Zomerquiz

Schuif de bureaustoel aan, we gaan weer zomerquizzen!

PUZZEL MEE

Deze zomerquiz bestaat uit zes afleveringen. Deze eerste week hebben we elf vragen voor u. Elk antwoord levert een letter op, van die elf letters kunt u een woord maken. Stuur dat woord (vóór 24 juli) in de onderwerpregel van een e-mail naar zomerquiz@volkskrant.nl en u ontvangt extra vragen en instructies om verder te puzzelen. Blijft uw e-mail onbeantwoord? Dan heeft u helaas (nog) niet het juiste woord gepuzzeld. Na zes weken quizzen, e-mailen en puzzelen kunt u tot een correcte oplossing komen, die ontvangen we graag vóór 30 augustus.

WAT VALT ER TE WINNEN?

De hoofdprijs is een e-bike, de Ampler Stellar of een vergelijkbaar model, t.w.v. 2.500 euro. Onder de correcte inzenders verloten wij bovendien gesigneerde en ingelijste prints van de zes illustraties die illustrator Leonie Bos voor deze zomerquiz maakte. Van elke illustratie worden drie gicléeprints op Hahnemühle White Velvet verloot (t.w.v. 400 euro, oplage van 10). Daarnaast verloten we onder de correcte inzenders twee maal twee nachten in een tweepersoonskamer in het Volkshotel in Amsterdam (t.w.v. 349 euro). De uitslag wordt bekendgemaakt in het magazine van 18 september. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Hoofdprijs is de Ampler Stellar e-bike. Beeld rv
Hoofdprijs is de Ampler Stellar e-bike.Beeld rv

DE VRAGEN

1. Wie schreef een boek over een cavia die op een kantoor werkt? Eerste letter achternaam.

2. In dit boek (over de cavia die op een kantoor werkt) ontmoet de cavia een soortgenoot die ook op kantoor werkt. Hoe heet hij? Eerste letter voornaam.

3. ‘Slank en doelgericht’, we hebben het hier niet over een atleet, maar over de Nederlandse vertaling van een managementfilosofie. Dan bedoelen we natuurlijk: lean and ... Eerste letter.

4. ‘Lenig’ zijn is ook belangrijk volgens managementtheorieën, niet alleen voor turners. Alleen gebruiken we daar natuurlijk ook een Engelse term voor. Welke? Eerste letter.

5. Privacy is diefstal en geheimen zijn leugens, volgens het technologiebedrijf waar Mae Holland werkt. Wie is de auteur van deze dystopische roman? Eerste letter achternaam.

6. In de verfilming van de roman uit vraag 5 werd het personage Mae Holland gespeeld door een Britse actrice die vooral bekend werd uit een reeks andere boekverfilmingen. Welke reeks bedoelen we hier? Eerste letter.

7. ‘Well, I tumble outta bed and stumble to the kitchen, pour myself a cup of ambition, yawn and stretch and try to come to life.’ Het is het begin van een heel bekend liedje over een harde werker. Hoe laat begint haar werkdag? Eerste letter van het uitgeschreven getal.

8. Het liedje uit vraag 7 werd geschreven door een Amerikaanse countrylegende. In welke Amerikaanse staat werd zij geboren? Eerste letter.

9. Wat is het commercieel meest succesvolle nummer dat de countryster uit vraag 7 en 8 heeft geschreven? Het werd door een andere superster gezongen. Eerste letter.

10. Maak de klacht af: Repetitive Strain… Eerste letter.

11. Pas op, vrouwen op de werkvloer, als je hogerop wil komen zijn er 133 fouten die je kunt maken. Collega’s voeren is bijvoorbeeld uit den boze, net als ‘te hoog’ praten. Volgens welk boek? Eerste letter van de titel.

Meer over