Reistip: Uitbreiding Yorkshire Dales & Lake District

Ervaren wandelaars weten: zoek de randen van een natuurgebied op als je de meute wilt vermijden. Nog beter: verzin een eigen route, net buiten het park.

Noël Van Bemmel
null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

In een poging bezoekers beter te spreiden, plakt de Engelse regering 500 vierkante kilometer vast aan de populaire natuurgebieden Lake District en Yorkshire Dales.

Het lieflijke merengebied waar de konijntjes van Beatrix Potter rondhuppelen, wordt slechts gescheiden van de ruige Dales door een groene vallei waar de snelweg M6 doorheen loopt.

Links en rechts van deze zesbaansweg zijn enorme stukken natuur aan de parken toegevoegd. De schaarse bewoners vinden dat hun gebied ten onrechte wordt genegeerd door toeristen. Nu kon je altijd al naar Pendragon Castle lopen via de Mallerstang Vallei, maar niet veel mensen wisten dat. De eigenaar van het Black Swan Hotel zegt in de Britse krant The Guardian: 'We zijn een eiland van stilte in het midden. Je kunt hier een week lopen, haast zonder iemand tegen te komen.'

Koop kazen en pasteitjes op de boerenmarkt (Orton farmers' market) en slaap voor 12 euro in Bent's Camping Barn (zelf slaapzak en eten meenemen). Zelfs de treinreis ernaartoe schijnt de moeite waard te zijn.

Meer info op yorkshiredales.org.uk en lakedistrict.gov.uk; zoek op boundary extension.

Meer over