Reistip: deze reisgids vertelt je over de omgangsvormen die in een land gelden

null Beeld AurÉlie Geurts
Beeld AurÉlie Geurts

De raarste excuusbrief die een Nederlandse diplomaat ooit schreef, moet de poging tot uitleg zijn geweest waarom Nederlandse tienerjongens de Taj Mahal hadden beswaffeld. Bijna net zo gênant als die Nederlander die in Myanmar de stekker uit een omroepinstallatie trok omdat hij last had van een gebedsdienst. Zulke incidenten voorkom je door eerst een gidsje te lezen uit de serie Te gast in... De uitgever viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum.

'We begonnen met India', zegt mede-oprichter Kees van Teeffelen. Daarin legt hij uit dat het dragen van een lange broek en een overhemd helpt om serieus te worden genomen door Indiërs.

'Er bleek behoefte aan uitleg over gebruiken en omgangsvormen. We hebben al vijftig bestemmingen behandeld, ik schrijf nu een gidsje over Madagaskar. Daar kun je het bijvoorbeeld niet maken om een begraafplaats te bezoeken.' Touroperator SNP geeft de gidsen al jaren mee aan klanten, Koning Aap en Better Places experimenteren met een digitale versie. Volgens Van Teeffelen reizen Nederlanders vaker en verder, maar hebben sommigen geen idee hoe zij moeten omgaan met bewoners. In de jubileumgids legt hij ook uit dat een middagje helpen in een weeshuis niet altijd goed is voor de kinderen.

euro 5,99 (digitaal), euro 8,95 (print).

tegastin.nl

Meer over