Reisgenoten De lelijkste plek ter wereld (deel 3): de nominaties

Volkskrantlezers wisselen op volkskrantreizen.nl ervaringen uit. In ‘Reisgenoten’ elke week een samenvatting. Deze week: Deel 3 van de lelijkste plek op aarde....

De oproep suggesties aan te dragen voor de verkiezing 'Lelijkste plek ter wereld' leverde - op z'n zachtst gezegd - een gevarieerd aanbod op. Honderden plekken werden genoemd, verdeeld over vijf continenten. Van Westport in Nieuw-Zeeland tot Tegucigalpa in Honduras. Barentszburg op Spitsbergen werd genoemd, maar ook Lagos in Nigeria. En niet te vergeten Delfzijl, Lelystad, Rotterdam, Tilburg...

Hoe uit deze ratjetoe een keuze te maken? Overzichtelijkheid boven alles, dus Reisgenoten besloot twee categorieën te creëren. 'Lelijkste plek binnenland' en 'Lelijkste plek buitenland'.

In beide categorieën zijn vijf plaatsen (alfabetisch) genomineerd, gebaseerd op het aantal keren dat deze plekken genoemd werden op volkskrantreizen.nl/lelijk en op de begeleidende motivaties. Hier komen ze.

Categorie Binnenland

Almere

Vaak genoemd, ook zonder toelichting. Volgens DVDHaven 'het eerste wat in me opkwam bij de vraag naar de lelijkste plek ter wereld! Al sinds het werd gebouwd in de jaren 70 het toppunt van doodsheid'.

Den Helder

'Een zielloze stad' (Jan Kaauw), of 'ik heb zelden een zo dodelijk lelijke plaats gezien en nee, het landschap vergoedt ook al niets' (E. Kuijer). 'Den Helder is den hel!' (Booogie).

Eindhoven

'Geen andere Nederlandse gemeente heeft zo veel waardevols laten slopen als Eindhoven (...) Schande over u, gij drommen gemeenteraadsleden die dit allemaal hebben laten gebeuren.' En niet te vergeten 'dat mistroostige marktplein' (Mirjam van Heugten).

Heerlen

Kwam in vele rijtjes voor. Voor 'als je moe bent van al dat moois!' (Hidde). Toegegeven, de meningen zijn verdeeld. Volgens sommigen is Heerlen 'flink opgeknapt de laatste jaren'. (L. op den Kamp).

Nieuwegein

'Een vreselijk lelijke plaats' (Fleur), 'met afstand' (René) en dan vooral 'het schitterende winkelcentrum uit de jaren 70'. (Mark-Matthijs).

Categorie Buitenland

Charleroi

Werd het vaakst genoemd. 'De meest stinkende, aftandse plek van Europa' (Arjan), 'Dutrouxland, hangt aan elkaar van roestige autokerkhoven en defecte mijnen' (Rudy) en 'de smerigste stad die ik ooit gezien heb' (Michiel).

Copsa Mica

Eén van de vele lelijke plekken in Roemenië. 'Overal zagen we roetaanslag van de roetfabriek. Zwart waren de huizen, zwart waren de weinige mensen, zwart waren de hoge muren en buizen van de fabriek en zwart was het skelet van een oudere fabriek die ernaast stond en half ingestort was.' (Arwen de Graaf).

Katowice

'Zwart uitgeblakerde huizen, smog blijft gewoon hangen en de bomen van een van de weinige laantjes in de stad waren van ellende maar doodgegaan' (T. Tieman), en volgens Edwin lijkt het of je er constant 'een matgrijze bril op hebt'.

Luik

Dé klassieker in het rijtje. 'Grijs en belachelijk veel verkeer dat recht door de stad gaat' (J. Janssen) en 'het einde van de wereld om de hoek' (HastalaPasta). Maar ook gesputter: Luik is 'prachtig, gezellig, mooi en bruisend', meent Paul Raven.

Nikkel

'Eén grote apocalyptische greenpeace-poster' (R. Peeten), want er staan 'oude, zeer verroeste fabrieken' waardoor het landschap totaal is verwoest 'en het nog maar de vraag is of er ooit weer iets gaat groeien'. (Pim van der Horst).

En nu: snel naar volkskrantreizen.nl/lelijk en stemmen! De 'winnende' steden worden beloond met een reportage in Volkskrant Reizen.

Michiel van der Geest

Jady Petovic

Meer over