IN DE MODEMet franje

Serieuze kleding met een frivool randje: zo draag je de franje van komend najaar

Vanaf links: Bottega Veneta, Christian Dior, Salvatore Ferragamo, Jil Sander, Prada, Dries van Noten. Beeld Imaxtree
Vanaf links: Bottega Veneta, Christian Dior, Salvatore Ferragamo, Jil Sander, Prada, Dries van Noten.Beeld Imaxtree

Hippe zomen eindigen dit seizoen in repen, franjes of slierten, met een dikke knipoog naar vliegengordijnen en shredders.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Of het te danken is aan het publicitaire en commerciële succes van het vershredderen van Banksy’s Meisje met ballon is de vraag, maar je zou denken dat het geen toeval kan zijn, zó veel ontwerpers als er met franjes en repen en slierten in de weer waren gegaan. Alsof ze massaal aan het experimenteren waren geslagen met de textielversnipperaar. Of zou het, nu de jaren twintig van de 21ste eeuw zijn begonnen, een knipoog zijn naar de charlestonjurken van een eeuw geleden? Andere connotaties: het mediterrane vliegengordijn, van plastic of met chenille kattenstaarten, zo een waardoor je op snikhete dagen vanaf een uitgestorven dorpsplein een Spaans of Italiaans barretje in loopt. Hoe het ook zij: de franje is helemaal de bom dit najaar.

Hoe gaan wij het dragen?

Het opvallende is, en dat gold eigenlijk voor het gros van de trendkledingstukken voor komend najaar, dat de franjes niet zozeer aan allerhande showjurken hingen, maar aan doodsimpele daagse kleren als mantelpakken, jassen en bedekte jurken. Serieuze kleding voor vrouwen met een baan en een volle agenda, die in dat sleurvolle bestaan best een frivool randje kunnen gebruiken. Prada en Dior knipten derhalve kantoorrokken aan flarden, Bottega Veneta zette de schaar (nou ja, bij wijze van spreken dan) in een teddymantel, wat resulteerde in fraaie en dartele contrasten. Dries van Noten tot slot toonde een jurk die deed denken aan een zijden stola met slierten.

Valkuilen vermijden doe je zo

Céline Dion. Beeld Getty Images for The Met Museum/
Céline Dion.Beeld Getty Images for The Met Museum/

Een franje is géén franje, klopt helemaal, maar een mens – hoe modieus angehaucht ook – kán bij het dragen van slierten doorslaan in de keuze voor lengte en aantal. Enter Céline Dion, die vorig jaar bij het Met Gala oogde alsof ze in een bad met zilveren spaghetti gevallen was. Het thema van het bal was Camp, dus haar Oscar de la Renta-creatie was daar heus op z’n plek, maar voor gewone stervelingen is het toch een tikkie too much. Overdoses laten we beter over aan de Paris Hiltons en Jennifer Lopezzen van deze wereld.

Een bekend mens

Marilyn Monroe. Beeld Mondadori via Getty Images
Marilyn Monroe.Beeld Mondadori via Getty Images

Marilyn Monroe, hier in de gedaante van Sugar Kane Kowalczyk uit de verrukkelijke film Some Like it Hot, toonde in 1959 al aan hoe de franje van komend najaar gedragen dient te worden: hups en vrolijk, ja, maar verder ingetogen en stijlvol. De franjes zijn een toevoeging, een accent, een onderstreping en hoeven geen hoofdrol te spelen of te doen suggereren dat de draagster is blijven hangen in een vliegengordijn. Dat vergt een goed oog en een vaardige hand. Geen wonder dat Monroes kostuumontwerper Orry-Kelly (hij kwam eerder voorbij in deze rubriek) een Oscar won voor deze film.

Meer over