editiespecial over werk

Slimmer werken, slimmer ontspannen

null Beeld
Lotte Grimbergen

Dit is het voorwoord uit onze speciale editie waarin we de beste stukken rond het thema ‘slimmer werken’ hebben gebundeld. Interessant voor de uitgebluste thuiswerker, maar evenzeer voor de onverminderd creatieve werknemer die echt geen oppepper nodig heeft. Lees hier alle praktische verhalen, adviezen en tips.

Wie een ‘kantoorbaan’ heeft kent vast het gevoel: er zit meer in. Meer in de dag, meer in de week. Het idee dat het werk efficiënter kan, beter, misschien zelfs in minder uren. Maar de concentratie ontbreekt, er komt een mail binnen, even een kop koffie maken, een nieuwssite bezoeken, een oude notitie opsnorren. De dag vliegt voorbij.

Is daar iets aan te doen? Kun je beter worden in werken, in het werken zelf? Dat hebben we in deze Editiespecial voor u uitgezocht. Zo leest u hierin waarom brainstormen bijna nooit goed werkt. En hoe je die diepe concentratie bereikt, als het echt even nodig is. U leest of het slim is om over te stappen van papier op een digitale notities. Ook zochten we uit of een ochtendroutine echt helpt om de dag beter te beginnen. En we vroegen mensen met een hele drukke baan hoe zij hun dag inrichten.

Genoeg te lezen dus op deze Hemelvaartsdag. Misschien kunt u een van de inzichten die u mogelijk opdoet bij het lezen van deze special al tijdens uw eerstvolgende werkweek in de praktijk brengen. Maar neem ook de tijd om te ontspannen op deze vrije dag. Om even niet met werk bezig te zijn. Want hoezeer we het ook allemaal sneller, productiever en beter willen, de manier waarop we ons verhouden tot werk is niet altijd even gezond. De Zuid-Afrikaanse antropoloog en auteur James Suzman beschrijft in deze Editiespecial een voor velen herkenbaar fenomeen, de ‘Sunday scaries’: het onvermogen om te ontspannen aan de vooravond van een nieuwe werkweek. Lees het interview met Suzman en de andere verhalen over onze verhouding tot werk, want slimmer werken betekent ook: slimmer ontspannen.

Ik wens u veel plezier en inspiratie toe bij het lezen van deze speciale Digitale Editie.

Lotte Grimbergen, redacteur Beter Leven

Meer over