de gidswintersport

Psst, aan de zuidkant van de Alpen is het beter skiën

Vreemd dat zo weinig Nederlanders gaan skiën aan de zuidkant van de Alpen, terwijl er meer zon is, het eten lekkerder en het er nog goedkoper is ook. Het Italiaanse Gitschberg-Jochtal wacht erop ontdekt te worden.

Noël van Bemmel
Extra attractie op de piste: freestyleskiër met hoge hoed Beeld Noël van Bemmel
Extra attractie op de piste: freestyleskiër met hoge hoedBeeld Noël van Bemmel

We schreven het al eerder: raar dat zo weinig Nederlanders gaan skiën aan de zuidkant van de Alpen. Wie wil nou niet een paar uur doorrijden voor meer zon, beter eten en lagere prijzen? Het plaatsje Gitschberg-Jochtal, net over de Italiaanse grens, hoopt op meer toeristen sinds de bouw van een nieuwe kabelbaan die twee valleien verbindt.

Praktische informatie

Gitschberg-Jochtal is praktisch gelegen, net over de Brennerpas met 51 kilometer zonnige pistes en heel geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. gitschberg-jochtal.com

‘Er was natuurlijk verzet door milieugroepen’, zegt een huisarts uit het nabijgelegen stadje Brixen, terwijl hij zijn skischoenen vastgespt in de snelle Gaisjoch-kabelbaan uit 2011. Schouderophalend: ‘Maar deze lange lift is onze overlevingsstrategie. Veel pistes in de Alpen moeten sluiten, omdat bewoners de hoge kosten voor sneeuwkanonnen niet kunnen opbrengen.’ Door beide skigebieden aan elkaar te knopen, zijn veel banen in de regio veiliggesteld, denkt hij.

Gitschberg-Jochtal is een van die rustige skioorden waar je niet snel terechtkomt als je via een grote touroperator boekt. Rij over de Brennerpas richting Bolzano en verlaat de snelweg al zo'n 25 kilometer na de grens. Dan beland je - 80 minuten rijden vanaf de luchthaven van Innsbruck - op een zonnig plateau om te skiën in de Dolomieten. Oké, de bergen zijn hier niet zo imposant als de kliffen van kalksteen waar de Italiaanse Alpen om bekend staan, maar Gitschberg-Jochtal is mooi genoeg. Met 51 kilometer aan pistes, veel zon en schappelijke prijzen.

Het skioord richt zich op gezinnen Beeld Noël van Bemmel
Het skioord richt zich op gezinnenBeeld Noël van Bemmel

‘Servus!’ roepen bewoners als traditionele groet in Zuid-Tirol. We zitten in snelle liften en skiën op nieuwe huurski’s over brede pistes. Ik vind dat ik best snel ga, maar een tiener met een hoge hoed op, haalt me achterstevoren in en grijnst. Vinden ze leuk in Gitschberg-Jochtal. De meeste bezoekers zijn Duitsers en Italianen. Een espresso kost 1,40 euro, warme vlierbloesemlimonade 2,50 euro en een bombardino (advocaat, cognac en slagroom) 3,50 euro. De zesdaagse skipas kost dit jaar 242 euro.

Het skioord richt zich voornamelijk op gezinnen. Geen winkels van luxemodemerken, geen bars met dj's en stampende skischoenen. Wel een paard met arrenslee om je naar een restaurant te brengen voor een avondje fondue. En dan teruglopen door het bos met een fakkel in je hand. Wat nog ontbreekt: een zwemparadijs waar kinderen na het skiën in kunnen springen. Niet voor niks investeren Alpendorpen de laatste jaren tientallen miljoen in zwembaden. Maar de betere hotels in Gitschberg-Jochtal hebben wel mooie spa's met saunameesters die aromatische olie op de kachel gieten en wapperen met hun handdoek.

Zelf ga ik liever paragliden. Na drie stappen vlieg je al, samen met een instructeur, met bergtoppen op schouderhoogte, geluidloos over de valleien van Zuid-Tirol.

Na de fondue met een fakkel door het bos Beeld Noël van Bemmel
Na de fondue met een fakkel door het bosBeeld Noël van Bemmel
Meer over