Zomerreceptweekendrecept

Ook wat je van dichtbij haalt is lekker voor een Nederlandse picknick

Een zomers gerechtje en iets te drinken erbij. Yvette en Oof doen het alvast voor. Deze week: Nederland.

De laatste picknick vieren we in Nederland. Op een boerenbonten kleed. Met piepers en heel veel vis. Een perfecte picknick voor aan zee of in de duinen na een goeie fietstocht .

Want van heel dichtbij komt ook een boel lekkers, wie kunt u niet wekken voor een goeie aardappelsla? Ik ken zulke mensen niet.

Een Nederlandse picknick. Beeld Oof Verschuren
Een Nederlandse picknick.Beeld Oof Verschuren

1. Gekneusde krielsla met tuinkruiden en yoghurtsaus

Ja, gekneusd ja. In de scheurtjes van de krielen kan meer saus... dus meer smaak. Doen hoor!

voor de sla

1 kg kriel, met schil

3 bosui, in fijne ringen

4 (150g) augurkjes, in dunne schijfjes

voor de dressing – maakt u óók de visburgers, dan maakt u de dressing 1,5 keer

75 gram mayonaise

100 gram griekse yoghurt

2 eetl. (30 g) mierikswortel (potje)

Sap van ½ citroen

Flink zwarte peper en iets zout

15 gram van elk, fijngehakt: dille, bladpeterselie, bieslook

Kook de kriel gaar in een pan goed gezouten water in een minuut of 17. Giet ze af, laat uitdampen en afkoelen in een vergiet.

Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom. Maakt u straks ook de visburgers, dan maakt u deze saus maal anderhalf en schept u, als u hem goed op smaak vindt, 1/3 van de saus in een ander schaaltje om daarmee straks verder te gaan.

Als de krieltjes lauw zijn, drukt u ze een voor een met uw handpalm ietwat plat. De schil zal barsten en de aardappeltjes kneuzen iets. Deze scheurtjes zijn belangrijk: nu trekt de dressing ook in de kriel, anders zou hij er alleen maar omheen zitten en afglijden. Klein maar belangrijk detail dus. Schep de gekneusde krielen door de gevulde dressing, schep de schijfjes augurk erdoor en bijna alle bosui. Proef: moet er nog wat peper en zout door naar uw smaak? Bestrooi de salade met de laatste bosui en dek de kom af om mee te nemen naar de picknick.

2. Broodje visburger met tartaarsaus

Zet de burgers pas in elkaar op de picknick zelf. Ik grilde mijn burgertjes nog even op de barbecue na, maar dat is absoluut geen must. Koud of lauw zijn ze ook heel lekker, als ze maar goed gaar zijn als u ze meeneemt, zodat niemand er ziek van wordt.

voor de visburgers

1 eetl. roomboter

1 ui, gesnipperd

4 stengels bleekselderij, gewassen en heel klein gehakt

400 gram witvisfilet van het seizoen, let op het MSC-keurmerk

2 eetl. dikke yoghurt, Griekse stijl

paar stengeltjes bieslook, fijngehakt

200 gram panko of paneermeel

zeezout en versgemalen zwarte peper

4 eetl. zonnebloemolie om in te bakken

voor de saus:

1/3 van de dressing zoals hierboven beschreven, aangevuld met:

50 gram kappertjes, heel fijngehakt

75 gram augurken, heel fijngehakt

Paar takjes dragon, heel fijngehakt

voor de burgers:

4 tot 6 (brioche) burgerbroodjes

1 kropje little gem/baby romanasla, de blaadjes losgemaakt

Smelt de roomboter in een koekenpan. Bak de ui al omscheppend zo’n minuut of 6 tot hij zacht is. Laat op een bord iets afkoelen.

Hak de witvis fijn (ik deed dat in de keukenmachine) met de bleekselderij en de afgekoelde ui uit de pan, de yoghurt en bieslook. Voeg zout en peper toe en schep er een handvol panko door, net zoveel tot de vistartaar niet meer nattig is maar net aan elkaar blijft plakken als u er een beetje in knijpt.

Vorm er 12 burgertjes van (een ijsbolschep portioneert makkelijk en gelijkmatig!) en haal ze door de rest van de panko. Leg ze afgedekt in de koelkast in een enkele laag zeker 30 minuten weg om goed koud te worden en wat op te stijven.

Verwarm vlak voor vertrek de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgers snel aan beide kanten mooi goudbruin.

Neem ze in aluminiumfolie mee naar de picknick. Snij de broodjes vast voor, pak ze ook in en neem het kropje sla en een bakje met de saus ook mee. Zet de burgers op de picknick pas in elkaar: beleg de bodem met sla leg er twee lauwe burgers op en overgiet met wat saus. Druk het deksel op de burger en eet direct op.

3. Koude kommer-doperwtensoep met Hollandse garnalen

250 gram doperwten

zeezout en versgemalen zwarte peper

1 komkommer, in stukken

100 gram yoghurt

1 teen knoflook

het sap van een ½ citroen

paar takjes dille

750 gram koude groentebouillon

voor erop:

evt: 200 ml yoghurt

200 gram hollandse garnalen

Breng een pan goed gezouten water aan de kook. Blancheer de doperwten een paar minuten tot ze net gaar zijn, giet ze af door een zeef en spoel koud af. Doe ze samen met de komkommer, knoflook en dille in de beker van de blender. Giet de bouillon erop en draai tot de soep helemaal glad is, stop af en toe om te proeven: de schilletjes van doperwten moeten langer gedraaid worden dan u denkt, anders vormen ze een hinderlijk gruis dat niet lekker is om te eten. U kunt de soep ook even zeven, maar langer doordraaien werkt geweldig. Pulseer de yoghurt erdoor en breng de soep verder op smaak met zout, peper en citroensap. Giet de soep in een fles of bak die u gaat u meenemen naar de picknick en zet zeker 1 uur in de koelkast om goed koud te worden en op smaak te komen. Neem de garnaaltjes in een apart bakje mee in de koeltas, en eventueel ook nog extra yoghurt voor de garnering, al is dat absoluut geen must.

Die de soep op met een krul yoghurt en een schep garnalen erin.

Instagram: @yvettevanboven

Meer over