Ook de goedkoopste iPad kan nu met pen worden bediend

Apple iPad 2018. Beeld Apple
Apple iPad 2018.Beeld Apple

Een nieuwe iPad genereert doorgaans wat minder opwinding dan een nieuwe iPhone. Dat geldt ook voor de nieuwe (alweer zesde generatie) iPad in het bekende 9,7 inch-formaat. Apple doet ook niet zo veel moeite de handen op elkaar te krijgen wat betreft het uiterlijk. Dat is inmiddels beproefd. Verwacht (nog) geen iPhone X-achtige innovaties: de nieuwste iPad kan gewoon nog met de vingerafdruk worden ontgrendeld.

Ten opzichte van het vorige model zijn er een paar veranderingen. De belangrijkste: de goedkoopste iPad kan nu ook met een pen worden bediend. Dat kon al langer bij de duurdere Pro-modellen. Goedkoop is zo’n speciale Apple Pencil niet (adviesprijs: 99 euro), maar hij verhoogt wel de feestvreugde. Bijvoorbeeld in de standaard Notities-app, waar met de pen handgeschreven aantekeningen of krabbels kunnen worden gezet. Ook handig: documenten van commentaar voorzien of afbeeldingen en kaartjes van een handgeschreven opmerking voorzien om deze vervolgens te mailen. Helemaal onontbeerlijk is de pen bij een app als Pixelmator. Deze uitmuntende app maakt het in een handomdraai mogelijk om objecten van foto’s te verwijderen. Beetje vegen met de pen en klaar is Kees. Vroeger kostte zoiets veel meer tijd, met arbeidsintensieve handelingen in Photoshop.

Wat nog meer? Voor de rest zitten de wijzigingen van deze iPad verborgen: een andere (A10-)chip. Bij de aankondiging van de nieuwe tablet gaf Apple veel aandacht aan het onderwijs. Niet onverstandig, want de laatste jaren is veel terrein verloren aan concurrent Google, die met goedkope Chromebooks de markt heeft bestormd. Niet alleen de nieuwe iPads moeten hierbij helpen, maar ook allerlei hulpmiddelen voor onderwijzers. Niet onbelangrijk bij dit alles is de prijs: die ligt met 359 euro voor de 32 GB-versie een paar tientjes lager dan de voorganger. In de VS krijgen scholen een vooraf vastgestelde korting, maar in Nederland mag dat niet.

Meer over