Scans honderd 'naakte' burgers op internet

AMSTERDAM - Fabrikanten van bodyscanners beweerden altijd dat de beelden die met de apparaten gemaakt worden, niet konden worden opgeslagen. Dat blijkt niet te kloppen. Sterker nog, ze staan online.

Van onze redactie
Een van de uitgelekte beelden. Screenshot van Gizmodo.com. Beeld
Een van de uitgelekte beelden. Screenshot van Gizmodo.com.

Technologieweblog Gizmodo publiceerde gisteren een selectie van honderd foto's van in totaal 35.000 beelden die gemaakt zijn door een scanner in een rechtbank in Orlando in de staat Florida in de Verenigde Staten.

Bodyscanners kijken door kleding heen om te zien of reizigers, of in dit geval bezoekers van een rechtbank, verboden spullen bij zich dragen. De beelden zijn van lage resolutie, zeker vergeleken met de meer geavanceerde, zogenaamde naaktscanners die op sommige vliegvelden worden gebruikt. Maar opslag van de beelden is wellicht illegaal, en het is zeker niet de bedoeling dat de scans te zien zijn voor derden. Sterker: fabrikanten en afnemers van de machines verzekerden herhaaldelijk dat de beelden niet eens opgeslagen konden worden.

Gizmodo schrijft dat de beelden zijn onderschept toen de machine werd teruggestuurd naar de fabriek waar hij gemaakt is. De scans waren dus wel degelijk opgeslagen op de scanners zelf.

Aanslag

Bodyscanners werden op verschillende vliegvelden in gebruik genomen. Hun aantal nam vooral toe nadat de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab een aanslag wilde plegen op een vliegtuig dat onderweg was van Amsterdam naar Detroit. Schiphol kondigde vlak na de overigens mislukte aanslag aan zestig scanners aan te schaffen, die overigens een heel ander beeld genereren dan de door Gizmodo beschreven berichten.

Meer over