Shoppen is ook vakantie

Vakantiegangers hebben er heel wat kilometers voor over om zich te verlustigen aan de outletshops van Batavia Stad in Lelystad....

Het zit op de bank en het zucht. Is ze nou nog niet klaar, die winkel ging ze toch net ook al in? Tussen zijn enkels staan tasjes met eerdere aankopen. Af en toe wisselt hij een blik van verstandhouding met de man op de bank tegenover hem. Wat is het hier druk. Was er maar een bouwmarkt, dan kon hij tenminste tussen de schroeven en planken een mooie oplossing bedenken voor het opstapje van de caravan dat steeds verder doorbuigt. Of desnoods een computerwinkel om een beetje te snuffelen tussen de gadgets.

Maar niks van dat al in outletcenter Batavia Stad in Lelystad. Er zijn hier schoenen, rokjes, tassen, jassen. Handdoeken, serviesgoed en juwelen. Maar er is weinig dat de wachtende man kan bekoren. Ja, oké, een Free Record Shop en een paar sportzaken. En er is een filiaal van Ralph Lauren, waar ze de polo’s verkopen waar zij hem zo graag in ziet. Terwijl hij denkt: die van de Hema zijn toch ook goed?

Maar Batavia Stad is ‘gebouwd op grote merken’, aldus de slogan. Lacoste, McGregor, Benneton en Guess, je vindt het hier allemaal, maar dan 30 tot 70 procent goedkoper dan elders. Als je tenminste niet al te kieskeurig bent, want het blijft outlet. Dr. Martens laarzen voor slechts 25 euro, voor wie bereid is er zelf een nieuwe rits in te zetten. Een grote leren tas van Fossil voor 50 euro, maar dan wel in een vale tint olijfgroen.

In de winkel van Miss Sixty past een vrouw van gemiddelde lengte een spijkerbroek (70 euro min 40 procent extra korting). Als ze uit het pashokje komt, slobberen de veel te lange pijpen om haar voeten. ‘Tsja, outlet hè’, verontschuldigt de verkoopster zich.

Toch lijkt het de slenterende massa tussen de nep-17de-eeuwse huisjes niet te deren of je nu wel of niet het gedroomde merkartikel voor een prikje op de kop kunt tikken. Een dagje Batavia Stad is in de zomervakantie vooral ook een lekker dagje weg.

‘We hebben in deze periode 75 duizend bezoekers per week’, zegt directeur Gerben Boomsma. ‘Veel mensen die in de omgeving op vakantie zijn of met hun boot in een van de vier jachthavens van Lelystad liggen.’ De zomerweken zijn sowieso al een piekperiode voor het merkendorp, maar zeker met het wisselvallige weer van de afgelopen week doet het outletcenter goede zaken. Boomsma: ‘Is het geen strandweer, dan zoeken mensen naar andere vormen van vermaak.’

Neem Henk Boxem uit Emmen, in wit hemd, rode korte broek en sandalen. Hij kampeert deze weken met zijn gezin op camping Rivièra Parc in Biddinghuizen. Maar als Henk ’s ochtends de caravan uit komt, doet het weer de naam van de camping bepaald geen eer aan. ‘Dus dan ga je op zoek naar vertier hè.’ Nu zit hij op een bankje in Batavia Stad, tussen de tasjes met aankopen en naast zich zoon Rick van 14.

Vader en zoon hebben het wel gehad met het shoppingparadijs. ‘Het ziet er leuk uit hoor’, zegt Henk, wijzend op de houten huisjes om hem heen. ‘Maar ik hou he-le-maal niet van winkelen.’ Liever zou hij wat relaxen voor de caravan, lekker in zijn tuinstoel met een borreltje erbij. Maar ja, als het slecht weer is moet je toch wat. En zijn vrouw en dochter houden wel van shoppen. Ah, daar zal je ze net hebben.

‘Het is toch niet veel goedkoper of anders dan wat je bij ons in de stad kunt krijgen’, vertelt Irene Boxem als ze komt aanlopen. Henk veert op: ‘Zullen we gaan dan?’ Maar hij heeft de vraag nog niet gesteld, of moeder en dochter zijn alweer een winkel in gedoken. Henk gaat weer zitten.

De gemiddelde bezoeker overbrugt 80 kilometer om Batavia Stad te bereiken, heeft het outletcenter laten uitrekenen. Maar Dinand Schutte had er nog wel meer kilometers voor over. Hij reed vanochtend met zijn vrouw, kinderen en schoonmoeder vanuit Aadorp bij Almelo naar Lelystad. Ze vieren dit jaar thuis vakantie en maken dagtochtjes, naar het zwembad of pretpark Hellendoorn. En nu zit Schutte dus met dochter Esmay (11) en zoon Kevin (13) te wachten tot de dames klaar zijn met winkelen. ‘Ik zou van Batavia Stad alleen geen dagtocht maken’, zegt hij. ‘Maar vanochtend zijn we eerst naar Aviodrome geweest, dat was leuk hè jongens?’ Esmay knikt: ‘Je kon in zo’n vliegtuigsimulator!’ Het outletcenter vindt ze niet zo bijzonder. Teleurgesteld: ‘Er is geen speelgoedwinkel.’

Iets verderop staren drie Chinese kinderen op een bankje gebiologeerd naar hun Nintendo DS, terwijl ze met hun vingers driftig de knopjes bedienen.

Het is ook niet echt leuk voor kinderen, zo’n outletcenter, vinden Chris en Margriet Baanstra uit Sneek. Hun kinderen van 2, 4 en 7 houden ze al drie uur zoet met de belofte dat ze straks een kijkje mogen nemen in het schip op de nabijgelegen Bataviawerf.

En anders is er nog altijd die grote gele M die hun kan worden voorgehouden als ultieme beloning voor goed gedrag – McDonald’s is ongetwijfeld de drukst bezochte zaak van Batavia Stad. Aan het einde van de middag compenseren shoppende moeders hier hun schuldgevoel over hun verveelde kinderen met Happy Meals en Flurry-ijsjes. Vaders slurpen tevreden aan hun milkshake. Eindelijk is ze uitgewinkeld. Zo meteen weer lekker terug naar de camping.

Beschadigd en goedkoop
Batavia Stad opende in 2001 als eerste outlet-center van Nederland zijn deuren. Inmiddels hebben ook Roermond en Roosendaal zo’n merkendorp. De ruim honderd winkels verkopen merkkleding met lichte beschadigingen of van vorige seizoenen met grote korting. Batavia Stad trok in 2009 2,1 miljoen bezoekers, met pieken in vakanties en weekends. Het outlet-center lijdt niet onder de crisis: sinds 2007 steeg de omzet jaarlijks met 10 procent.

Het merkendorp is opgebouwd als een vestingstad, met stadsmuur en houten huisjes. De pseudohistorische architectuur is geïnspireerd op Marken en de koloniale steden in West-Indië.

Vlak bij het outletcenter ligt een replica van het 17de-eeuwse handelsschip Batavia. Veel dagjesmensen combineren een bezoek aan de scheepswerf met een middag shoppen in Batavia Stad.www.bataviastad.nl

Meer over