NYC met pubers, hoe doe je dat?

Het is niet ieders ding: het tijdig voorbereiden van een vakantietripje. Maar áls je dat doet, kan het zomaar heel aardig uitpakken.

null Beeld Corinne van Duin
Beeld Corinne van Duin

Een vakantie boeken met schoolgaande kinderen is een frusterende bezigheid: tijdens schoolvakanties gaat alles in de prijzenverdubbelaar. Maar sinds de komst van intercontinentale prijsvechters kan een tripje naar New York zomaar meevallen. Met Wow Air kunnen we voor minder dan 400 euro per persoon naar onze geliefde grote stad vliegen. Weliswaar met een overstap in Reykjavik, maar dat is eigenlijk wel een mooie onderbreking van de reis. Onze CO2-voetstap compenseren we eigenhandig door komende zomer een hele vakantie in eigen land op onze oude boot door te brengen.

Voor het eerst van mijn leven zijn we nu eens géén lastminuteboekers en merken we pas hoe fijn het is om ruim tevoren je zaakjes te plannen. Een greep:

Slaapplaats
Overnachten in een echt huis heeft onze voorkeur zodat je dan niet elke ochtend een ontbijtbuffet hoeft te bezoeken. Om de hoek haal je een lekkere koffie en thuis in het appartement bak je naar hartelust het hele pak Aunt Jemima Pancakes leeg voor de hongerige puber. Ook winkelen in een deli voor dat echte New York-gevoel zien we wel zitten. En dus kiezen we voor een Airbnb-appartement omdat je dan in Brooklyn ongeveer 100 dollar per nacht kwijt bent. De keuze valt op de wijkjes Carroll Gardens, Prospect Park en Gowanus, New Yorkse wijkjes waar we nog niet de hoofdprijs betalen. Gowanus is een stratenblok aan een voormalig stinkkanaal met fijne eetgelegenheden, barretjes en een outdoor BBQ-restaurant. De metro stopt er en je bent zo in een half uur bij de attracties op Manhattan.

Selfie op de Brooklyn Bridge. Beeld Corinne van Duin
Selfie op de Brooklyn Bridge.Beeld Corinne van Duin

Voorpret
Elke film die we in de maanden voorafgaand aan onze vakantie zien, lijkt wel over New York te gaan. We beginnen met A Night At The Museum. Maar het leukste is dat we een Netflix-serie hebben gevonden die we allemaal fijn vinden om te kijken: The Get Down. De serie speelt zich af in The Bronx en gaat over de oertijd van de rapmuziek. Aan deze voorbereidingen hebben we twee uitstapjes te danken.

Ik ontdek thuis al dat er een The Get Down-tour is door de Bronx. Het is een initatief van rapper Reggie Reg en een paar andere oude muzikanten. Het lijkt misschien suf om met een busje vol toeristen langs highlights te rijden, zo niet met deze trip van Hush Hip Hop Tours. De muziek bast door de speakers, Reggie rapt en grapt en het feit dat hij echt deel uitmaakte van de eerste rapscene maakt het speciaal. Bij stops die we maken duiken er soms breakdancers op. We komen langs uithoeken met veel graffiti waar we anders nooit heen hadden gedurfd. Een ander goed voorbereide trip is een honkbalwedstrijd in The Bronx. Al maanden hingen de kaarten voor een wedstrijd van New York Yankees op de koelkast. De Yankees winnen van de Toronto Blue Jays en de Nederlandse speler Didi Gregorius slaat een homerun.

De Instagramfeed van ons meereizende kind is niet compleet zonder de highlights van New York die ik zelf altijd nuffig had overgeslagen, zoals het Empire State Building, de Statue of Liberty en het Natural History Museum. De New York City Pass, een voucherboekje met toegangskaarten voor de grote attracties blijkt daarvoor handig. Wat ons vooral bevalt, is dat je met die kaart niet in de rij hoeft te staan bij een aantal musea en bezienswaardigheden (NYCgo.com). En als we toch bezig zijn: ook de zevendaagse MetroCard van 32 dollar is een aanrader. Helemaal als je in Brooklyn bivakkeert en bijna dagelijks naar Manhattan pendelt.

Maar je kunt plannen wat je wilt: uiteindelijk blijken de simpele dingen toch het meest ontspannen: bomen klimmen, fietsen huren, picknicken met grote sandwiches. Want op de vraag: wat vond je het leukst van New York, kwam een volmondig: 'Central Park, mam.'

Een goed voorbereide trip is een honkbalwedstrijd in The Bronx. Beeld Corinne van Duin
Een goed voorbereide trip is een honkbalwedstrijd in The Bronx.Beeld Corinne van Duin
Central Park. Beeld Corinne van Duin
Central Park.Beeld Corinne van Duin
null Beeld Corinne van Duin
Beeld Corinne van Duin

Ook top-uitstapjes

Upstate
Na dagenlang struinen door de stad en om de regen te ontvluchten, nemen we de trein vanaf Grand Central Station richting Poughkeepsie. Een reis van een uur langs meren en bossen. Doel is een dependance van het Dia Museum in Beacon. In een voormalig fabrieksgebouw staat het bomvol moderne kunst van onder andere Dan Flavin en Richard Serra.

Balletje slaan
Aan de Chelsea Piers op Manhattan kun je allerlei indoorsporten beoefenen. Wat je bij ons niet hebt: baseball batting cages: een grote softball die op je af wordt geschoten en die je met een knuppel moet raken, 62 Chelsea Piers.

Winkelen
Omdat kinderen toch kleding nodig hebben, kunnen we het net zo goed hier kopen. En dan niet in leuke kleine winkeltjes in Williamsburg of in dure zaken aan 5th Avenue. In Soho en Midtown hebben wij genoeg aan drie zaken: Tommy Hilfiger, Nike en Levi's.

De dependence van het Dia Museum in Beacon. Beeld Corinne van Duin
De dependence van het Dia Museum in Beacon.Beeld Corinne van Duin

Leuk in Gowanus

Gowanus Souvenirshop (567 Union St, Brooklyn)
Omdat deze wijk nog maar net ontdekt is door toeristen, steekt dit winkeltje er een beetje de draak mee. T-shirts die het sterk vervuilde kanaal aanprijzen en andere grappig bedoelde items wisselen echt mooie spullen af. Aan de overkant zit trouwens een prima ijssalon: Ample Hills.

Dirty Precious (317 3rd Avenue, Brooklyn)
Nieuw cocktailbarretje. Ik nam er een Sloany Pony oftewel een Pimms met gember, komkommer en munt. Junior nam een cola, maar wel met de 'meatballs du jour'. Vriendelijk personeel of zoals ze zelf zeggen op hun site: 'Also we like you. As long as you're not a dick.'

Pig Heaven (480 Union Street, Brooklyn)
Dit is een plek om je kinderen mee te nemen: lekker rennen als ze nog klein zijn en cool genoeg als ze wat groter zijn. Specialiteit zijn de spareribs van de enorme bbq's die er buiten staan. Tip op een warmere dag: de frose oftewel een soort slush puppie van rosé.

Dinosaur BBQ (604 Union St, Brooklyn)
Omdat puberzoon nog ooit eerder in Amerika was. Dit is echt Amerikaans: een vreetschuur met harde rockmuziek, prima kippepootjes en enorme desserts.

Echt Amerikaans: een vreetschuur met harde rockmuziek. Beeld Corinne van Duin
Echt Amerikaans: een vreetschuur met harde rockmuziek.Beeld Corinne van Duin
Meer over