Onontkoombaar

Kerstmarkten zijn overal, onontkoombaar, op elk dorpsplein, zowel in het protestantse Noorden als in het katholieke Zuiden. Traditioneel beginnen ze eind november in de adventstijd....

West

De ‘Dortmundse kerstmarkt’ is met driehonderd stands de grootste van Duitsland. Er komen jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen bezoekers. Die van Keulen is kleiner, maar heeft met vijf miljoen het grootste landelijke bezoekersaantal.

Oost

In het Oosten zijn er minder kerstmarkten. In de DDR werd op sommige plekken alles verboden wat met religie had te maken. Die in Leipzig en in Dresden, op de Strietzelmarkt, zijn blijven bestaan. De Dresdener was in de DDR de grootste. De markten in het Ertsgebergte vallen op door de hoeveelheid lokaal handwerk; in DDR-tijd werd dat voornamelijk naar het Westen geëxporteerd.

Noord

Noordelijke steden als Hamburg, Lübeck en Rostock kennen eeuwenoude markten. Die in Rostock, ook voormalig DDR-gebied, is de grootste en bekendste van het Noorden.

Zuid

In de vormgeving spiegelen de markten zich vooral aan het Zuiden, met de Alpenhutjes, de Glühwein en de après-ski-sfeer. In Beieren en Oostenrijk lijken sommige steden vanaf eind november één grote kerstmarkt geworden. De markt in Neurenberg is er een van de oudste en bekendste.

Berlijn

Voor kerstmarkten in de hoofdstad zie volkskrantreizen.nl/kerstmarkten.

Meer over