De GidsRembrandt

Rembrandt voor kinderen in de voorjaarsvakantie

Dat het Rembrandtjaar is kan cultuurliefhebbers niet zijn ontgaan. Ook voor kinderen zijn er in de voorjaarsvakantie (en daarna) activiteiten rondom de oude meester georganiseerd.

Verfdemonstratie in het Rembrandthuis Beeld Museum Het Rembrandthuis
Verfdemonstratie in het RembrandthuisBeeld Museum Het Rembrandthuis

Mauritshuis, Den Haag

In het Mauritshuis zijn er cursussen schilderen en familierondleidingen in de voorjaarsvakantie. Iedere laatste zondag van de maand is het sowieso al familiedag met allerlei activiteiten voor kinderen vanaf 6 jaar. Op de website staan de inschrijfmogelijkheden en uitleg voor deze workshops, speurpuzzels en tours. Voor middelbare scholieren is er een Gouden Tour, compleet met een interactieve app.

Het Mauritshuis heeft een uitgebreide agenda met kinderactiviteiten Beeld
Het Mauritshuis heeft een uitgebreide agenda met kinderactiviteiten

Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam speelt al jaren heel goed in op kinderbezoek (het is bijvoorbeeld gratis tot en met 17 jaar) en blijft in het Rembrandtjaar deze vakantie ook niet achter. Kinderen (en volwassenen) kunnen thuis aan de slag met verf, pen of papier. In de zomertentoonstelling Lang leve Rembrandt worden 100 inzendingen in het museum opgehangen.

Deze voorjaarsvakantie heeft het museum ook van alles te doen. In de weekends kun je meedoen aan een ‘Rembrandts Tekenles’ tussen 11 en 16 uur. Je hoef je niet van tevoren op te geven. Ook het Rijks biedt een aantal familierondleidingen.

DE REMBRANDT GIDS

De mooiste reportages, recensies en verhalen over Rembrandt van Rijn verzamelden we op een speciale verzamelpagina

Fries Museum, Leeuwarden

Hier wordt momenteel die prachtige tentoonstelling Rembrandt & Saskia getoond. Deze voorjaarsvakantie laat het museum hier ook kinderen van meegenieten. Van 19 tot en met 23 februari leren ze kinderen heel goed naar de portretten te kijken en vervolgens mogen ze (met een mooie kraag) een zelfportret maken in het beroemde Rembrandt-licht. Voor de iets oudere kinderen is er ook een workshop etsen met de droge naald.

Rembrandthuis, Amsterdam

In dit pand in het hart van Amsterdam, dat nu een museum is, heeft Rembrandt tussen 1639 en 1658 echt gewoond en gewerkt. Dat spreekt tot de verbeelding bij kinderen. Aan de hand van een inventarislijst uit de zeventiende eeuw is het huis uiterst zorgvuldig heringericht. Bekijk zijn atelier, de oude keuken, zijn woonkamer en kunstkamer vol inspirerende objecten en waan je in de zeventiende eeuw. In de moderne museumvleugel ontdek je het werk van Rembrandt en kunstenaars die zich door hem hebben laten inspireren. In de vakantie laten ze elke dag zien hoe verf in die tijd werd gemengd.

De nagebouwde keuken van Rembrandt Beeld Museum Het Rembrandthuis
De nagebouwde keuken van RembrandtBeeld Museum Het Rembrandthuis
Meer over