RecensieRestaurant Pig & Rye

Pig & Rye in Tilburg is niet alleen op Instagram obsceen lekker, merkte Hiske Versprille

Hiske Versprille kende bakkerij en lunchzaak Pig & Rye in Tilburg vooral van de foto’s op sociale media. In het echt blijkt hun eten erg goed.

Restaurant Pig and Rye. Bakker, eigenaar en chef-kok: Luc Martin. Beeld Els Zweerink
Restaurant Pig and Rye. Bakker, eigenaar en chef-kok: Luc Martin.Beeld Els Zweerink

In de gedragsbiologie is het een bekend verschijnsel dat dieren sterker reageren op overdreven, ‘supernormale’ prikkels dan op gewone. Zo gooien vogels hun eigen eieren het nest uit als je er een groot nep-ei naast legt - zelfs als het groter is dan de vogel zelf.

Bij mensen zou dit gedrag ook voorkomen, bijvoorbeeld in een voorkeur voor plaatjes van onnatuurlijk uitvergrote mannelijke en vrouwelijke lichaamsproporties. Of van hamburgers die te groot zijn om met goed fatsoen een hap te nemen.

Pig & Rye

Nieuwlandstraat 28 Tilburg
Open voor ontbijt en lunch en als bakkerij. Geen diner. Maandag gesloten.
pigandrye.nl
013 8228491

Cijfer: 8,5

Op sociale media als Instagram volgt de ene culinaire Venus van Willendorf de andere in ras tempo op: fantasiegerechten die regelrecht uit de krochten van ons reptielenbrein lijken te komen en plotseling een hype worden. Turducken bijvoorbeeld, een groteske stapeling pluimvee die bestaat uit een in bacon gerolde kalkoen, gevuld met een eend die op haar beurt gevuld is met een kip, die gevuld is met een duif waarin een kwartel zit. Of, een andere hype, de unicornmilkshake. Dat is een ijscoupe met daarin het complete pastelroze-sterren-spikkels-glitterverjaardagsfeestje van een 5-jarig meisje, plus veel slagroom en zestien rietjes.

De Hokaido-stijl ramen (€9,50) van Pig & Rye. Beeld Els Zweerink
De Hokaido-stijl ramen (€9,50) van Pig & Rye.Beeld Els Zweerink

Hongerigmakend en angstaanjagend

De ongekroonde koning van de Nederlandse foodporn is zelfbenoemd meat & bread-enthousiasteling Luc Martin, die vanuit Tilburg al een aantal jaar foto’s de wereld in stuurt van culinaire creaties die even hongerigmakend als angstaanjagend zijn. ‘Ik weet niet eens of dit wel geschikt is voor menselijke consumptie’, schrijft hij bij een foto van een monsterlijk geval met een burger van varkensvlees, en pulled pork, en spek en kaas op een briochebol met daarop een hotdog en een glimmende, moddervette kaasjus. Ook verwierf hij enige bekendheid met het delen van zijn zoektocht naar het recept voor het perfecte mac & cheese-worstje, met filmpjes waarbij we het gebruinde velletje zien knappen, waarna de crèmekleurige vulling naar buiten loopt. Obsceen.

Martin, in het echt een schuchtere, blozende Brit die voor de liefde naar Tilburg kwam, ontmoette ik al eerder toen hij ergens een suikerdonut gevuld met pulled pork serveerde - zoiets vergeet je niet licht, en hij herkent ons ook bij binnenkomst. Hij leek me zo iemand wiens hobby’s voortdurend gierend uit de hand lopen. Als verdienstelijk thuisbakker barstte hij uit zijn keuken, dus opende hij een bakkerijtje aan de Willem II-straat waar hij niet alleen erg goed, langzaam gerezen zuurdesembrood verkocht, maar ook fantastische croissants. Bovendien runde hij daar in de avonduren een eetclub - waar de twee bovenstaande gerechten werden geserveerd - en bekwaamde zich in het maken van charcuterie.

De bacon-cheeseburger (€8,50) van Pig & Rye. Beeld Els Zweerink
De bacon-cheeseburger (€8,50) van Pig & Rye.Beeld Els Zweerink

Anderhalf jaar geleden opende hij een grotere locatie: Pig & Rye. Naast het aanbod van broden en wat patisserie (krentenbollen, worstenbroodjes, croissants, pain au chocolat) serveert hij hier brunch, lunch en ook iedere donderdag ramen (bewerkelijke Japanse noedelsoep). Voor de weekenden bouwt hij, zie ik op Facebook, ingewikkelde en gigantische bouwwerken van hele varkensbuiken met vullingen van luxe ingrediënten als bressekip, grouse en foie gras. Die worden dan ook weer dungesneden op zelfgemaakte broodjes geserveerd. Hij maakt zijn eigen mosterd, ketchup, zuurkool en augurken en verkoopt zijn hot sauces met namen als Boo! (Hoo) Fermented Ghost Pepper Juice en Mummy, Make The Bad Man Stop. Slapen doet hij weinig.

