Nu we er toch zijn

Behalve zwetende mannenlijven valt er nog veel meer te zien tijdens de Ronde van Frankrijk. Een selectie van plekken die het waard zijn om bij stil te staan.

null Beeld Sarah-Mezjdah Lens
Beeld Sarah-Mezjdah Lens

1. Lille

Greeters heten ze, de vrijwilligers in Franse en Belgische steden die bezoekers hun stad laten zien. In Lille kun je mee met architect en docente Nathalie Cavelier langs vernieuwende gebouwen en designwinkels, of met natuurliefhebber Franck Dubruque die je meeneemt over weggetjes en door bossen ten zuiden van de stad.

opstapinnoord-frankrijk.com

2. Amiens

De Noord-Franse stad Amiens is trots op zijn hortillonnages, 'de drijvende moestuintjes'. Een boottocht over de sloten tussen de eilandjes doet denken aan Giethoorn. Elke zaterdag stallen tuinders hun groenten en bloemen uit op bootjes en kun je winkelen op hun drijvende markt.

amiens-tourisme.com

3. Mont Saint-Michel

In de baai van Mont Saint-Michel kun je met snelle rubberboten op zoek gaan naar dolfijnen. Vereniging Al-lark vertrekt vanuit Port-Mer voor een vier uur durende vaartocht met uitzicht op het befaamde klooster. De excursie kost circa 50 euro.

al-lark.org

Mont Saint-Michel. Beeld afp
Mont Saint-Michel.Beeld afp

4. Rennes

Tijdens het jaarlijkse straattheaterfestival Tombées de la Nuit zijn in de hele stad Rennes voorstellingen te zien. Sinds 1980 tonen artiesten hun talent op bijzondere plekken: een popgroep in het operagebouw en een kermis op een schoolplein

bretagne-vakantie.com

5. Lac du Guerlédan

Vlak bij Mûr-de-Bretagne, waar de 8ste etappe finisht, ligt het meer van Guerlédan. Althans, de bodem van dat stuwmeer, want Lac du Guerlédan ligt dit jaar droog, wegens onderhoud. Wandel over de uitgedroogde bodem en door het kanaal met 17 sluizen onder begeleiding van een gids.

lacdeguerledan.com

6. Pyreneeën

Blijf een paar dagen hangen in de Pyreneeën voor een bijzonder pianofestival. Met als hoogtepunt een concert in het observatorium van Pic du Midi. Een helikopter zet de concertvleugel voorzichtig neer op 2.877 meter hoogte.

piano-pic.com

7. Pic du Midi

Het mooiste uitzicht in de Pyreneeën biedt het observatorium Pic du Midi. Helemaal 's nachts als gasten door de grote telescoop mogen kijken. Je kunt er ook slapen: de hotelkamers voor de Nuit au Sommet zijn onlangs strak getrokken door ontwerper Philippe Starck.

picdumidi.com

8. Peyragudes

De bewoners van het skistation Peyragudes bedachten een sympathieke zomeravond: een wandeling naar de berghut van Pierre, waar onbekommerd wordt gegeten en gezongen. Rond middernacht voorzichtig terug in het maanlicht.

peyragudes.com

Rabobank wielrenner Laurens ten Dam in 2012 tijdens de beklimming van de Port de Bales in de 17e etappe van de Tour de France van Bagnères-de-Luchon naar Peyragudes. Beeld anp
Rabobank wielrenner Laurens ten Dam in 2012 tijdens de beklimming van de Port de Bales in de 17e etappe van de Tour de France van Bagnères-de-Luchon naar Peyragudes.Beeld anp

9. Saint-Enimie

Het middeleeuwse dorpje Saint-Enimie is een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Zoek bijvoorbeeld naar het zwemplekje La Miellerie in de rivier de Tarn. Daar gaan dorpelingen graag zwemmen, ze duiken vanaf een rots en laten er hun schouders masseren onder een kleine waterval. Volg de D998 vanaf Pont-de-Monvert, 1,4 km, tot de parkeerplaats van de Franse wegbeheerder DDE.

causses-cevennes.com

10. Col Clapier

De Carthaagse generaal Hannibal verraste de Romeinen door met zijn strijdolifanten de Alpen over te trekken. Maar waar? Mogelijk over de Col Clapier, waar Fransen en Italianen zojuist een nieuwe berghut hebben neergezet. Gratis overnachten, hightech, met een deels glazen dak.

alpi-hannibal.eu

11. Bessans

Het Franse dorpje Bessans in de Savoie richt zich tijdens de zomer op het nabijgelegen bergmeer. Daar kun je bijvoorbeeld over het water lopen in grote doorzichtige ballen of over wiebelige spanbanden boven het water balanceren. Cederhouten saunacabines met glazen koepels bieden een royaal uitzicht op het hooggebergte.

plongee-vanoise.fr

12. Parijs

De Fondation Louis Vuitton opende onlangs in het Bois de Boulogne in Parijs een nieuw museum voor moderne kunst met de kunstcollectie van miljardair Bernard Arnault. De oprichter van het luxebedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy huurde de Amerikaanse architect Frank Gehry in voor een strak gebouw dat lijkt op het Guggenheim Museum in Bilbao. Bijnaam: de ijsbeer.

fondationlouisvuitton.fr

null Beeld afp
Beeld afp

13. Parijs

Ver van de Champs-Elysées, in een volksbuurt in Oost-Parijs koken twee jonge chefs volgens de inzichten van de bistronomie - samentrekking van bistro en gastronomie. Het interieur van Roseval met kale muren en houten vloeren staat in contrast met het eten. Je proeft zeekraal en frambozenazijn, kabeljauw in maissoep met schuim van piri-piri en een dessert van gekarameliseerde witlof. Vier gangen voor 40 euro.

roseval.fr

14. Parijs

Na vijf jaar verbouwen is het Picasso Museum weer open in de Parijse wijk Marais. Het 17de-eeuwse stadspaleis werd grondig gerenoveerd door de Franse architect Jean-François Bodin. Het gebouw biedt nu ruimte aan twee keer zo veel kunstwerken als voorheen.

museepicassoparis.fr

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over