eten

Op zoek naar fijne recepten? Dit zijn de smakelijkste kookboeken van dit jaar

De winnaar van het Gouden Kookboek is Indorock van Vanja van der Leeden. Ook de andere genomineerden zijn niet te versmaden. Hier lees je wat we eerder schreven over deze boeken en hun auteurs.

De kookboeken die dit jaar kan maken om Gouden Kookboek 2019 te worden. Beeld
De kookboeken die dit jaar kan maken om Gouden Kookboek 2019 te worden.

Indorock – Vanja van der Leeden

De Indonesische keuken rockt! Dat stelt Vanja van der Leeden, die onlangs haar eerste boek Indorock uitbracht. En ze bewijst het. Terwijl er al veel uitstekende werken over de traditionele Indonesische keuken verschenen (Gerugang) en verschijnen (Keasberry), zijn er voortrekkers als Pascal Jalhay en nu Van der Leeden die nieuwe wegen zoeken.

Vanja klotst van het Indonesische bloed, maar haar oma kon niet koken. Daardoor hield ze in haar vak als schrijvend kok lang het Indische op afstand, tot dat bloed dan toch kroop waar het niet gaan kon. Samen met partner en fotograaf Remko Kraaijeveld dook Vanja in de oude recepten en gebruiken, reisde naar de eilanden en vond haar Indonesische keuken uit. Resultaat: een zeer compleet, prachtig kookboek dat flitsende combinaties biedt, foolproof recepturen plus een weldadige toelichting op alle terreinen.

Lees hier het artikel dat Volkskok Onno Kleyn schreef over het kookboek én het recept dat hij maakte (eendenborst met citroengraskruim).

Brits bakboek – Regula Ysewijn

Ysewijn is jurylid van Bake Off Vlaanderen en daar is ze voor geknipt, schrijft volkskok Pay-Uun Hiu. Al voor ze wist waar Engeland lag, was ze gek op alles uit het Albion: kastelen, ridders, koninginnen, fabeldieren en tv-series. Daar kwam later de liefde voor Britse taarten, cakes en scones bij. Die staan dus allemaal in haar bakboek, met hun geschiedenis en feitjes over typisch Britse etiquette en eigenaardigheden erbij.

Een van mijn favoriete hoofdstukken gaat over gingerbread, dat dus geen brood is, maar koek met specerijen. Bij ons zijn dat speculaasjes en kruidkoek, in Duitsland hebben ze Lebkuchen, in Zweden pepparkakor. Maar de Britten hebben kruidkoeken uit Yorkshire, Grasmere, Shrewsbury en waar nog meer, en Ysewijn kreeg familierecepten of haalde ze uit oude kookboeken, zoals dat van Eliza Smith uit 1727.

Hoewel de recepten zijn aangepast zodat we ze nu kunnen maken, zijn nog wel zo veel mogelijk de authentieke producten en smaken aangehouden. Zo gebruikte Eliza twee soorten siroop: de light treacle (stroop uit rietsuikersap) en de black treacle (de minder zoete suikerrietmelasse).

Ik heb me wel een nieuwigheidje veroorloofd: een vegan variant, gemaakt met wat lijnzaad en water in plaats van ei. Het verschil is nauwelijks te proeven; de eindredactieploeg van de Volkskrant had een lichte voorkeur voor vegan.

Eten met nijntje – Samuel Levie

Samuel Levie (36) is chef-kok, mede-eigenaar van worstenmakerij Brandt & Levie en columnist voor Het Parool. Mercis, de uitgeverij van Dick Bruna (1927-2017), vroeg Levie een kookboek te schrijven in de geest van Bruna’s nijntje. Het resultaat is Eten met nijntje, met verhalen en kindvriendelijke recepten voor het hele gezin en illustraties uit eerdere nijntjeboeken. Over zijn favoriete recept zegt hij in dit interview: ‘Ik ben erg tevreden over de wortelsaté. Mijn oudste dochtertje houdt namelijk niet van worteltjes, maar wel van pindakaas en dingen aan een prikkertje. Als je zo’n worteltje bakt, in stukjes aan een prikkertje rijgt en serveert met pindasaus, dan werkt dat geniaal. Je fopt de kinderen zonder veel moeite te hoeven doen. En het is gezond en lekker.’

Bouillon – Jean Beddington

Bouillon moet altijd stoom kunnen afblazen, lees ik in het nieuwe boek Bouillon van chef-kok Jean Beddington (Karakter Uitgevers) met alle ins en outs over deze éminence grise in de keuken. ‘Ik dek mijn bouillons nooit af tijdens het koken. Maar je mag altijd een deksel gebruiken mits er een opening is zodat de stoom eruit kan – sluit de pan dus nooit geheel af!’

Waar het om draait, schrijft volkskok Pay-Uun Hiu, is dat bouillon altijd heel zachtjes (‘gentle, gentle’) moet trekken zodat de eiwitten uit het vlees samenklonteren en als het ware geseald worden door het vet dat ook vrijkomt. Houd je het deksel erop, wordt de temperatuur te hoog, gaat de bouillon borrelen en gaan al die deeltjes stuk waardoor die troebel wordt. Nou valt dat ook wel op te lossen door de bouillon te klaren met eiwit, maar het betere nieuws is dat een vegetarische bouillon daar nooit last van heeft omdat daarvoor het hele botten-vlees-eiwitten-vet-troebelverhaal niet opgaat.

Najat – Najat Kaanache

In de Aziatische toko’s kom ik vaak en graag, schrijft volkskok Pay-Uun Hiu. Maar deze week realiseerde ik me dat ik nog nooit een uitgebreid bezoek heb gebracht aan de grote Turks-Marokkaanse supermarkten. Ik doe wel boodschappen bij een Turkse groenteman, maar daar blijft het bij.

Aanleiding voor deze constatering zijn twee Marokkaanse kookboeken die dit najaar zijn uitgebracht, allebei bloedmooi en uitnodigend. Het ene is Najat (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) van de Spaans-Marokkaanse chef-kok Najat Kaanache, die in haar restaurant in Fes en in haar boek de traditionele Marokkaanse keuken sterallures geeft.

Ook de in Winterswijk geboren Nadia Zerouaili baseert zich in Henna Hanina (Nijgh & Van Ditmar) op de traditionele keuken van haar ‘Oma-land’, zoals ze Marokko noemt. Ze bezocht haar eigen en andere oma’s en verzamelde hun recepten. Soms dezelfde als in het boek van Kaanache, maar wat huiselijker, wat meer home cooking, meer Volkskeuken, zogezegd.

Meer over