Zijn al even bescheiden en vriendelijke echtgenote neemt de bediening voor haar rekening. In de voorkamer van de hoge kamers en suite vol tierlantijnen is de lunchroom, achterin de bakkerij, de keuken en een barretje. Het menu is compact, met wat broodjes, salade, soep en dagspecials. We beginnen met de Reuben (€ 9) en dat is direct een schot in de roos. De Reuben-sandwich is een Amerkaans-Joodse favoriet: rye bread (geen zwaar, ongerezen roggebrood zoals wij kennen, maar gerezen zuurdesembrood gemaakt van roggebloem) met pekelvlees of pastrami, mosterd, zuurkool en gesmolten kaas.

Op zoek naar een fijn restaurant of benieuwd naar waar het lekker eten is bij jou in de buurt (en waar juist niet)? Bekijk hier de kaart met alle recensies van Hiske Versprille en haar voorganger Mac van Dinther van de afgelopen jaren. Selecteer op het beste oordeel of zoek op je eigen stad. Van Amsterdam tot Groningen, van luxe diner tot eenvoudige hapjes, met of zonder Michelinster.

Pastrami is gepekelde en gerookte runderborst. Martin maakt zijn rokerig-kruidige versie echter van varkensvlees - vloeken in de synagoge natuurlijk - wat hem vetter en fijner maakt dan de runderversie. Met het lactische fris van de uitstekende zuurkool, de pit, de kruidigheid van korianderzaad en zwarte peper, de gesmolten kaas en het uitmuntende brood is het de beste Reuben die ik ooit at. Het geheel is voor de gein ook nog even knapperig afgebakken in het vet van de pastrami. Mijn god. Sommige mensen verhuizen voor de liefde naar Tilburg, ik overweeg voor dit broodje mijn biezen te pakken.Ook de bacon-cheeseburger (€ 8,50) is heel goed. De briochebol is een beetje knapperig getoast, maar nog wollig en zoet van binnen, en net niet te groot voor de goede verhouding vlees-brood. Het burgervlees is sappig, rosé en heel smakelijk, er zit geen opsmuk bij, behalve de zelfgemaakte tomatenketchup en fantastische augurk, en een plak kaas. Dit is een hamburger zoals een hamburger moet zijn - een beetje zoals een McDonald’s-burger smaakt in je hoofd voor je hem hebt gegeten.

Omdat het donderdag is, bestellen we ook ramen (€ 9,50). Die is Hokaido-stijl, dus met miso in de varkens-kipbouillon en geserveerd met boter, mais, een soja-eitje, prima char siu (een soort varkensrollade) en gemarineerde shii-take. De noedels zijn stevig en smakelijk, de pittige bouillon had van mij een tikkie meer zout mogen hebben, maar smaakt wel vol en gelaagd. De classic caesar salad (€ 8,50) lijkt niet op het origineel, die wordt gemaakt van bindsla met ei, ansjovis en croutons. Deze dressing is een beetje knoflooksausachtig, maar er ligt een lekker lopend eitje op en erg goed huisgemaakt spek dat dun en knapperig is uitgebakken.

Tenslotte laten we ons de milkshake van de dag (€ 4,50) aansmeren. Met pindakaas, banaan, bacon en maple syrup, veel slagroom, spikkels en drie rietjes. Het ziet er prachtig (zij het nogal belachelijk) uit en de eerste twee slokken zijn verrukkelijk, daarna zijn we misselijk. Echte foodporn. Maar ook als dat soort uitspattingen niet je ding zijn, is Pig & Rye een uitstekend adres: instagramwaardig, maar met inhoud.

Lekker plaatjes kijken

Wie moet u volgen?

Naast @lucmartin van Pig & Rye zijn ook chefs als @Jorisbijdendijk en @estéestrooker erg actief op Facebook en Instagram: ze delen zowel professioneel werk als persoonlijke plaatjes, en natuurlijk veel fotogeniek eten. Ook buurvrouw @yvettevanboven publiceert een leuke combinatie van haar reisavonturen en haar gerechten. Meer prachtige voedselstyling en -fotografie zie je bijvoorbeeld bij voormalig patissier en fotograaf @nikoleherriott.

Voor recepten ben ik fan van @kenjilopezalt, die gerechten voor de website seriouseats.com tot in de kleinste details uiteenrafelt.

Wil je graag gezonder eten of volg je een dieet, dan is Sarah Britton van @MyNewRoots beslist iemand om te volgen: ze kookt veelal veganistisch en glutenvrij, maar alles wat ze maakt wèrkt en het ziet er allemaal fantastisch uit.

De huidige hype, bowl food - dingen in kommen - komt in al z’n absurditeit volledig tot zijn recht op de instagramfeed van @rachelrenelorton een veganistische dame die niks anders doet dan bakken vla versieren met een soort veganistische rococo.

Ook om te lachen: @Wewantplates, een verzameling foto’s van restaurantgerechten die niet op een bord, maar bijvoorbeeld in een babypop of een hondenbak worden geserveerd. Verder: @70s_party: bizarre foto’s uit jarenzeventigkookboeken, en @cakewrecks: mislukte taarten.

Meer over