwerkshow brengen.’ De buitenvoorstelling Gaia, met balletdansers, motorcrossers, skiërs, bergwandvullende lichtprojecties en een sopraan die Ave Maria zingt, krijgt dit jaar geen vervolg. Jammer, want die dansers in de sneeuw waren interessanter dan vuurpijlen.

Onder de gletsjer van Stubai is een ijsgrot Beeld Noel van Bemmel
Onder de gletsjer van Stubai is een ijsgrotBeeld Noel van Bemmel

Stubai moet het hebben van vier skigebieden verspreid over de vallei met 100 kilometer pistes over 60 afdalingen. Dat is niet heel veel, maar ook niet weinig. Je kunt er langlaufen en sneeuwschoenwandelen in rustige zijdalen, kamperen op de wintercamping en roddelen over 12 afdalingen. Niet van die stuiterende plastic kuipjes zoals in Frankrijk, maar stabiele houten sleden die goed bestuurbaar blijven. Gewoon de hele berg af, door te sturen met voeten en bovenlichaam. Remmen doe je door twee voeten stevig in de sneeuw te drukken.

‘We zijn hier voor de derde keer’, zegt een Poolse familie in de nieuwe hightech gondel. ‘Het is makkelijk te bereiken voor ons, de faciliteiten zijn top – snelle gondels, verwarmde stoeltjesliften - en ze zijn heel kindvriendelijk.’ Anderen wijzen op een nadeel van Stubai: als de sneeuwval tegenvalt in de rest van Oostenrijk, wordt het druk op de gletsjer. Dat geldt ook voor de weekeinden. En Stubai ligt hoog: kinderen klagen al snel over koude vingers.

Een neveneffect van snellere liften: gasten haken steeds eerder af. Na 10, 15 keer de berg op en af, houden veel skiërs het voor gezien. Alle skistations in de Alpen kampen met dat verschijnsel en investeren in bergmusea, culinaire workshops of zwemparadijzen. Wie geluk heeft, zit al in een hotel met dampend buitenbad en sauna met panoramaruiten. De rest kan in deze vallei naar Stubay, een groot zwemcomplex dat vijf jaar geleden werd neergezet in het dorpje Fulmpes. Met glijbanen, draaikolken en een hal vol trampolines. Plus een mooie sauna met opgietsessies voor volwassenen.

Voor goed eten kun je beter een ritje van drie kwartier naar Innsbruck maken. Of je moet heel erg van schnitzel met friet of goulash met spek-knoedel houden. De oude hoofdstad van Tirol biedt koninklijke paleizen, mooie winkels, musea, theaters en goede restaurants. De woordvoerder van Stubai: ‘Het culinaire niveau moet omhoog. Dat is onze ambitie voor komende jaren.’ Als voorbeeld noemt hij gourmetrestaurant Schaufelspitz op 2900 meter hoogte. Daar serveert chef-kok David Kostner hertenbiefstuk met hazelnootcreme en bessen, of kalfswang met Jerusalem artisjokken en gerookte boter. Goed voor 15 punten en twee koksmutsen in de GaultMillau-gids. Goede lunchplek ook, met je skipak aan.

Oostenrijkse koek en zopie Beeld Noel van Bemmel
Oostenrijkse koek en zopieBeeld Noel van Bemmel

Naar Stubai:

Transavia vliegt dagelijks naar Innsbruck vanaf 29 euro voor een enkeltje. Maar 402 euro komt ook voor (transavia.com). Zes dagen skipas voor Stubai kost 224 euro. Een dagpas 47 euro.

CO2-uitstoot

De vliegreis naar Oostenrijk kost 900 kg CO2-equivalenten. De compensatie hiervoor kost tussen de €10 en de €15 euro. Een autoreis naar Oostenrijk kost 400 CO2-equivalenten.

Meer over