null

De GidsEindelijk weekend

Presentator en programmeur Floris Kortie zit in bad met zijn vriendin Sara, het is tenslotte weekend

Beeld Erik Smits

Floris Kortie komt helemaal tot rust in bad, met vriendin.

Eva Hoeke

Omdat hij op zondag uitzending heeft van Podium Witteman en men daar niet alleen kunde en stiptheid, maar ook een zekere frisheid verlangt, is de hoeveelheid rock-’n-roll van Floris Kortie, toch een man in de kracht en bloei van zijn leven, in ieder geval op zaterdagavond overzichtelijk te noemen. Of eigenlijk: ‘Mijn nachtleven hield op toen dat programma begon.’

Dus wat doe je dan? Dan schuif je het piekmoment gewoon een stuk naar voren. Bijvoorbeeld door overdag op expeditie door de stad te gaan, hup, trammetje pakken en dan maar zien waar je uitkomt. Of door ’s avonds lekker liedjes te luisteren en te chillen met hun Zuid-Afrikaanse slak Maggel, die is vernoemd naar het liedje van Harry Bannink, Koning Maggelhaan. Én door, en nu komt het, uitgebreid te badderen, en noem dat qua bubbels en intimiteit maar gerust het nieuwe uitgaan. Ze passen er precies samen in (Sara: ‘Bij elkaar wegen we nog geen 110 kilo’) en reken maar dat dat met de juiste crèmes en oliën heerlijk marineren is.

Sara: ‘Het is helemaal niet CO2-verantwoord, maar ja.’

Floris, vrolijk: ‘Daarom gaan we er ook met z’n tweeën in.’

Sara: ‘Jij hebt het liefst lavendel, ik citrus.’

Floris, iets minder vrolijk: ‘Ja, en dan ook nog het liefst met glitters. Die zie je drie dagen later nog.’

Zonder gekheid: in bad gaan blijkt heilzaam te zijn. Floris: ‘Als ik last heb van spanningen gaat dat in mijn lijf zitten, en als je dan in zo’n bloedheet bad stapt is er alleen nog maar dat bad, en je ademhaling. Beethoven zat ook veel in bad, wist je dat? Op doktersadvies, soms wel maandenlang.’

Sara: ‘Veel meer medische kennis was er ook niet hè, in die tijd.’

Zie ze zitten, Jut en Jul, in de koorfinale van hun dag, ‘want het is niet zo dat je daarna nog opleeft.’ En dat allemaal zodat u zondagmiddag een frisse snuit op de buis heeft, die soms nog zachtjes glittert ook. Mooi toch?

In de voorstelling Het jaar 250 na Beethoven laat Floris Kortie samen met pianist Vera Kooper zien en horen hoe Beethoven de wereld veranderde. T/m 29 mei te zien in theaters, zie beethoven250.nl.

Meer over