WEEKENDWIJSHEIDAngélique Schmeinck

‘Proef alles met aandacht’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Angélique Schmeinck, een van de twee vrouwelijke meesterkoks van Nederland.

null Beeld Michael Floor
Beeld Michael Floor

Meesterkok Angélique Schmeinck (56): ‘Als er een hete saus of soep op het vuur staat, proeven veel mensen die door een roestvrijstalen lepel in de pan te steken. Zo kregen ze het vroeger misschien aangeleerd, maar het is niet de beste manier om goed te proeven. Het metaal geleidt de hitte van het eten, waardoor je tong als het ware verbrandt en je niet alle nuances van je gerecht proeft.

Het is beter om te proeven van een materiaal dat de warmte niet zo snel geleidt. Als je graag een lepel gebruikt, is het fijn als die van hout of parelmoer is gemaakt. Je doet het nog beter als je de soep of saus niet rechtstreeks uit de pan schept, maar het eerst op een klein bordje laat lopen. Als je vervolgens de saus vanuit het schoteltje door je mond laat rollen, proef je precies wat je eventueel nog moet toevoegen. Moet er nog wat zout bij? Is de smaak wel fris genoeg?

Voor thuis is goed proeven net zo belangrijk als in een restaurant. Als je van lekker eten houdt, moet je het proces ook goed in de gaten houden. Het maakt niet uit of je voor jezelf kookt of voor gasten. Liefde voor eten begint met mooie ingrediënten en de overtuiging dat je een geweldig gerecht gaat opdienen. Goed proeven is een uiting van de liefde en aandacht die je eraan besteedt. Of het nou een sterrenmaaltijd is of een smeuïge stamppot.’

Meer over