De GidsEindelijk weekend

Shula Rijxman haalt tv in op de sportschoolfiets

Shula Rijxman in de sportschool. Beeld null
Shula Rijxman in de sportschool.

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman (60) had toch zo’n fijne sportschool om in het weekend bij te komen. 

U ziet het meteen: deze foto werd genomen op een gewone zondag, de zondag voordat de hele wereld anders werd. Hier zit iemand de toekomst van haar biceps veilig te stellen. Doen er zoveel, de een met meer plezier dan de ander, het weekend is nu eenmaal het uitgelezen moment voor achterstallig fysiek onderhoud dan wel het fine­tunen van een ijzeren gestel.

Maar tot welke categorie u ook behoort, voor eenieder en dus ook voor Shula, geldt na deze middag opeens: einde oefening. Sportschool gaat dicht. Coronaregel. Geen verrassing, wel een onaangename, want juist hier doet Shula wat ze het allerliefste doet: tv-programma’s terugkijken. Zojuist nog DWDD (‘Zo blij dat Matthijs bij ons blijft’), een gemiste Nieuwsuur, Jinek (‘Natuurlijk kijk ik ook naar de concurrent’), op sommige dagen passeren er hele films en documentaires.

Wat de foto niet laat zien, is het echt harde werk. De dénksport, ‘iets wat alleen lukt als ik afstand neem van mijn werk, want als je met je neus op een tomaat zit, is alles rood’.

En afstand nemen lukt haar normaal gesproken prima in deze Bussumse sportschool, driemaal ’s weeks, anderhalf uur per sessie en wie haar vraagt of dat niet pittig is, krijgt een stomverbaasde ‘helemaal niet!’ terug. Heerlijk juist, ze doet het al jaren, mits solo want bij het begrip ‘klasjes’ schiet haar gezicht in iets behoorlijk ongelukkigs. ‘Ik ben aritmisch en bovendien móét je dan steeds iets: armen omhoog, armen omlaag. Nee zeg, ik moet al genoeg.’

Verder kan ze op haar sportschoolfiets de kijkcijfers analyseren, vergaderingen voorbereiden of urgenter zaken uitdenken, zoals, verdomd, daar is-ie: het NPO-corona-protocol. ‘Wij zijn verplicht om altijd te blijven uitzenden. Als er zieken zijn, moeten we snel kunnen schakelen.’ Dus hoe dan, en wie en waar, van techniekruimte tot ­radiostudio, komt goed, vinger aan de pols.

Maar goed, voor nu: inpakken en wegwezen. ­Hopelijk hebben ze bij de NPO een hometrainer, ergens in een éénpersoons hokje. Graag anderhalf uur niet storen.

Meer over