De GidsOpvoeden

Opvoeden: de kinderen gaan het huis uit, hoe wapen je je tegen het legenestsyndroom?

Opvoeden kan een mijnenveld zijn. Zoveel meningen, zoveel twijfel. Anna van den Breemer schrijft elke woensdag over opvoeden. Deze week: de kinderen zijn op kamers- wat nu?

Anna van den Breemer
null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

‘Geniet er nog maar van: straks zijn ze het huis uit!’ Vanaf het prille begin krijgen ouders ingepeperd dat er ooit een einde komt aan de intensieve zorg voor hun kroost. Een boodschap die tijdens de hardcore-puberfase, laten we eerlijk zijn, als muziek in de oren klinkt. En toch, als dochter- of zoonlief op kamers gaat of besluit een wereldreis te maken – dan is dat slikken. Wat doe je als ouder met het legenestsyndroom?

Wat zeggen de deskundigen?

Wie kampt met het legenestsyndroom ervaart gevoelens van verdriet en nutteloosheid wanneer de kinderen het huis uit zijn. Het is een van de paradoxen van het ouderschap, meent Celia Dodd, auteur van The Empty Nest: How to Survive and Stay Close to your Adult Child. Ouders willen hun kinderen klaarstomen voor de grotemensenwereld, maar de beloning voor het goede werk voelt als een straf: ze staan te trappelen om bij je weg te gaan. ‘Het lege nest zorgt voor veel tegenstrijdige emoties’, zegt Dodd. ‘Aan de ene kant ben je extreem trots op hun onafhankelijkheid, aan de andere kant voel je het verlies omdat ze niet langer deel uitmaken van je dagelijkse leven. Laten gaan is een van de grootste uitdagingen als ouder.’

Hoeveel ouders hebben last van het legenestsyndroom? Volgens de Amerikaanse psycholoog Karen Fingerman speelt het minder dan vroeger. Vrouwen, bij wie het syndroom vaker wordt vastgesteld, hebben tegenwoordig een druk leven buitenshuis waardoor zij zich minder snel doelloos en eenzaam voelen. Sommige onderzoekers noemen het legenestsyndroom een mythe: ouders zijn kort van slag, maar herpakken zich snel.

Onderzoek van de Universiteit van Californië, gepubliceerd in Psychological Science, laat bijvoorbeeld zien dat het huwelijksgeluk van vrouwen toeneemt als de kinderen uit huis zijn. De vrouwen met uitwonende kinderen die gevolgd werden voor deze studie brachten evenveel tijd met hun partners door als toen de kinderen nog thuis woonden, maar genoten daar meer van.

Opvoednieuwsbrief

Vanaf nu kun je elke woensdagmiddag interessante opvoedkwesties en trends op het gebied van modern ouderschap in je mailbox ontvangen. Schrijf je hier in voor de opvoednieuwsbrief.

Ook de andere opvoedvragen bekijken? Dat kan hier.

Hoe ga je ermee om?

‘Als het nest leeg is, begint het nieuwe leven’, zei actrice Marjan Berk jaren geleden in haar Opzij-lezing. Routine maakt plaats voor vrijheid. Toen haar jongste kind vertrok, ontdekte ze allerlei ‘zigeunerachtige eigenschappen’ in zichzelf, zoals de neiging eindeloos en op de raarste tijden te lezen, overdag én ’s nachts, of na het werk lekker een borrel drinken.

Dergelijke hallelujaverhalen (‘eindelijk tijd voor een cursus Russisch!’) maken het legenestsyndroom haast een taboe, alsof je als ouder toegeeft dat je leven niet interessant genoeg is om de klap op te vangen. ‘Vooral bij vaders gaat het vaak om geheim verdriet, omdat ze er niet over praten. Gelukkig zijn er steeds meer bekende vaders, zoals Gordon Ramsey, die toegeven dat ze het vertrek van de kinderen moeilijk vinden’, zegt Celia Dodd.

Toegeven dat het verdriet bestaat, is volgens Celia Dodd het halve werk. Pas dan kun je zien dat er ook winst valt te behalen. Niet alleen op het vlak van allerhande vermoeiende cursussen, maar ook in de relatie met de kinderen. ‘Een moeder vertelde me dat de band met haar dochter enorm was verbeterd zodra ze haar was niet meer hoefde te doen.’

Meer over